Testi: Lähes huomaamaton lisälaite television alla mullistaa äänimaailman

Teknavin sisältöyhteistyökumppani Hifimaailman testaama Sony HT-XT3 on hyvä osoitus siitä, että lähes huomaamaton laite television alla riittää mukaansatempaavan äänimaailman luomiseen.

Tykkäsimme

Sopivan huomaamaton ulkoasu

Tehokas, tarkka ja vaikuttava äänentoisto

Monipuoliset ominaisuudet ja käyttötavat+ Yhteys muihin Sony-tuotteisiin

Emme tykänneet

Asettelu vaatii kompromisseja

Paikoittainen bassotoiston raskaus

Sonyn tuore HT-XT3 on jo ehtinyt saada osakseen positiivista suitsutusta ja pokannut muun muassa arvostetun EISA Award -palkinnon vuoden 2015–2016 parhaana soundbase-kaiuttimena Euroopassa. Eikä ollenkaan aiheetta. Kyseessä on kokonaisratkaisu, jonka laatu vakuuttaa monella eri tavalla niin muotoilun, toiminnan kuin äänenkin kohdalla.

HT-XT3:ssa on kahdesta koaksiaalikaiuttimesta ja kahdesta alaspäin suunnatusta bassokaiuttimesta koostuva 2.1-järjestelmä, jota voimistaa 350-wattinen S-Master HX -vahvistin. Tämä kaikki on sijoitettu vain 8,3 cm paksuun ja 75 cm leveään, tyylikkääseen ja kiiltävän mustaan koteloon. Se sulautuu television alle huomaamattomasti, mutta luo huomattavaa äänenpainetta.

Laitteen muodostama äänikuva yllättää laaja-alaisuudellaan. Parhaiten se käy ilmi erityisesti elokuvien kompleksisissa äänimaailmoissa. Tosin parhaan lopputuloksen saamiseksi laitteiston sijoittelua ja ympäröivää sisustusta voi kuitenkin joutua muokkaamaan, sillä liian lähelle sijoitetut huonekalut tai seinät supistavat ja vääristävät laajasti ympäristöön säteilevää äänikenttää.

Myös bassotoisto voi aiheuttaa valloilleen päästessään yllätyksiä, mutta se on helpohkosti hillittävissä joko kustomoitavilla tai valmiilla taajuuskorjainasetuksilla. Jälkimmäisenä mainituista aivan erityisen käyttökelpoinen on yötila, jonka taustalla piilevä nokkela algoritmi niputtaa toistokaistan helposti seurattavaan mutta eleettömämpään pakettiin.

Siinä missä elokuvaäänentoisto ja sitä elävöittävät surround-ominaisuudet tuntuvat olevan kaikin puolin kohdallaan, HT-XT3 suoriutuu hyvin myös pelkän musiikin toistamisessa. Sonyn muissakin laitteissa nykyään esiintyvä DSEE HX -ylösskaalaus tuntuu oikeasti käyttökelpoiselta dsp-ominaisuudelta etenkin striimattavan musiikin kohdalla.

Paremman äänenlaadun puolella laite tukee korkearesoluutioista pcm-ääntä aina 96/24-tasoon asti, ja ldac-koodekki mahdollistaa korkeampien bittinopeuksien hyödyntämisen bluetooth-yhteydellä.

Älylaitteeseen ladattavan SongPal-ohjainsovelluksen avulla musiikkitiedostojen valitseminen on tavanomaisen vaivatonta. Sovelluksella on myös mahdollista kontrolloida taloudessa olevia muita Sonyn soundbar- ja kaiutinmalleja sekä toistaa samaa sisältöä useammasta äänilähteestä. Ja jos taskusta sattuu löytymään vielä nfc-ominaisuudella varustettu Xperia-älypuhelin, sen näytön saa peilattua HT-XT3:n kautta television näytölle.

Äkkiseltään on vaikea nimetä toista tuoteperhettä, jonka synergiaeduista pääsisi nauttimaan yhtä laaja-alaisesti.

HT-XT3-soundbase on oivallinen valinta olosuhteisiin, joissa kaivataan pelkästään yhdeltä laitteelta sekä monipuolisuutta että kompaktiutta. Sen koko, muotoilu ja kiitettävä suorituskyky haastavat vaivatta hintaluokkansa erillisistä komponenteista koostuvat surround-ratkaisut. Sitä onkin helppo suositella rajoista piittaamattomalle elokuvien ja musiikin suurkuluttajalle.

Yhteenveto:

Sonyn HT-XT3-soundbase sopii sekä elokuvaäänen että musiikin kompaktiksi toistoratkaisuksi. Se onnistuu luomaan ympärilleen hämmästyttävän eloisan surround-äänikentän ja parantaa siinä sivussa muun muassa pakattujen äänitiedostojen yleissävyä.

Se maastoutuu huomaamattomasti television alle ja yllättää toistuvasti ulottuvuuksillaan kaiken sen kautta kulkevan materiaalin toistossa.

Sony HT-XT3 -soundbase
Hinta 549 €
Järjestelmä 2.1-järjestelmä (2 koaksiaalista elementtiä ja 2 subwooferia), 350 W lähtöteho
Tulot Analoginen äänitulo 3,5 mm, bluetooth, ethernet rj-45, hdmi x3, usb-a
Lähdöt Bluetooth, hdmi
Ominaisuudet Hdmi- ja 4k-läpisyöttö, hdcp 2.2 -yhteensopivuus, ldac-bluetooth-koodekki, Dolby true hd, dts-hd, nfc-tuki, wifi jne.
Mitat 75 x 8,3 x 35,8 cm
Paino 10,5 kg

Teksti: Heikki Kivelä, Hifimaailma