Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Vuoden edullisin ostospäivä Black Friday on täällä – Näillä vinkeillä vältät feikkialennukset ja löydät aidot tarjoukset

Black Fridayta vietetään perjantaina 25. marraskuuta. Black Friday aloittaa perinteisesti joulun ostossesongin, mutta ennen tätä vietetään kuitenkin vielä Cyber Mondayta. Black Weekin suosituimpia kategorioita ovat matkapuhelimet, kuulokkeet ja televisiot. Ympäröivän alennushulinan keskellä kannattaa kuitenkin pysähtyä miettimään omaa tapaa kuluttaa ja olla tarkkana keinotekoisten alennusten kanssa.

Jos aiot tehdä perjantaina ostoksia, kannattaa kartoittaa omat tarpeet, vertailla hintoja etukäteen ja miettiä ostopäätöstä tarkasti. Loppuvuoden alennusmyyntisesonki ja loputtomat tarjoukset voivat herättää ostopaineen ja kannustaa nopeisiin, jopa tarpeettomiin ostopäätöksiin.  

“Näyttää siltä, että tänä vuonna tulee olemaan kaikkien aikojen korkeimpia Black Friday -tarjouksia. Sitä suuremmalla syyllä kannustan kuluttajia harkitsemaan ostopäätöksiä niin kuluttamisen näkökulmasta kuin välttääkseen feikkialennuksetkin”, hintavertailupalvelu Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett muistuttaa.

Hintaoppaan data kertoo, että Black Weekin alennusprosentit ovat juuri nyt viime vuosia korkeampia. Tarjouksia on tarjolla enemmän, ja ne ovat parempia. Hintaoppaan listaamista yli 800 000 tuotteesta yhteensä 37 prosentilla tuotteista hinta on laskenut marraskuun aikana. Hinnat ovat keskimäärin 4,2 prosentin laskussa marraskuun alkuun verrattuna. Viime vuoden vastaava luku oli Black Weekin aikana -3,9 prosenttia. 

Black Weekin suosituimmat kategoriat nyt

1. Matkapuhelimet

2. Kuulokkeet

3. Televisiot

Black Weekin trendaavat kategoriat nyt

1. Hajuvedet ja partavedet

2. Airfryerit

3. Playstation 5 -pelit

Parhaimpia tarjouksia voi löytää esimerkiksi pelit ja konsolit -kategoriasta, jossa yhteensä 25 prosentilla tuotteista hinta on laskenut, ja 12 prosentilla kategorian tuotteista hinta on laskenut yli 10 prosenttia. Keskimääräinen alennusprosentti näiden tuotteiden kohdalla on 31. Myös Playstation 4 -pelien kohdalla 16 prosentilla tuotteista hinta on laskenut enemmän kuin 10 prosenttia. Näiden tuotteiden kohdalla keskimääräinen alennusprosentti on 37. Esimerkiksi NHL 22 (PS4) -pelin voi saada nyt vain 3,90 eurolla, kun 7 päivää sitten hinta oli 24,90 euroa.

NHL 22, PS4 -peli

Shoppaile fiksusti 

Vaikka tarjous kuulostaisi kuinka houkuttelevalta, kannattaa pysähtyä miettimään, tarvitsetko tuotteen oikeasti. Suunnittelemalla ostokset etukäteen et sorru impulssiostoksiin. Hintaoppaassa voit vertailla tuotteiden hintoja kätevästi etukäteen.

Tutustumalla tuotteiden hintahistoriaan, tiedät onko tuote saatavilla alimpaan mahdolliseen hintaan. Hintahistoria selvittää myös, löytyykö tuote halvemmalla jostain muualta. Esimerkiksi OnePlus Nord CE 2 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB -puhelimen hintahistoria kertoo, että puhelimen saa nyt halvimmillaan 179 eurolla, mutta samaan aikaan puhelinta myydään toisessa kaupassa 380,06 eurolla. Onkin erityisen tärkeää tarkastaa hinta useammasta eri kaupasta. Hintaopas vertailee yli 1000 verkkokaupan hintoja. 

