Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Viisi vinkkiä: Näin laitat auton kevätkuntoon

Talven jäljiltä auton sisätiloihin on usein kertynyt likaa, kuten pölyä ja hiekkaa. Myös ilmastointijärjestelmä saattaa toimia heikosti. Autoilun kevätkausi on hyvä aloittaa huolellisella siivousprojektilla, jolloin autossa on paitsi mukavampi myös turvallisempi matkustaa.

1. Turhat tavarat pois. Autoon kertyy helposti kaikenlaisia tavaroita, joita on hyvä aika ajoin käydä läpi. Talven jälkeen lumiharjat ja lapiot voi siirtää varastoon ja varata autoon kesäkauden tarvikkeita. Autosta tulisi aina löytyä ainakin ensiapulaukku, varoituskolmio, heijastinliivi ja jauhesammutin. Tavarat on hyvä pitää omilla paikoillaan, jolloin ne löytyvät, hävikki pienenee ja työvälineet sekä materiaalit pysyvät paremmassa kunnossa. Tärkeää on muistaa myös lastata tavarat oikein, jolloin ne eivät aiheuta lisävahinkoja mahdollisissa onnettomuustilanteissa.

2. Auton ilmurointi. Sisäpuhdistus kannattaa aloittaa laajalla imuroinnilla. Matot otetaan ulos autosta, jotta myös niiden alta saadaan kaikki hiekka ja pöly pois. Lattialla ja mattojen alla olevat kivet kuluttavat verhoilun nopeasti puhki, eikä matot välttämättä pysy oikealla paikallaan. Tarvittaessa matot kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti.

3. Sisäpintojen puhdistus. Muoviosille on olemassa omia puhdistusaineitaan, mutta homman voi hoitaa myös kostealla liinalla tai yleispuhdistusaineella. Kangasverhoilusta tahrat voi poistaa tahranpoistoaineella ja verhoilun yleispuhdistukseen voi käyttää verhoilun ja alcantaran puhdistusaineita samaan tapaan kuin sohvien puhdistamiseen. Nahkapinnoille on olemassa omat nahanpuhdistus- ja hoitoaineensa.

4. Ikkunoiden puhdistus. Likainen tuulilasi huurtuu helposti, hajottaa vastavaloa ja vaikeuttaa havainnointia. Ikkunat tulisi pyyhkiä säännöllisesti ja puhdistukseen toimii parhaiten tavallinen lasinpuhdistusaine. Mahdollisuuksien mukaan puhdistus kannattaa suorittaa haastavassa vastavalossa, jolloin lasissa oleva lika näkyy parhaiten.

5. Ilmastointilaitteen huolto. Uusien autojen ilmastointilaitteisto ei kaipaa huoltoa ensimmäisten vuosien aikana, mutta vanhempien autojen kohdalla ilmastoinnin heikentyminen tulee jossain vaiheessa esille. Suositeltavaa olisi huoltaa ilmastointi kahden vuoden välein. Säännöllisellä huollolla laitteisto pysyy toimintakuntoisena pidempään. Huollossa järjestelmän kylmäaineen määrä tarkistetaan ja tarvittaessa sitä lisätään. Järjestelmästä poistetaan kosteus ja tarkistetaan sen tiiviys. Jäähdytin ja lauhdutin puhdistetaan tarvittaessa. Käyttöhihnan kunto tarkastetaan ja ilmastoinnin yleiskunto arvioidaan. Mikäli järjestelmässä havaitaan vikoja tai vuotoja, vaatii se aina korjaustöitä.