Sony WH-XB900N – hyvät ja edulliset vastamelukuulokkeet

WH-XB900N edustaa Sonyn Bluetooth-vastamelukuulokkeiden halvempaa hintaluokkaa. Siitä huolimatta niihin on ahdettu paljon samoja ominaisuuksia, kuin Sonyn kalliimpiinkin kuulokkeisiin.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

 • Heikohko taustamelun poisto
 • Keskiäänten laatu

Sonyn viime vuonna julkaisemat WH-XB900N-kuulokkeet ovat ikäänkuin halvempi versio Sonyn entisistä lippulaivakuulokkeista, ainakin ulkonäkönsä ja käytettävyytensä puolesta. XB900N:ssa on hyödynnetty Sonyn Digital Noise Cancelling- ja Extra Bass -teknologiaa, sekä muutamia hieman uudempia ominaisuuksia, kuten 360 Reality Audio. Näiden lisäksi XB900N-mallissa on mukana myös Sonyn kuulokkeissa ennestään tuttuja ominaisuuksia, kuten aptX HD -tuki Bluetooth-äänentoiston parantamiseksi, NFC, ääniohjausmahdollisuuksia (Google Assistant ja Amazon Alexa) sekä oikeaan kuppiin integroitu kosketuspaneeli, jolla voidaan mm. säätää äänenvoimakkuutta ja vastata puheluihin.

WH-XB900N fold

Käyttö

XB900N-kuulokkeet ovat rakenteeltaan todella tukevan tuntuiset, mikä antaa niistä laadukkaan vaikutelman jo ennen ensimmäistä kuuntelukertaa. Kuppien pehmusteet ovat melko paksut, mikä parantaa kuulokkeiden käyttömukavuutta ja eristää osaltaan käyttäjän ympäriltä kuuluvia ääniä. Pehmusteiden sekä kuulokkeiden kevyen painon ansiosta kuulokkeet myös pysyvät päässä tukevasti.

Kuulokkeiden käyttöönotto Bluetoothilla hoituu helpoiten parittamalla puhelin kuulokkeisiin NFC-yhteydellä. Tällöin kuulokkeet kytkeytyvät automaattisesti päälle ja hakevat yhteyden puhelimeen, jolloin puhelimen äänet ohjautuvat suoraan kuulokkeisiin. Kuulokkeet voidaan kytkeä päälle myös niiden virtapainikkeesta, joka sijaitsee kuulokkeiden vasemmassa kupissa. Kuulokkeiden ollessa pois päältä ne voidaan parittaa uuteen laitteeseen pitämällä virtapainiketta pohjassa noin 7 sekuntia. Samalla menettelyllä kuulokkeet kytkeytyvät myös pois päältä. Virtapainikkeen yläpuolella on myös toinen painike, jota painamalla voidaan valita taustamelun poiston määrä kolmesta eri vaihtoehdosta, mukaan lukien “pois päältä” -asetus.

Oikeassa kupissa oleva kosketuspaneeli voi ollakin jo ennestään tuttu niille, jotka ovat vastaavanlaisia Sonyn sankakuulokkeita päässeet kokeilemaan. Soitettaessa musiikkia esimerkiksi Spotifysta, käyttäjä voi vaihtaa kappaletta pyyhkäisemällä kosketuspaneelia eteen- tai taaksepäin. Äänenvoimakkuus nousee pyyhkäistessä sormella puolestaan ylöspäin, ja vähenee pyyhkäistessä alaspäin. Napauttamalla sormella kaksi kertaa keskelle kosketuspaneelia voidaan asettaa soiva kappale tai video tauolle, tai vastata saapuvaan puheluun.

Yksi ominaisuus kosketuspaneelissa, mikä tuntuu jakavan mielipiteitä hyödyllisyytensä puolesta, on Sonyn ns. Quick Attention- eli pikahuomio-ominaisuus. Pikahuomio kytkeytyy päälle, kun kuulokkeiden kosketuspaneeli peitetään kämmenellä. Tällöin soitettava musiikki hiljenee lähes kuulumattomiin, ja kuulokkeiden ulkopinnalla olevat pienet mikrofonit poimivat käyttäjän ympäriltä kuuluvat äänet aivan kuin kuulokkeita ei pitäisi edes päässä. Täten esimerkiksi vastaantulijan puhe, liikenteen äänet sekä lintujen laulu kuuluu ikäänkuin normaalisti käyttäjän korviin. Pikahuomio poistaa tarpeen ottaa kuulokkeet kokonaan pois päästä esimerkiksi nopean keskustelun ajaksi, mutta se myös vaatii yhden käden pitämistä koko ajan kuulokkeiden oikean kupin päällä, mikä ei välttämättä aina ole mielekästä, tai edes mahdollista.

WH-XB900N side

Vastamelutekniikka

XB900N-kuulokkeiden vastamelutekniikka toimii enimmäkseen hyvin. Kuunneltaessa musiikkia pienellä äänenvoimakkuudella taustamelua tulee kuultua kuitenkin huomattavan paljon, ja hiljaisemmassa ympäristössä jopa puheääni on kuultavissa suhteellisen selkeästi, vaikka melunpoisto olisi kokonaisuudessaan käytössä. Tämä on sinänsä yllättävää, sillä Sonyn vastameluteknologian ajatellaan yleisesti olevan kuluttajakuulokkeiden markkinoiden parhaimmistoa. Toki vasta-argumenttina tälle voidaan todeta, että XB900N-kuulokkeet edustavat Sonyn vastamelukuulokkeiden halvempaa mallistoa.

