Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Lähdössä pääsiäisenä tien päälle? Tässä muistilista sujuvalle ja turvalliselle autolomalle

Lähipäivinä Suomen valtaväylät täyttyvät autoista. Suurimmat liikennemäärät suuntaavat etelästä pohjoiseen ja pääväylillä liikenne jonoutuu. Jotta matka etenisi kaikesta huolimatta miellyttävästi, kannattaa olosuhteet auton osalta tehdä mahdollisimman miellyttäväksi. Tässä hieman muistilistaa, mitä autosta kannattaa tarkistaa, ja miten matkaan kannattaa varautua.

1. Renkaat. Ota huomioon matkan varrella vastaan tulevat olosuhteet. Vaikka etelässä onkin jo pääasiassa kesärengaskelit, ei pohjoiseen ole asiaa suvikumeilla. Rengastyypin lisäksi myös renkaiden kunto ja ilmanpaineet on syytä tarkastaa ja asettaa olosuhteisiin sopiviksi. Ilmanpaineiden osalta renkaassa kannattaa olla hieman liikaa kuin liian vähän ilmaa. Myös öljynmäärä ja jäähdytysnesteen määrä on suositeltavaa tarkistaa ennen pitkää matkaa.

2. Siisteys. Auton puhtaudella ja siisteydellä on viihtyvyyden lisäksi merkitystä turvallisuuteen. Ennen kaikkea likaiset lasipinnat heikentävät turvallisuutta, sillä ne huurtuvat puhtaita pintoja helpommin, ja voimakkaassa vastavalossa näkyvyys kärsii merkittävästi. Tämän lisäksi turhat irtotavarat on syytä poistaa, tai sijoittaa niille tarkoitettuihin lokeroihin.

3. Pakkaus. Oikeoppisella pakkaamisella on suuri merkitys turvallisuuteen. Etenkin raskaat tavarat tulisi sijoittaa mahdollisimman lähelle tavaratilan takaseinämää, jolloin ne eivät pääse liikkumaan voimakkaammissakaan jarrutuksissa. Tavaratilan pinta-alaa kannattaa käyttää mahdollisimman tasaisesti, jolloin tavarat pysyvät mahdollisimman hyvin paikallaan myös sivuttaisliikkeissä.

4. Reittivalinta. Aina se tutuin ja helpoin reitti ei ole paras vaihtoehto. Etenkin suurimmat valtatiet tulevat ruuhkautumaan, joten kannattaa miettiä mahdollisuuksia hyödyntää pienempiä teitä. Myös navigaattoria kannattaa hyödyntää reittivalinnoissa, sillä nykyaikaiset laitteet huomioivat reittivalinnoissaan tiedossa olevat liikennehäiriöt kuten ruuhkautuneet tieosuudet ja onnettomuudet. Reittivalinnasta riippumatta on tärkeää varata matkaan riittävästi aikaa.

5. Tauot. Kaikkia tarvitsevat taukoja eikä liian pitkät siirtymät ole turvallisiakaan keskittymisen herpaantumisen takia. On siis hyvä pysähtyä jaloittelemaan ja venyttelemään jäseniä muutaman tunnin ajon jälkeen. Myös riittävä nesteytys ja sopivat ruokailut parantavat matkustusmukavuutta ja pirteyttä, mutta liian raskaita aterioita matkan aikana ei kannata nauttia.

Kuva: Mikko Autio

Lue myös:
Pääsiäisen menoliikenne alkaa torstaina – nämä paikat ruuhkaisimpia