Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Automaattinen pysäköintitoiminto – turhaa kikkailua vai tarpeellinen varuste?

Uusi E-Mercedes laittaa itsensä parkkiin kännykältä käskettäessä. Harva meistä varmasti toimintoa oikeasti tarvitsee, mutta voi siitä olla ilonsakin.

Auton automaattisesti parkkiruutuun laittavat avustimet alkavat olla jo arkipäivää uusien autojen varustelistoilla. Mercedeksellä sellainen tuli ensimmäisenä A-sarjaan jo kymmenkunta vuotta sitten. Auto käänsi itse rattia, kuski hoiti vain vaihteiden käytön sekä polkimilla tanssimisen.

Autonomiseen ajamiseen vaadittavien järjestelmien myötä autoissa on nyt jo niin paljon sensoreita, että auton pysäköinti voidaan hoitaa kokonaan automaattisesti – ja tarvittaessa siis myös auton ulkopuolelta.

Mercedes tuo järjestelmän käyttöön ensimmäisenä uudessa E-sarjassa. Kuljettajalla on ladattuna älypuhelimelle Mercedeksen applikaatio, ja kännykän pitää olla kolmen metrin säteellä autosta. Auto on valinnut itselleen jo sopivan parkkiruudun, joten kuski voi poistua autosta. Auto laittaa tämän jälkeen itsensä ruutuun, kunhan kuski vain ”ohjaa” autoa kännykällään. Ohjaus tarkoittaa sitä, että sormella piirretään kännykän kosketusnäytölle ympyrää. Jos ympyrän teko katkeaa, auto pysähtyy automaattisesti. Se on fiksu turvatoiminto.

Kilpailua uusien autojen ostajien sieluista on käyty aina uudella tekniikalla. Uudet toiminnot ovat kivoja – varsinkin kun niitä voi esitellä naapurille. Aika monesti liian usean varusteen käyttö hiipuu kuitenkin uutuudenviehätyksen jälkeen.

Automaattipysäköinti on mielenkiintoinen lisä autojen alati kasvavaan avustavien järjestelmien jo entuudestaan todella pitkään listaan. Joskus parkkiruutu voi olla niin ahdas, että auton toivoisi osaava tulla ulos siitä itsekseen – etenkin kurakeleillä, kun auton kyljet ovat rapaiset. Ja olen kuullut, että maailmassa on myös paljon ihmisiä, joiden autotallit ovat aika täynnä kaikenlaista krääsää. Lisäksi autot ovat nykyisin niin leveitä, että aika moni pysäköintipaikka käy olemaan jo oikeasti ahdas. Näissä paikoissa siitä on varmasti iloa, että auton saa parkkiin tai ulos parkkiruudusta auton ulkopuolelta.

Todella fiksuksi itsensä pysäköivät autot muuttuvat kuitenkin vasta autonomisen ajamisen myötä. Kun auto jättää sinut kotiovellesi tai ostoskeskuksen etuovelle ja hakeutuu sen jälkeen automaattisesti parkkiin, se on hyvää palvelua se.

Lue myös: Mercedeskö muka pappa-auto? E-sarjalainen yksi viileimmistä autoista tällä hetkellä

 

Mercedes-Benz E

Automaattipysäköintitoiminto – turhaa kikkailua vai tarpeellinen varuste? Videolla esittelyssä uunituoreen Mercedeksen E-sarjalaisen pysäköintitoiminto. Lisää aiheesta voi lukea tuosta: http://bit.ly/1prgQt5

Julkaissut Teknavi 15. maaliskuuta 2016