Päästörajat tiukkenevat, onko dieseleillä tulevaisuutta?

Mercedes esitteli uudessa E-luokassa 220d-mallin keulalla uuden nelisylinterisen dieselmoottorin, jossa on paljon uutta päästöjä alentavaa tekniikkaa.

Nykyinen Euroopassa käytössä oleva autojen kulutuksen ja päästöt mittaava sykli on kohdannut paljon kritiikkiä, koska viralliset EU-arvot ovat karanneet melko kauas todellisista kulutuslukemista. Asiaan ollaan puuttumassa, ja nykyinen järjestelmä ollaan korvaamassa niin sanotulla RDE-mittausstandardilla (Real Driving Emissions).

Mercedeksen uusi 2,0-litrainen dieselmoottori on suunniteltu läpäisemään jo nuo tulossa olevat uudet mittaukset. E 220d:n 1950-kuutioinen ja nelisylinterinen moottori on erittäin kompakti ja kevyt. Moottori on itse asiassa niin kompakti, että se voidaan asentaa tarvittaessa moottoritilaan niin pitkittäin kuin poikittainkin. Se tarkoittaa sitä, että moottori löytänee jatkossa tiensä lähes kaikkiin Mercedeksen mallisarjoihin; niin etu-, taka- kuin nelivedon yhteyteen – ja luonnollisesti myös hyötyajoneuvoihin. Moottorin teho- ja vääntöarvot sovelletaan vain kulloisenkin tarpeen mukaiseksi.

Moottorissa on yksi turboahdin, joka hyödyntää muuttuvaa turbiinigeometriaa. Sylinteriryhmä ja -kansi ovat alumiinia, männät ovat terästä. Teräs on materiaalina lujempi ja kestää suurempaa lämpöä. Se mahdollistaa suuremmat lämpötilat palotilassa, joka puolestaan tehostaa palotapahtumaa. Männän liikkeen aiheuttamaa kitkaa on pienennetty pinnoittamalla sylintereiden seinämät erityisellä Nanoslide-pinnotteella.

Kaikki pakokaasujen jälkikäsittelyyn osallistuvat komponentit on pakattu yhteen osaan, joka on puolestaan integroitu itse moottoriin. Päästöjen putsaus tapahtuu siis suoraan moottorissa, ei pakosarjassa. Tästä on montakin etua. Tärkein on se, että pakokaasujen käsittely on tehokkaampaa korkeassa lämpötilassa. Päästöjen putsaaminen myös nopeutuu heti moottorin käynnistämisen jälkeen, joten prosessi toimii tehokkaammin myös lyhyillä ajomatkoilla.

Pahamaineiset typen oksidit eli NOx-päästöt minimoidaan kahdessa prosessissa. Ne läpäisevät ensin hiukkassuodattimen, jonka jälkeen ne käytetään vielä SCR-katalysaattorissa. Prosessiin kuuluu myös pakokaasuihin sekoitettava AdBlue-lisäaineen käyttö.

Uuden tekniikan ansiosta moottorin kulutus- ja päästölukemat ovat pudonneet nykyisellä EU-mittaussyklillä 13 prosenttia vanhaan moottoriin verrattuna. Ilmoitettu EU-kulutus on 3,9 litraa sadalla kilometrillä. Samalla moottori on kuitenkin aiempaa tehokkaampi, tehoa siinä on 194 hevosvoimaa, ja maksimivääntö on sekin komea 400 Nm.

Moni on kyseenalaistanut viime aikoina dieseleiden tulevaisuuden, koska hybriditekniikalla on mahdollista päästä dieseleiden alhaisiin kulutuslukemiin myös bensiinimoottorisissa autoissa. Mercedeksellä uskotaan kuitenkin vahvasti siihen, että myös dieselillä on vahva tulevaisuus – ei ehkä kaikissa autoluokissa, mutta isona osana taloudellista ja vähäpäästöistä autoilua kuitenkin. Mercedeksen mallistosta iso osa painottuu myös isoihin ja raskaisiin autoihin, joihin perinteinen dieselmoottori on yhä luonteva vaihtoehto hybriditekniikan rinnalla.

Dieseleiden typenoksidipäästöt ovat laskeneet vajaassa 20 vuodessa 10-kertaisesti vuonna 1997 voimaan astuneesta Euro 3 -tasosta. Tämäkään ei vielä riitä. Seuraavaksi päästörajat kiristyvät 10 vuoden kuluttua, kun Euro 7 -rajat astuvat voimaan. Silloin dieseleiden elämä käynee entistäkin vaikeammaksi. Nykyisten oletusten valossa on hyvin todennäköistä, että silloin dieselit poistuvat kokonaan pikkuautoista ja pienistä perheautoista.