Sony WH-1000XM4 – vastamelukuulokkeiden parhaimmistoa

Sonyn uudet WH-1000XM4-mallin Bluetooth-vastamelukuulokkeet seuraavat edeltäjänsä jalanjälkiä. Samalla ne tuovat pöytään pitkän listan uusia ominaisuuksia, erinomaisesta äänenlaadusta puhumattakaan.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • … joissa on kuitenkin vielä hieman parantamisen varaa

Sonyn vastikään myyntiin saapuneet WH-1000XM4-vastamelukuulokkeet ovat uusin versio saman valmistajan kovaa mainetta niittäneestä WH-1000XM3-mallista. WH-1000XM3 nousi suosioon ensiluokkaisella äänentoistollaan sekä hälynpoistotekniikallaan, jota on jopa kehuttu aikanaan markkinoiden parhaaksi. Nyt kauan odotettu WH-1000XM4-malli tarjoaa samat ominaisuudet ja paljon muuta.

Kuten edeltäjänsä, WH-1000XM4-kuulokkeet ovat ns. around-ear-mallia, eli niiden kupit ympäröivät käyttäjän korvia. Niitä voidaan käyttää sekä mukana tulevalla kuulokejohdolla että langattomasti Bluetooth-yhteydellä, aktiivisen hälynpoiston kanssa tai ilman. Myös WH-1000XM4-kuulokkeiden käyttökokemus ja design ovat miltei identtisiä edeltäjänsä kanssa.

WH-1000XM4 front

Sony ei kuitenkaan ole vain julkaissut vanhoja kuulokkeita uudella nimellä, vaan uudessa M4-mallissa päivityksiä on tehty paljonkin. Hälynpoistoa on esimerkiksi monipuolistettu mm. GPS-paikantimella ja kiihtyvyyssensoreilla, mitkä jo itsessään tekevät uusista kuulokkeista edeltäjäänsä huomattavasti fiksummat. Lisäksi hälynpoisto on entistä enemmän räätälöitävissä käyttäjäkohtaisesti Sony Headphones Connect -sovelluksella. Tähän vaikuttaa osaltaan myös WH-1000XM4:n uuden tekniikan hälynpoistoprosessori, joka analysoi musiikin ja hälysignaalien lisäksi myös käyttäjän korvan ja kaiutinelementin välisiä akustisia piirteitä yli 700 kertaa sekunnissa.

Muita mielenkiintoisia ja uusia ominaisuuksia M4-mallissa ovat esimerkiksi monipisteliitettävyys sekä Google Fast Pair -tuki. Monipisteliitettävyydellä kuulokkeet voidaan yhdistää esimerkiksi puhelimeen ja tietokoneeseen yhtä aikaa. Tällöin, esimerkiksi kuunnellessa musiikkia tietokoneella, puhelimella saapuvaan puheluun vastaamalla kuulokkeiden äänilähde vaihtuu automaattisesti puhelimeen. Google Fast Pair -ominaisuudella voi puolestaan tarvittaessa helposti paikantaa kuulokkeet joko soittoäänen perusteella, tai Googlen Find My Device -sovelluksen avulla.

Bluetooth-kuulokkeet kaikilla mausteilla

Kuulokkeiden käyttöönotto onnistuu suhteellisen helposti; jo paketista otettuna ne voidaan parittaa vaikkapa puhelimen kanssa joko pitämällä virtapainiketta painettuna, kunnes kuulokkeet ilmoittavat parittamistilan aktivoitumisesta, tai NFC:llä, mikäli kuulokkeisiin paritettavasta laitteesta sellainen löytyy. Kuulokkeiden äänenvoimakkuutta voidaan säätää niiden oikeasta kupista löytyvällä kosketuspaneelilla. Samalla kosketuspaneelilla voidaan myös vaihtaa soivaa kappaletta (esimerkiksi Spotify-palvelusta musiikkia kuunnellessa) sekä pysäyttää kappaleen toisto tai vastata saapuvaan puheluun. Kosketuspaneelin peittäminen kämmenellä aktivoi Sonyn muistakin kuulokkeista tutun Pikahuomio-tilan, jolloin kuulokkeista soiva musiikki hiljenee lähes kuulumattomiin ja kuulokkeiden ulkopuolella olevat mikrofonit kytkeytyvät päälle. Tällöin käyttäjä kuulee ympäristönsä äänet aivan kuin kuulokkeet eivät olisi päässä ollenkaan.

