Black Fridayihin huipentuvan Black Weekin alennukset ovat täällä - Katso suosituimmat tuotteet juuri nyt

Marraskuun suosituinta ja samalla vuoden edullisinta alennuspäivää Black Fridayta vietetään kuun neljäntenä perjantaina. Suomalaisista 43 prosenttia suunnittelee tekevänsä Black Weekin tai tulevan Black Fridayn aikana ostoksia, selviää hintavertailupalvelu Hintaoppaan ja Bilendin tekemästä kuluttajatutkimuksesta. Haetuimpia tuotteita Black Weekin alussa ovat muun muassa Sony PlayStation 5, Apple iPhone 11 ja 13 sekä iRobot Roomba i7 robotti-imuri. Lopusta löydät kootusti vinkit, joiden avulla löydät parhaat tarjoukset.

Black Friday on vakiintunut verkkokauppojen alennuspäiväksi, mutta yhä useammat kaupat valmistautuvat päivään myös Black Week -alennuksillaan. Black Week huipentuu vuoden suurimpaan ostospäivään Black Fridayhyn perjantaina 25. marraskuuta. Hintaoppaan ja Bilendin teettämän kuluttajatutkimuksen tulokset kertovat, että 43 prosenttia suomalaisista aikoo tehdä Black Weekin tai Black Fridayn aikana ostoksia. Black Friday on merkittävästi suurempi ostospäivä kuin esimerkiksi marraskuun toisella viikolla vietetty Singles’ Day.

Vuoden 2022 Black Weekin alussa suosituimmat kategoriat ovat matkapuhelimet, kuulokkeet ja televisiot. Viikonlopun aikana suosituin tuote Hintaoppaassa on Sony PlayStation 5, jonka hinta laski noin kuukausi sitten 919 eurosta 599 euroon. Vielä Black Weekin alussakin pelikonsolia myydään halvimmillaan 599 eurolla, mutta valitettavasti konsolin saatavuudessa on edelleen vaikeuksia.

Suosituimpien tuotteiden listalta löytyy myös OnePlus Nord CE 2 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB -puhelin. Hintaoppaan hintahistoria selvittää, että puhelimen saa nyt 179 eurolla, mikä on tuotteelle paras hinta koko sen myyntiaikana. Samaan aikaan puhelinta myydään toisessa kaupassa 380,06 eurolla. Hintoja kannattaakin vertailla eri kauppojen välillä. 

Black Weekin suosituimmat tuotteet tällä hetkellä

1. Sony PlayStation 5 (PS5) 825GB

2. Apple iPhone 11 4GB RAM 64GB

Iphone 11

3. AOC U34G3XM 34″ Ultrawide Gaming WQHD

AOC pelinäyttö

4. Sony PlayStation 5 (PS5) (inkl. God of War Ragnarök) 825GB

Sony PlayStation & God of war game

5. Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB

Iphone 13

6. iRobot Roomba i7 7150

iRobot Roomba

7. Logitech G Pro X Superlight

Logitech G Pro X Superlight

8. OnePlus Nord CE 2 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB

OnePlus Nord CE

9. Google Chromecast med Google TV (4K)

GoogleChromecast

10. Helly Hansen Luca Puffy Parka (Jr)

Helly Hansen Luca

“Teettämämme kuluttajatutkimuksen mukaan vastaajat ovat suunnitelleet ostavansa tuotteita Black Fridayn aikaan varsinkin elektroniikka-kategoriasta (49%), muoti ja vaatteet -kategoriasta (37%) sekä kauneus ja terveys -kategoriasta (24%). Alkuviikosta alennuksia on etsitty juurikin näistä kategorioista, mutta eniten hakuja on kuitenkin elektroniikasta”, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Airfryers-katergorian keskimääräinen alennusprosentti vuoden 2021 Black Fridayna oli 9,4. Tässä kategoriassa hinnat laskivat eniten verrattuna Hintaoppaan muihin tuotekategorioihin. Ruoan friteeraamiseen ilman öljyä tarkoitetusta laitteesta on tullut muutamassa vuodessa hittituote, jonka suosio näkyi vielä viime vuodenkin Black Fridayna. Myös pelit ja konsolit -kategoriassa oli viime vuonna korkea keskimääräinen alennusprosentti, joka oli noin 8 prosenttia. 

