Tämän joulun hittilahjoja ovat jättipalapelit, retroradiot ja kodin älylaitteet – Hanki joululahjat hyvään hintaan näiden vinkkien avulla

Ostatko joululahjat hyvissä ajoin 1–2 kuukautta ennen joulua kuten 28 prosenttia suomalaisista? Vai kuulutko 27 prosenttiin, jotka tekevät lahjahankinnat joulukuun alkupuolella? Myös viime tipan shoppailijoita löytyy, sillä joka kymmenes ostaa lahjansa vasta 1–3 päivää ennen joulua. Hintavertailupalvelu Hintaopas odottaa jouluostosten kiireisimmän vilinän osuvan 11.–13. joulukuuta. Hittijoululahjojen kärkikastiin Hintaopas ennustaa tänä vuonna jättipalapelejä, retroradioita ja kodin älylaitteita.

Hintaoppaan teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan joululahjoihin käytetään tänä vuonna yleisimmin 50–100 euroa tai 101–200 euroa. Suuret lahjabudjetit ovat vastaajilla harvinaisia, sillä ainoastaan kaksi prosenttia suunnittelee käyttävänsä lahjoihin 751–1000 euroa. Vaikka joululahjoja hankitaan edelleen useissa kotitalouksissa, tutkimus osoittaa, että joka kymmenes jättää joululahjat tänä vuonna kokonaan ostamatta. 

“Kallistuneet hinnat ja inflaatio eivät näytä merkittävästi vaikuttaneen suomalaisten joululahjabudjetteihin tai joulunajan ostotottumuksiin. Viime vuoden dataan perustuen ennustamme suosituimpien lahjojenostopäivien osuvan tänä vuonna 11.–13. joulukuuta välille. Jos haluaa tehdä joululahjahankinnat viime tinkaan, kannattaa odottaa lähemmäksi joulua. Hinnat alkavat nimittäin laskea jo 22.12. aina joulupäivään asti, joka on tyypillisesti alennuksiltaan edullisin päivä”, kertoo Hintaoppaan Suomen maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Hintaopas povaa tämän vuoden trendaaviksi hittijoululahjoiksi tuotekategorioita, joiden suosiossa on nähty merkittävää nousua marraskuussa 2022, verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Hittilahjoiksi ennustetaan jättipalapelejä, retrohenkisiä pöytäradioita ja kotiautomaation ohjauslaitteita, joiden avulla voi esimerkiksi säädellä patterien lämpötilaa tai kodin valojen kirkkautta. Myös interaktiiviset lasten lelut ovat hakujen perusteella suosittuja.

Joulun 2022 suosituimmat tuotekategoriat

  1. Interaktiiviset lelut
  2. Ohjausyksiköt kotiautomaatioon
  3. Palapelit
  4. Radiot
  5. Hajuvedet ja partavedet

Palapelit-kategorian suosituin tuote tällä hetkellä on Ravensburgerin Disney Gravity -palapeli, jossa on yhteensä 40 320 palaa. Sangean WR-7 retrohenkinen pöytäradio on radiot-kategorian kärjessä. Radion hinta kävi alimmillaan 69 eurossa marraskuun lopussa, mutta nyt tuotteen hinta on noussut 88,90 euroon. Hintaoppaan hintahistorian avulla voit tarkastella tuotteen hintakehitystä ja varmistaa parhaan ostoajankohdan.

Ravensburgerin Disney Gravity -palapeli
Ravensburgerin Disney Gravity -palapeli
Sangean WR-7
Sangean WR-7

Hintaopas odottaa suurta suosiota myös koko vuoden ajan trendanneissa energiatehokkaissa tuotteissa kuten Airfryer-laitteissa. Philips HD9270 Essential Airfryer XL on kategoriansa suosituin tuote. Tuoteen voi saada halvimmillaan hintaan 133,95 euroa, kun samaan aikaan toisessa verkkokaupassa hinta on 332,61 euroa.