Vasemmassa kupissa puolestaan löytyy virtapainikkeen lisäksi toinen painike, jonka vieressä lukee “CUSTOM”. Tätä painiketta painamalla voidaan vaihtaa kuulokkeiden hälynpoiston tilaa. Hälynpoistotiloja on kolme: päällä, pois päältä sekä käyttäjän itse räätälöitävissä oleva Ambient Sound -tila. Virtapainikkeesta kuulokkeet saadaan kytkettyä päälle ja pois päältä.

WH-1000XM4:n pakkauksessa tulee mukana kuulokkeiden lisäksi latausjohto (USB-C), adapteri lentokoneiden kuulokeliitäntään, suojakotelo sekä kuulokejohto langallista kuulokeyhteyttä varten.

WH-1000XM4 folded

Kuulokkeet, jotka voivat helpottaa elämää

Ambient Sound -tilan ominaisuuksia, sekä kuulokkeiden monia muita ominaisuuksia, voidaan säädellä Sony Headphones Connect -sovelluksen kautta. Samalla sovelluksella voidaan myös säätää kuulokkeiden ääntä taajuskorjaimella, kytkeä erilaisia käyttöominaisuuksia päälle tai pois päältä sekä hakea ja asentaa kuulokkeisiin ohjelmistopäivityksiä. Vaikka siis kuulokkeet toimivatkin ilman kyseisen sovelluksen lataamista, niiden käyttö on huomattavasti monipuolisempaa ja paremmin räätälöitävissä käyttäjän tarpeisiin sen kautta.

Muita mainitsemisen arvoisia ominaisuuksia WH-1000XM4-kuulokkeissa ovat Speak-to-Chat sekä Adaptive Sound Control. Speak-to-Chat-tilan ollessa päällä kuulokkeet tunnistavat käyttäjän puheäänen, ja kuullessaan sen ne aktivoivat kuulokkeiden ulkopuolella olevat mikrofonit ja hiljentävät soivan musiikin. Tällöin käyttäjä kuulee ympäristönsä äänet selkeästi ja pystyy keskustelemaan normaalisti ilman, että kuulokkeisiin tarvitsee edes koskea. Kun keskustelu päättyy, kuulokkeet jatkavat musiikkia normaalisti. Adaptive Sound Control taas muuttaa taustahälyn vaimennuksen tasoa sen mukaan, onko käyttäjä paikallaan, kävelemässä tai esimerkiksi bussissa. Tämä onnistu kuulokkeiden sisällä olevien kiihtyvyyssensoreiden avulla. Samat kiihtyvyyssensorit myös tunnistavat (yhdessä läheisyyssensorin kanssa), kun käyttäjä laskee kuulokkeet korviltansa kaulansa ympärille, jolloin soitettava musiikki pysähtyy automaattisesti. Kun käyttäjä asettaa kuulokkeet takaisin korvillensa, musiikki jatkuu taas, tälläkin kertaa automaattisesti.

Sekä Adaptive Sound Control että Speak-to-Chat ovat ajatuksena erittäin hienoja ja käytännöllisiä ominaisuuksia Bluetooth-kuulokkeissa. Itse käytössä niissä oli kuitenkin pari heikkoutta, jotka voivat pahimmillaan johtaa siihen, ettei kyseisiä ominaisuuksia juurikaan halua käyttää. Adaptive Sound Control tunnistaa kyllä nopeasti, kun käyttäjä lähtee paikaltaan kävelemään tai bussi lähtee liikkeelle käyttäjän ollessa kyydissä. Tällöin taustahälyn vaimennuksen voimakkuus muuttuu, ja kuulokkeet antavat tästä lyhyen äänimerkin. Tämä äänimerkki hiljentää musiikin lähes kokonaan pariksi sekunniksi, mikä alkaa pidemmän päälle tuntumaan tarpeettomalta, ja sitä kautta jopa ärsyttävältä. Speak-to-Chat-ominaisuus puolestaan kytkeytyy päälle jo pelkästä yskäisystä, ja pysyy päällä melko pitkään, vaikka käyttäjä ei puhuisi mitään. Tästä syystä Speak-to-Chat-ominaisuus tuli kytkettyä hyvinkin nopeasti pois päältä sen käyttöön ottamisen jälkeen.

