"Palapelipuhelin" panostaa Suomeen – tältä näyttää prototyyppi

Circular Devices starttasi marraskuun alussa joukkorahoituskampanjan ensimmäiselle tuotteelleen PuzzlePhonelle. Kyseessä on modulaarinen eli useammasta vaihdettavasta osasta koostuva puhelin, josta toivotaan yksittäisen tuotteen lisäksi useita toimijoita yhdistävää standardia. Haastattelimme Circular Devices -tiimiläisiä Slush-tapahtumassa.

Kansainvälisestä toiminnastaan huolimatta Circular Devices on pohjimmiltaan suomalainen yritys. Jopa 80 prosenttia PuzzlePhonen tutkimus- ja kehitystyöstä tehdään Oulussa. Noin kymmenen hengen voimalla toimiva Circular Devices pitää projektin lankoja ja suuntaa käsissään, mutta rautaa työstetään myös useiden yhteistyökumppanien avulla. Kotimaisista toimijoista mainitaan esimerkiksi Haltian.

Oikealla jykevä, mutta toimiva PuzzlePhone-prototyyppi. Vasemmalla lopullista muotoilua esittelevä mallikappale.

 

Vuosi sitten PuzzlePhone eli vain puisena mallikappaleena. Nyt Circular Devices on kehittänyt onnistuneesti toimivan prototyypin, jolla konsepti on todistettu. Ensi syksynä markkinoille tuodaan viimein valmis kuluttajamalli. Circular Devicesin toimitusjohtaja Alejandro Santacreu nostaa viimeisen vuoden – ja samalla tulevaisuuden –suurimmaksi haasteeksi PuzzlePhonen idean kommunikoinnin. Hänen mukaansa monet eivät ymmärrä modulaarisuuden ideaa tai luulevat PuzzlePhonen olevan yksittäinen puhelin muiden joukossa.

Tosiasiassa PuzzlePhonesta toivotaan kuitenkin ensimmäisen tuotteen lisäksi ekosysteemiä, johon myös muut valmistajat voisivat kehittää omia ratkaisujaan. Modulaarinen puhelin liputtaa ekologisuuden ja kestävän kehityksen puolesta, kun puhelimesta voisi vaihtaa vain viallisen tai vanhentuneen osan uuteen koko laitteen sijaan.

PuzzlePhonen selkäranka, aivot ja sydän. Puhelimen takapuoli pyrkii tekemään osien vaihdettavuuden mahdollisimman selväksi.

PuzzlePhone koostuu kolmesta osasta. Laitteen aivot muodostavat suoritin, muisti ja kamera. Selkärankana taastoimii näyttö ja yleinen elektroniikka, ja sydän koostuu lähinnä akusta. Viimeiseen osaan voi myös lisätä muita monipuolisuutta lisääviä komponentteja, mutta ensimmäisessä kuluttajamallissa näitä ei nähdä.

PuzzlePhone kerää parhaillaan rahoitusta Indiegogossa. Circular Devices on saanut jo rahoitusta tutkimustyöhönsä, joten joukkorahoitus tulee uppoamaan lähinnä tilattujen laitteiden valmistamiseen. Santacreun mukaan suomalaiset ovat tukeneet kampanjaa aktiivisimmin. Suomen lisäksi tilauksia on tullut muun muassa Espanjasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.

PuzzlePhonen tiimoilta luvataan myös uusia paljastuksia Slush-tapahtuman edetessä.