Black Fridayna nähdään hyviä alennuksia elektroniikassa

Viime vuoden Black Fridayna hinnat laskivat keskimäärin 5,08 prosenttia. Black Friday on vuoden edullisin ostospäivä, jolloin jopa 22 prosentilla tuotteista hinta laski yli 10 prosenttia. Keskimääräinen alennusprosentti oli noin 23 prosenttia niissä tuotteissa, jotka olivat yli 10 prosentin alennuksessa.

Suosituimmat kategoriat vuoden 2021 Black Fridayna olivat kuulokkeet, puhelimet, näytöt sekä urheilukellot. Lista täyttyi myös muulla elektoniikalla, kuten televisioilla, pelikonsoleilla, robotti-imureilla sekä älykelloilla. Elektroniikan suosio ei ihmetytä sillä, Hintaoppaan ja Bilendin teettämästä kuluttajatutkimuksestakin selviää, että elektroniikka on suosituin kategoria kuluttajien ostoslistoilla. Myös muoti ja vaatteet sekä urheilu-, ulkoilu- ja retkeilytuotteet kiinnostavat kuluttajia kuluttajatutkimuksen datan mukaan. 

Viime vuoden Black Fridayn suosituin yksittäinen tuote ei varmasti yllätä ketään, sillä listan kärjessä oli Sony PlayStation 5. Pelikonsoleista myös Nintendon Switch 2019 pääsi suosittujen tuotteiden listalle. Listalta löytyi myös muutama Applen tuote, jotka olivat AirPods Pro (2019) -kuulokkeet, AirPods (2nd Generation) -kuulokkeet sekä Apple iPhone 12 Mini 5G. Uusin iPhone 14 kiinnostaa varmasti myös tämän vuoden Black Fridayna.

Ole kuitenkin tarkkana Black Fridayn alennusten kanssa – noin 12 prosenttia viime vuoden alennuksista oli keinotekoisia 

Hyvä alennuksia kannattaa metsästää tarkkaavaisesti ja olla niiden kanssa varuillaan. Nimittäin osan tuotteista kohdalla hinnat voivat jopa nousta. Viime vuonna Black Fridayn aikana 23 prosentilla tuotteista hinnat nousivat. Nostamalla hintoja ennen alennuksia jotkut verkkokaupat luovat illuusion korkeista alennusprosenteista. 

Keinotekoisten alennusten määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Vuonna 2019 niitä oli 8,5 prosenttia ja vuonna 2020 8,71 prosenttia. 

“On tavallista, että tuotteiden hinnat nousevat kysynnän ja tarjonnan mukaan. Mutta valitettavaa on, että osa kaupoista vaikuttaa tällä tavalla alennuksiinsa tarkoituksenhakuisesti. Viime vuonna noin 12 prosentilla tuotteista hintoja nostettiin ennen Black Weekiä, ja laskettiin takaisin Black Fridayksi. Suosittelenkin kuluttajia harkitsemaan ostopäätöksiä ja tarkastelemaan alennusprosentin lisäksi tuotteen hinnan muutoksia”, Matinvesi-Bassett muistuttaa.

Näin valmistaudut Black Fridayhin ja löydät parhaat tarjoukset 

1. Huomioi alennusprosenttien lisäksi tuotteen hinta ja sen lasku.

2. Vertaile hintoja enemmän kuin yhdestä kaupasta. Hintaopas kerää yli 1000 verkkokaupan Black Week ja Black Friday -tarjoukset yhdelle sivulle.

3. Tuotteen hinnanvaihtelut voi tarkistaa Hintaoppaan hintahistoriasta, josta saat selville, onko tuotteen hintaa ensin nostettu ja laskettu alennuspäiväksi. Hintahistoriasta näkee myös, jos tuotteen on saanut parempaan hintaan jonain muuna ajankohtana. Ilmaisen Hintaopas-sovelluksen voi ladata sekä Apple- että Android-puhelimille, jolloin hintojen seuranta on helppoa.

4. Muista tarkistaa myös toimituskulut ennen tilauksen hyväksymistä. Osa kaupoista tarjoaa Black Weekin aikana ilmaisen toimituksen.

Black Fridayn jälkeisenä maanantaina 28. marraskuuta on Cyber Monday, jolloin ehtii vielä tehdä alennuslöytöjä. Cyber Monday on heti Black Fridayn jälkeen suosituin ostospäivä. 

Tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 7.10.–13.10.2022. Verkkokyselyyn vastasi 1000 18–75-vuotiasta suomalaista ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.

Lue lisää: Teknavi-Anniinalle rakennettiin uusi, upea peli- ja striimauskone – melkoisilla teknisillä herkuilla

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta