Kona on Hyundain ase nousta Euroopan kärkeen - tärkeimmät faktat ja kuvat

Hyundai jatkaa pyrkimyksiään nousta Euroopan eniten myydyksi aasialaiseksi automerkiksi vuoteen 2021 mennessä. Uusin ase strategiassa on katumaasturi Kona.

Kona on futuristisesti muotoiltu katumaasturi, johon saa nelivedon ja 7-vaihteisen kaksoiskytkinvaihteiston. Voimanlähteinä toimivat Hyundain ahdetut bensiinimoottorit ja ensi vuonna tulevat uudet dieselmoottorit.

Hyundailla on pitkät ja lupaavat perinteet katumaastureiden myynnistä. Valmistaja toi Euroopan markkinoille vuonna 2001 ensimmäisen katumaasturinsa Santa Fen, jonka jälkeen sitä on myyty yli 1,4 miljoonaa kappaletta. Vuonna 2015 lanseerattu Tucson on noussut sittemmin merkin myydyimmäksi katumaasturiksi. Ensimmäisten vuosiensa aikana sitä on myyty yli 200 000 kappaletta. Ei siis ole ihme, että valmistaja laajentaa juuri SUV-mallistoaan.

Uusi Kona tulee aluksi saataville kahdella pienellä bensiiniturbolla. 1,0-litraisen T-GDI-moottorin (120 hv) yhteydessä on 6-vaihteinen manuaalivaihteisto. Toisena vaihtoehtona on 1,6-litrainen T-GDI-moottori (177 hv) yhdistettynä 7-vaihteiseen kaksoiskytkinvaihteistoon sekä nelivetoon. Kesällä 2018 Konaan tulee saataville lisäksi uudet 1,6-litraiset dieselmoottorit (115 hv ja136 hv). Pienempitehoinen versio yhdistyy manuaalivaihteistoon ja etuvetoon ja suurempitehoinen 7-vaihteiseen kaksoiskytkinautomaattiin ja valinnaisesti etu- tai nelivetoon.

Kona tuo mallistoon ensimmäistä kertaa tuulilasin heijastusnäytön, jonka valmistaja lupaa muodostavan luokkansa kirkkaimman kuvan. Lisäksi autossa on Apple CarPlay-järjestelmän käytön mahdollisuus.

Konan sisusta on perinteistä Hyundaita pienillä värisomisteilla.

Konan turvallisuusvarustevalikoimasta vastaavat muun muassa aktiivinen hätäjarrutusjärjestelmä sekä jalankulkijan tunnistusominaisuus. Matkustajien turvallisuuden perustana toimii lisäksi suurlujuusteräksestä kuumapuristusmenetelmällä valmistettu korirakenne. Erityisen materiaalista tekee se, että Hyundai on ainoa autonvalmistaja, joka tuottaa itse omassa autotuotannossaan tarvitsemansa teräksen.

Kona on pituudeltaan 4,17 metrinen, leveyttä sillä on 1,8 metriä ja korkeutta 1,55 metriä. Tavaratilaa mittojen sisään mahtuu perustilassa 361 litraa ja laajennettuna 1 143 litraa.

Hyundai Kona esitellään lehdistölle Suomessa syksyn aikana. Ennakkomyynti ja malliston julkaisu tapahtuvat vuoden lopulla.

Kuvat: Mia Pelttari