One Plus Nord

Inflaatio, korkojen nousu ja kallistuneet elinkustannukset ovat muuttaneet suomalaisten ostotottumuksia. Kuitenkin 43 prosenttia suomalaisista suunnittelee tekevänsä Black Weekin tai Black Fridayn aikana ostoksia, ja lähes puolet suomalaisista aikoo ostaa joululahjoja Black Friday -alennusmyynneistä. Hintaoppaan ja Bilendin tekemästä kuluttajatutkimuksesta selviää, että hinta on ylivoimaisesti merkittävin tekijä oikeaa tuotetta valittaessa. Hinnan koki tärkeäksi 87 prosenttia vastaajista.

“Kuluttajille voi löytyä hyviä alennuksia, kunhan muistaa vertailla hintoja eri kauppojen välillä ja tarkistaa tuotteiden hintahistorian vaihtelut”, Matinvesi-Bassett kertoo.

Ole tarkkana feikkialennusten kanssa  – Hinta noussut 20 prosentilla Black Friday -tarjoustuotteista 

Hintavertailupalvelu Hintaoppaan data osoittaa, että keinotekoisten alennusten määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Vuonna 2020 niitä oli 8,71 prosenttia ja vuonna 2021 12,3 prosenttia. Hintaopas vertasi tuotteiden hintoja tämän vuoden 1. lokakuuta ja Black Weekin tiistaina 22. marraskuuta: tähän mennessä hintoja on ensin nostettu ja sitten laskettu 11 prosentilla tuotteista suurempien alennusprosenttien saavuttamiseksi. Black Fridayta edeltävänä torstaina peräti 20 prosenttia tuotteista myydään keskimääräisesti kalliimmalla hinnalla kuin viimeisen kuukauden aikana.

“Viime vuoden Black Fridayta edeltävänä tiistaina feikkialennusten määrä oli 13,5 prosenttia. Vuoden takaiseen verrattuna voidaan todeta, että feikkialennusten määrässä on nähtävissä hieman laskua. Luku on silti huomattava ja feikkialennusten määrä velvoittaa kuluttajilta entistäkin tarkkaavaisempaa silmää. Hintoja on pumpattu eniten työkalut-, näytöt- ja kellot-kategorioissa”, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kertoo. 

Hintaoppaan hintahistoria näyttää kätevästi hintojen vaihtelut ja kertoo, saako tuotteen juuri nyt oikeasti hyvään hintaan vai onko sen voinut saada halvemmalla jonain muuna ajankohtana. Hintojen keinotekoinen nostaminen näkyy esimerkiksi JBL Charge 5 Bluetooth -kaiuttimen hintahistoriasta: tuotteen hintaa on nostettu syyskuun lopussa ja laskettu takaisin Black Weekiksi. Tällä hetkellä tuotteen saa hintaan 119 euroa, mutta hintahistoria kuitenkin osoittaa, että alennusprosenttiin on vaikutettu keinotekoisesti.

Kygo A11/800 Wireless Over-ear Headset -kuulokkeiden kohdalla voi nähdä myös hintojen pumppauksen. Kuulokkeiden hintahistoria osoittaa, että tuotteen on vielä lokakuun loppupuolella saanut halvimmillaan 119 eurolla ja 11. marraskuuta hinta on noussut 288 euroon. Tällä hetkellä hinta on tippunut 79 euroon.

Hintahistoria

Kuluttajien on syytä muistaa, että kaikki tuotteet eivät ole halvimmillaan Black Fridayna, vaikka kyseessä on kokonaisuudessaan vuoden halvin ostospäivä. Hintaopas kokoaa parhaat Black Fridayn tarjoukset yhdelle sivulle, josta löydät helposti aidosti hyvät tarjoukset.

Tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 7.10.–13.10.2022. Verkkokyselyyn vastasi 1000 18–75-vuotiasta suomalaista ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.

Lue lisää: Black Fridayihin huipentuvan Black Weekin alennukset ovat täällä – Katso suosituimmat tuotteet juuri nyt

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta