Tämä laite paljastaa huoneilman epäpuhtaudet – katso videolta miten se toimii

Huoneilmassa voi piillä terveysriski. Mikrobit, erilaiset yhdisteet ja liian lämmin sisäilma voivat aiheuttaa terveysriskejä. Ilmanpuhdistin voi olla ratkaisu, mutta vielä tärkeämpää olisi tietää, onko oman kodin huoneilmassa jotain sellaista, joka ei sinne kuulu.

Kokeilimme ruotsalaisen Blueairin älykästä Aware-sisäilmayksikköä, joka paljastaa esimerkiksi erityisen haitalliset PM 2.5 -partikkelit, jotka ovat mikroskooppisen pieniä ja pääsevät sen vuoksi tunkeutumaan syvälle keuhkoihin. Lisäksi Aware tunnistaa haihtuvat hiilivedyt kuten bentseenin, tolueenin ja etyylibentseenin sekä hiilidioksidin, joka on suurempina pitoisuuksina haitallinen terveydelle.

Noin 250 euron hintainen Aware liitetään langattomaan verkkoon, minkä jälkeen se toimii yhdessä Blueairin mobiilisovelluksen kanssa. Sovelluksesta voi tarkistaa edellä mainitut ilman epäpuhtausarvot ja lisäksi ilmankosteuden ja huonelämpötilan.

Awaren asennus onnistuu muutamassa minuutissa. Laitteessa oleva valopalkki kertoo havainnollisesti, miten puhdasta sisäilma on. Jos väri on punertava, on aihetta huoleen. Siniseksi muututtuaan ilma on puhdasta.

Aware ei itsessään puhdista ilmaa vaan sen kanssa käytetään Blueairin Sense+ -ilmanpuhdistinta. Puhdistinta ohjataan samalla mobiilisovelluksella kuin Awarea. Käyttäjä voi lisätä ilmanpuhdistimen tuuletusnopeutta sovelluksesta käsin. Sense+ kykenee puhdistamaan enintään 200 neliömetrin tilan aina 12 minuutin välein.

Jos käyttäjällä on molemmat laitteet, Aware osaa pyytää ilmanpuhdistinta käynnistymään automaattisesti. Jos tarvetta ilman puhdistamiselle ei ole, laite pysyy hiljaisena.

Ulkoisesti Aware sopii hyvin vaativampaankin sisustukseen. Sen valo on tyylikäs ja itse laite on muotoiltu kauniiksi. AIvan samaa ei voi sanoa laatikkomaisesta Sense+ -ilmanpuhdistimesta, mutta toisaalta tärkeämpää on ajatella puhdasta huoneilmaa. Sense+ -puhdistin ei ole halpa: hintaa sillä on 499 euroa.