Täyden melunpoiston lisäksi kuulokkeista löytyy ns. Ambient Sound -melunpoistotila, joka suodattaa käyttäjän ympäriltä tulevaa melua valikoivasti. Tällöin esimerkiksi kaupungin liikenteen äänet sekä puheääni kuuluvat kuulokkeista läpi, mutta esimerkiksi yli lentävän lentokoneen pitämä melu vaimenee käyttäjän korvissa. Lisäksi melunpoiston saa kytkettyä kokonaan pois päältä, mikä pidentää kuulokkeiden akunkestoa.

Ääni

Kuten XB900N:n pakkauksessakin luvataan, on näissä kuulokkeissa panostettu ilmiselvästi nimenomaan matalien äänten laatuun ja määrään. XB900N:ssä on erillinen kanava bassoelementille, ja valmistajansa mukaan kuulokkeiden kuppien ilmatiiviys tehostaa bassoäänien toistamista. Kuunneltaessa mitä tahansa musiikkia basson rooli korostuukin XB900N:ssä merkittävästi, mikä on loistava asia konemusiikkia, hip hoppia tai mitä tahansa bassokeskeistä musiikkia kuunnellessa.

Valitettavasti XB900N-kuulokkeissa keskiäänten äänenlaadussa on myös parantamisen varaa, minkä huomaa kuunnellessa oikeastaan mitä tahansa musiikkia, missä bassoäänet eivät ole suurimmassa roolissa. Esimerkiksi joissakin raskaampaa rock-musiikkia edustavissa kappaleissa korostunut basso voi yltyä jopa häiritseväksi. Lisäksi XB900N-kuulokkeiden erottelukyky ei ole päätä huimaava, joten korostuneet bassoäänet voivat pahimmillaan “jyrätä” muiden, hieman huomaamattomampien äänien yli. Bassoa lukuunottamatta kuunneltava musiikki ei myöskään tunnu niin kuulijanläheiseltä, kuin laadukkaammissa kuulokkeissa.

XB900N-kuulokkeita sopii kuitenkin kehua niiden taajuusvasteesta, sillä ne kykenevät toistamaan matalampia ääniä, kuin huomattava osa samanhintaisista äänentoistolaitteista. Mainittakoon myös, että kyseisten kuulokkeiden tuottaman äänen laatu ei todellakaan ole huono, vaikka bassoäänien toisto viekin paljon huomiota pois muusta musiikista. Näillä kuulokkeilla kuuntelee minkälaista musiikkia tahansa mielellään, mutta ne ovat ehdottomasti parhaimmillaan kuunnellessa nimenomaan bassopainotteista musiikkia.

WH-XB900N front

Yhteenveto

Sony WH-XB900N -kuulokkeet ovat yllättävän hyvät ja sopivat vastamelukuulokkeet niille, jotka nauttivat jykevästä bassosta ja arvostavat hieman keskivertoa parempaa äänenlaatua. Niiden pitkä akunkesto ja mukava, mutta jämäkkä istuvuus käyttäjän korvien ympärille tekevät niistä myös hyvän vaihtoehdon silloinkin, kun kuulokkeita tulee käytettyä pidempiä aikoja kerrallaan, esimerkiksi pitkillä työmatkoilla.

Myös niille, jotka eivät pahemmin arvosta XB900N:n korostunutta matalien äänien toistoa, on olemassa ratkaisu, millä äänimaailmaa saadaan näissäkin kuulokkeissa tasapainoisemmaksi. Sony on nimittäin kehittänyt sovelluksen, Sony Headphones Connect, jossa löytyy mm. taajuuskorjain, jonka avulla kuulokkeiden äänestä saa muokattua juuri sellaisen, kuin käyttäjä itse haluaa. Saman sovelluksen kautta voidaan myös rekisteröidä juuri ostetut kuulokkeet, muokata Ambient Sound -melunpoistotilan ominaisuuksia, vaihtaa kuulokkeiden järjestelmän kieltä sekä ladata niihin ohjelmistopäivityksiä. Sovelluksen kautta saadaan myös näihin kuulokkeisiin aktivoitua mm. 360 Reality Audio ja DSEE (Digital Sound Enhancement Engine). Toki kuulokkeet toimivat myös ilman kyseistä sovellusta, joten sen lataaminen on vapaaehtoista.

Tekniset tiedot:

 • Hinta: 200 euroa
 • Paino: noin 254 g
 • Akunkesto: jopa 30 h (vastamelu), jopa 35 h (ilman vastamelua)
 • Akun latausaika: noin 7 h
 • Taajuusvaste: 4 – 40 000 Hz
 • Taajuusvaste (LDAC): 20 – 40 000 Hz
 • Bluetooth-versio: 4.2
 • NFC, Google Assistant, Amazon Alexa, Siri, DSEE Extreme, LDAC
 • Värivaihtoehdot: Sininen, musta

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.