Kuulokkeiden kosketuspaneeli on taas erittäin käytännöllinen. Verrattuna edeltäjiinsä, WH-1000XM3-malliin, WH-1000XM4:n kosketuspaneeli vastaa käskyihin helpommin ja nopeammin, mikä tekee sen käyttämisestä intuitiivisempaa. Mikäli kosketuspaneelia ei kuitenkaan haluta käyttää, sen saa myös kokonaan pois käytöstä Sony Headphones Connect -sovelluksen kautta.

Äänentoisto, joka on vaikeaa päihittää

Niinsanotulla “tehdasäänellä” kuunnellessa on helppo huomata, että WH-1000XM4 taipuu melkeinpä minkä tahansa musiikkityylin toistamiseen erittäin mallikkaasti. Kuten aiemmin todettu, kuulokkeiden äänentoistoa voidaan muokata Sony Headphones Connect -sovelluksella erittäin vapaasti, mutta oikeastaan kaikenlainen musiikki kuulostaa erittäin luonnolliselta, tasapainoiselta ja täyteläiseltä näistä kuulokkeista kuunneltuna, jopa ilman minkäänlaista äänisäätöä. Korkeat äänet tuntuvat puskevan joissakin kappaleissa tarmokkaasti muiden taajuuksien läpi, erityisesti rock- ja heavymusiikkia kuunnellessa, mutta esimerkiksi bassopainotteisessa konemusiikissa matalat äänet ovat huomattavasti isommassa roolissa, aivan kuten pitääkin.

Kaikilla taajuuksilla eri äänet ja soittimet ovat hyvin eroteltuja, ja WH-1000XM4:llä kuunnellessa joissakin kappaleissa saattaa jopa kuulua pieniä yksityiskohtia, joita ei halvemmilla ja huonolaatuisemmilla kuulokkeilla tulisi välttämättä kuultua ollenkaan. Kuulokkeiden erottelukyvystä ja äänenlaadusta ovat vastuussa 40 millimetrin elementit, LCP-kalvot, hälynpoistoprosessorin sisäänrakennettu analoginen vahvistin sekä DSEE ja LDAC-teknologiat.

Loppujen lopuksi WH-1000XM4:n äänentoistosta on vaikeaa keksiä muuta sanottavaa, kuin että näillä kuulokkeilla kaikki musiikki kuulostaa hyvältä. Kuulokkeet tuntuvat korostavan jokaisessa kappaleessa juuri niitä taajuuksia, kuin pitääkin, eikä mitään äänen yksityiskohtia tunnu jäävän piiloon. Moitittavaa näiden kuulokkeiden äänentoiston laadusta on erittäin vaikeaa löytää.

WH-1000XM4 text

Laadukkaat kuulokkeet, muttei pikkurahalla

Sony on taas korottanut panoksia vastamelukuulokkeiden markkinoilla uudella WH-1000XM4-mallillaan. Nämä kuulokkeet yllättävät positiivisesti äänenlaadullaan sekä käyttöominaisuuksien kirjollaan. Vaikka kaikkia niistä ei tulisikaan käytettyä, voidaan silti todeta Sonyn ottaneen harppauksen oikeaan suuntaan elämää helpottavien, fiksumpien Bluetooth-kuulokkeiden valmistamisessa.

Äänenlaadultaan WH-1000XM4:t ovat huippuluokkaa, ja tarjoavat kilpaileville valmistajille haastetta pysyä Sonyn perässä vastamelukuulokkeiden laadun parantamisessa. WH-1000XM4:n kyky mukautua soitettavan musiikin tyyliin on hämmästyttävä, ja takaa samalla sen, että nämä kuulokkeet sopivat kenelle tahansa, joka haluaa panostaa laadukkaisiin Bluetooth-vastamelukuulokkeisiin.

Tekniset tiedot:

  • Hinta: 380 euroa (Sony)
  • Akunkesto: jopa 30 tuntia (melunpoisto), jopa 38 (ilman melunpoistoa)
  • Akun latausaika: noin 3 tuntia
  • Taajuusvaste: 4 – 40 000 Hz
  • Taajuusvaste (LDAC): 20 – 40 000 Hz
  • Bluetooth-versio: 5.0
  • NFC, Google Assistant, Amazon Alexa, Siri, Google Fast Pair, DSEE Extreme, LDAC
  • Värivaihtoehdot: Musta, hopea

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.