Philips HD9270 Essential Airfryer XL
Philips HD9270 Essential Airfryer XL

Joulutontun tärkein muistilista joululahjoja suunnitellessa

Mikäli et etsi mitään tiettyä tuotetta lahjaksi, kannattaa vertailla Hintaoppaan keräämiä parhaimpia tarjouksia. Hakua voi rajata muun muassa kategorian, hinnan, tuotearvion tai kaupan mukaan. Parhaimpien tarjousten listalta löytyy muun muassa Philips 75PML9506 75″ 4K Ultra HD (3840×2160) LCD Smart TV, jonka saa nyt 40 prosentin alennuksella, ja suositusta robotti-imuri Roborock S7 MaxV Ultrasta taas voi säästää 10 prosenttia.

Roborock S7 MaxV Ultrasta
Roborock S7 MaxV Ultrasta

Muista tarkistaa alennustuotteissa aina euromääräinen hinnanlasku, niin vältät hurahtamasta alennusprosentteihin. Vertaile hintoja myös usean eri kaupan välillä. Apunasi voit käyttää Hintaoppaan hintahistoriaa, joka kertoo, saako tuotteen juuri nyt hyvään hintaan vai onko sen voinut saada halvemmalla jonain muuna ajankohtana. Luomalla Hintaoppaalle tilin, voit myös asettaa tuotteillesi hintavahdin, joka ilmoittaa hinnan laskiessa. 

Hintaopas-tilin luomisen jälkeen voit tehdä suunnittelemistasi joululahjoista käteviä lahjalistoja, joita voit halutessasi jakaa muiden kanssa. Näet listoilla lisäämiesi tuotteiden kokonaissumman ja vähimmäishinnan. Voit kantaa listaa kätevästi mukana lataamalla Hintaoppaan ilmaisen mobiilisovelluksen. Sovellus on ladattavissa sekä Apple- että Android-puhelimille. 

Hinnat alimmillaan heti joulupäivänä

Jouluale on heti Black Fridayn ja Cyber Mondayn jälkeen vuoden paras alennusmyyntikausi. Hintaoppaan data osoittaa, että 18 prosenttia tuotteista oli joulualessa vähintään 10 prosentin alennuksessa, ja näiden tuotteiden keskimääräinen alennusprosentti oli 24 prosenttia.

“Joulun alla voi löytää hyviä alennuksia, mutta voi myös olla fiksua säästää osa lahjaostoksista joulualeen. Monet kaupat myyvät viimeistään joulualessa pois vuoden aikana myymättä jääneitä tuote-eriä tai elektroniikkatuotteiden vanhempia malleja, joten näissä voi tehdä hyviä löytöjä”, Matinvesi-Bassett vinkkaa.

Hintaopas vertasi viime vuoden joulun jälkeisten alennusmyyntien hintoja marraskuun ensimmäisen päivän hintoihin. Data osoittaa, että joulualen kokonaishinnoiltaan edullisin päivä oli joulupäivä 25. joulukuuta, jolloin hinnat olivat -3,22 prosenttia marraskuun alkua alempana. Viime vuoden joulualen vilkkain päivä Hintaoppaassa sen sijaan oli 27. joulukuuta, mikä osoittaa, että harva suuntaa aleostoksille heti joulun pyhinä, vaikka hinnat olisivatkin silloin halvimmillaan. 

Suosituimmat joulun alennusmyyntien kategoriat 2021 (25.12.–31.12.2021)

  1. Matkapuhelimet
  2. Kuulokkeet
  3. Näytöt
  4. Televisiot
  5. Pelikonsolit

Hintaopas listaa kaikkien kauppojen parhaat joulualetarjoukset yhdelle sivulle. Sivu julkaistaan päivää ennen jouluaattoa 23.12.

Tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 7.10.–13.10.2022. Verkkokyselyyn vastasi 1000 18–75-vuotiasta suomalaista ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan. 

Lue lisää: Teknavi-Anniinalle rakennettiin uusi, upea peli- ja striimauskone – melkoisilla teknisillä herkuilla

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta