Oletko harkinnut ilmalämpöpumpun ostamista? Hinnat saattavat olla alimmillaan huhtikuussa ja laite kannattaa asentaa ennen kesäkuukausia

Kuva Volodymyr / Adobe Stock

Ilmalämpöpumppujen buumi alkoi syksyllä 2020, jonka jälkeen kysyntä ylikuumeni pitkäksi aikaa ja ongelmia aiheuttivat muun muassa pitkät asennusjonot sekä saatavuusongelmat. Tilanne on kuitenkin normalisoitunut ja edullisin aika ilmalämpöpumpun hankinnalle näyttäisi odottavan myöhemmin keväällä.

Ilmalämpöpumput houkuttelevat edelleen sähkökustannusten säästöjen vuoksi, jonka lisäksi ne ovat tehokkain – ja monille jopa ainoa – keino viilentää sisätiloja kesähelteillä. Sähkölämmitteisissä asunnoissa ilmalämpöpumppujen kustannushyödyt näkyvät erityisesti kevään ja syksyn välikeleillä, vaikka moni havahtuu ilmalämpöpumpun tarpeeseen kuumina kesäpäivinä. Ilmalämpöpumppujen suosio viime vuosina on näkynyt myös hintoja vertailevassa Hintaopas.fi-palvelussa.

“Ilmalämpöpumput eivät tällä hetkellä trendaa samalla tavoin kuin vielä viime vuonna. Tämä kevät voi olla otollinen aika ilmalämpöpumpun ostamista harkitsevalle, ja ilmalämpöpumppujen aiemman hintakehityksen pohjalta voidaan arvioida, että niiden hinnat saattavat olla edullisimmillaan nyt huhtikuussa”, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Basset arvioi.

Vaikka ilmalämpöpumppujen asennuksessa ei enää ole tolkuttoman pitkiä jonoja, kannattaa hankinta ja asennus hoitaa hyvissä ajoin ennen lämpimiä kesäkuukausia, jolloin kysyntä yleensä kasvaa. Ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii ammattilaisen, mutta asennustyön saa laittaa kotitalousvähennyksiin.

Suosituimmat ilmalämpöpumput ja niiden halvimmat hinnat

  1. Mitsubishi Electric Hero MSZ-LN25VG* / MUZ-LN25VG, halvin hinta 717,80 €
  2. Panasonic CS-HZ25XKE / CU-HZ25XKE, halvin hinta 1 590,00 €
  3. Mitsubishi Electric Sumo RW25, halvin hinta 1 799,00 €
  4. Bosch Climate 6100 6,5 kW, halvin hinta 1 470,10 €
  5. Nibe F470, halvin hinta 8 650 €

Ilmalämpöpumppujen väliset erot eivät ole kovinkaan suuria, vaan merkittävimmät erot eri malleissa ovat koon ja tehon vaihtelu. Sopivan tehon valintaan vaikuttaa asunnon lämmityksen tai jäähdytyksen tarve ja kuinka suureen huoneistoalaan ilmalämpöpumppua käytetään, mutta myös huoneiston ilmanvaihto ja tilojen avonaisuus on hyvä ottaa huomioon. Esimerkiksi mökille tai muuhun ei vakituisessa käytössä olevaan huoneistoon kannattaa harkita ilmalämpöpumppua, jossa on etäohjaus ja/tai mahdollisuus ylläpitolämmönsäätöön.

Halvimmat hinnat tarkistettu 24.1.2024.

Lue myös
Koeajo: Kia EV9 tarjoaa Vauhtikaksikon vuodelle mielettömän lopetuksen

Tuulilasin vaihtaminen sisältää entistä enemmän lisävarusteiden huomioimista

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta