Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Suuri älypuhelinvertailu – 5 huippuluuria, mikä on paras?

Mikä älypuhelin kannattaa juuri nyt ostaa? Mikä on parhaista parhain? Ja mikä huippuluuri sopii kenellekin? Laitoimme vertailussa samalla viivalle LG:n, Applen, Samsungin, Sonyn ja Nokian lippulaivamallit.

Älypuhelinta ostavalla on nyt kinkkinen paikka. Kevään ylivoimaisesti kiinnostavin älypuhelinuutuus Samsung Galaxy S6 on myynnissä, mutta esimerkiksi vastikään esitelty LG G4 odottaa vielä tuloa kauppoihin. Apple päivittää iPhone-mallistonsa tuttuun tapaan alkusyksyllä ja syksyllä on tulossa myös Microsoftin uusi Lumia-huippupuhelin. Sony sen sijaan julkaisee uuden Xperia Z4:n lähikuukausina. Odotettavaa siis riittää, jos ylipäätään haluaa odottaa.

Microsoftin Lumia-malliston lippulaivana on edelleen Lumia 930. Se esiteltiin vuosi sitten. Samsungilla onkin juuri nyt hyvät asemat kasvattaa markkinaosuuttaan, koska kilpailijat eivät ole vielä tuoneet uusimpia mallejaan myyntiin. Asetelma vaikeuttaa myös älypuhelinten vertailua. Teknavin päivittyneessä älypuhelinvertailussa Galaxy S6:lla on parhaat lähtöasetelmat, koska puhelin pitää sisällään uusinta tekniikkaa. Älypuhelinmarkkinoilla vuodessa ehtii tapahtua paljon.

Edellisestä vertailusta poiketen Samsung Galaxy Alphan paikan on ottanut itseoikeutetusti Galaxy S6. Se onkin pitkään aikaan kiinnostavin Android-puhelin. Se saattaa vaikuttaa myös kilpailijoiden seuraaviin älypuhelinjulkistuksiin. Odotettavissa on, että yhä useampi Android-valmistaja esittelee täysin metallisia puhelimia. Pinnalla on myös näyttöteknologia ja etenkin näytön kaarevuus. Tv-maailmasta tuttu ilmiö on rantautunut älypuhelimiin.

Jos omistat vielä 1-2 vuotta vanhan älypuhelimen, kauppaan ei välttämättä ole kiirettä. Kun mullistavia teknisiä innovaatioita on yhä vaikeampi keksiä, älypuhelinten uudistamisessa keskitytään ulkoisiin tekijöihin ja esimerkiksi kameran hienosäätöön. Kameravertailussa esimerkiksi vanhemmat huippu-Lumiat ovat silti edelleen varteenotettavia puhelimia.

Odotettavissa on, että huippupuhelimista tulee jatkossa yhä kalliimpia. Suuntaa näyttää Galaxy S6, jonka kalleimman Edge-version hinta nousee jo yli tuhanteen euroon. Edgen korkeaa hintaa perustelee se, että puhelimen valmistusprosessi on selvästi vaativampi kuin perus-S6:n. Huolimatta korkeasta hinnasta, Edge-mallit ovat myyneet maailmalla odotuksia paremmin. Noin puolet kaikista myydyistä S6-malleista on ollut Edgejä.

Puhelimen valinnassa yksi ratkaiseva tekijä on edelleen käyttöjärjestelmä. Windows-puhelimet eivät ole onnistuneet kasvattamaan suosiotaan, joten kilpailu Androidin ja Applen iOS-järjestelmien välillä on pysynyt uomissaan. Apple on pysynyt edelleen uskollisena omalle helposti omaksuttavalle iOS-käyttöjärjestelmälleen. Sitä voi suositella hyvällä omallatunnolla jokaiselle, joka arvostaa nimenomaan helppoa käytettävyyttä.

​

Samsung nousi jälleen maailman ykköseksi

Vielä viime vuoden lopulla Apple ja Samsung jakoivat maailman suurimman älypuhelinvalmistajan tittelin. Nyt vaaka on painunut jälleen Samsungin eduksi. Lähinnä edullisten laitteiden hyvä menekki on kasvattanut Samsungin laitemyynnin yli 80 miljoonaan. Applen myynti sen sijaan on laskenut alkuvuonna noin 61 miljoonaan.

Samsungin ongelmana on edelleen selvästi pienempi laitemyynnin kate. Siinä missä Apple takoo rahaa kalliilla iPhone 6 -mallistollaan, Samsungilla ei ole ollut samanlaista vetojuhtaa. Ongelmaan saattaa löytyä ratkaisu tämän kevään hyvästä Galaxy S6 -myynnistä.

Entä sitten käyttöjärjestelmien kilpailutilanne? Viime vuoden lopun markkinatiedot kertovat, että iOS:llä on noin 20 prosentin siivu myytyjen älypuhelinten käyttöjärjestelmistä. Android-leirin osuus on noin 76 prosenttia. Näin ollen iOS ja Android ovat vallannet yhdessä jo noin 96 prosentin markkinasiivun.

​

Nokia Lumia 930
Hinta noin 400 €

Tykkäsimme

muotoilusta varauksin

laadukkaasta näytöstä

Emme tykänneet

kameran hitaasta automaattitarkennuksesta

puhelimen painosta

Lumia 930 on jo vuoden vanha malli. Siksi sen saa kohtuuhinnalla. Puolessa vuodessa hinta on laskenut vajaaseen 400 euroon.
Lumia 930 tarjoaa edelleen tämän hetken parhaan Windows Phone -elämyksen. Ulkoisesti puhelimen koko jakaa mielipiteitä. Se on kilpailijoihin verrattuna painava, eikä herätä samanlaista muotoilullista vau-efektiä kuin iPhone 6. Lumiat tunnetaan kuitenkin hyvästä laatuvaikutelmastaan, ja tässä Lumia 930 ei petä ostajaansa.
Puhelimena Lumia 930 on edelleen kelpo laite, ja ominaisuuksiinsa nähden jo varsin kohtuuhintainen. Lumian parasta antia on korkealaatuinen kamera, joka on yhä jokseenkin kilpailukykyinen kilpailijoiden kanssa. Lisäksi puhelimessa on hyvän kirkkauden tarjoava teräväpiirtonäyttö. Kamera tarjoaa monipuoliset kuvausasetukset, mutta tarkennuksen nopeudessa olisi parantamisen varaa. Muistia puhelimessa on riittävät 32 gigatavua. Muistikorttimahdollisuutta ei ole.

KENELLE Lumia on oikea valinta käyttäjälle, joka haluaa kestäviin kuoriin puetun laadukkaan kamerapuhelimen. Seuraava Lumia-huippumalli on tulossa suurella todennäköisyydellä syksyllä.

​

Samsung Galaxy S6 Edge
Hinta 849-1099 €

Tykkäsimme

Kaarevasta näytöstä

Metallista ja lasista

Erittäin laadukkaasta näytöstä

Emme tykänneet

Ei muistikorttipaikkaa

Akun kesto 

Samsung laittoi koko suunnittelutiiminsä uusiksi ja kehitti S6 Edgen puhtaalta pöydältä. Ratkaisu oli enemmän kuin onnistunut, sillä edellinen Galaxy S5 oli muovinen ja monen silmissä hieman vanhahtava puhelin. Nyt Galaxy S -sarjassa on hypätty kuin uudelle vuosituhannelle.
S6 Edge on parasta, mitä Android-puhelimille on tapahtunut viime aikoina. Muotoilu on erittäin onnistunut, eikä yksin näyttävän reunan yli kaareutuvan näytön ansiosta. Puhelimen lasia ja metallia yhdistelevä kuori tuntuu aidosti arvokkaalta ja tuo Samsungin lippulaivapuhelimen aimo harppauksen lähemmäksi iPhonea, jopa sen edelle.
S6 Edgen reunanäyttö on (ainakin alkuvaiheessa) lähinnä vau-efekti, jolle on vähän käytännön hyötyä. Reunanäytölle saa näkyviin ajan, sitä voi käyttää yökellona ja siltä voi tarkistaa säätiedot ja uutisotsikot.
S6:ssa ei ole enää muistikorttipaikkaa, mahdollisuutta akun vaihtamiseen eikä laite ole vesitiivis. Akku on kooltaan pienempi kuin S5:ssä ja ensiarvioiden mukaan akun kesto jää edeltäjäänsä hieman heikommaksi.
Laitteen pullonkaulana on akun kesto, jota verottaa etenkin korkealaatuinen näyttö. Näyttö vie prosessoritehoa sovelluksilta.
Myönteistä on se, että Samsung on siivonnut TouchWiz-käyttöliittymäänsä. Nyt se on helpompi käyttää eikä sisällä yhtä paljon ”sälää” kuin edellinen versio. 
S6 Edge tukee langatonta latausta ilman erillistä latauskuorta. Puhelimen saa ladattua täyteen nopeasti pikalataustoiminnon ansiosta.

KENELLE Galaxy S6 Edge on trenditietoisen puhelin. Siihen ei varmasti pety. Akun kesto ei ole parasta luokkaa, mutta muuten S6 nostaa Samsungin kilpailemaan tasapäisesti iPhone 6:n ostajista.

​

Sony Xperia Z3
Hinta noin 500 €

Tykkäsimme

parantuneesta muotoilusta

näytön kirkkaudesta

akun kestosta

Emme tykänneet

puhelin kuumenee ajoittain käytön aikana

Sonyn viimeisin lippulaivamalli saa pian seuraajan Xperia Z4:stä. Z3:n valttina on muotoilu ja puhelinta voi edelleen pitää yhtenä markkinoiden tyylikkäimmistä. Edelliseen Xperia Z2-malliin verrattuna puhelimen reunat ovat pyöreämmät, mikä edesauttaa puhelimen hyvää tuntumaa kädessä.
Erityismaininnan Z3 ansaitsee akun kestosta. Sony on tunnetusti pärjännyt hyvin akun tehoa mittaavissa testeissä, eikä Z3 tee poikkeusta. 
Puhelimen etupuolella on kaiuttimet, jotka parantavat selvästi äänenlaatua käytettäessä laitetta ulkoisena kaiuttimena.
Sony on parantanut kameraa Xperia Z2:sta. Nyt kamera osaa muuttaa asetuksia niin, että kuva kyseisestä kohteesta olisi mahdollisimman hyvä.
Kameran käyttöä helpottaa Sonyn tavaramerkki: ulkoinen laukaisunäppäin.

KENELLE Xperia Z3 on pöly- ja vesitiivis, joten sitä voi suositella paljon ulkoilevalle käyttäjälle. Sony tarjoaa tasaisen varman paketin, mutta uudemmasta tekniikasta kiinnostuneen kannattanee odottaa pian tulossa olevaa Xperia Z4:sta.

​

Apple iPhone 6
Hinta alkaen 699 €

Tykkäsimme

pyöristetystä ja ohuesta muotoilusta

ruudun koko ideaali yhden käden käyttöön

kameran parantuneesta automaattitarkennuksesta

Emme tykänneet

akun kestosta

kameran vähäiset kuvausasetukset

Applen iPhone 6:n suurin muutos edeltäjäänsä on muotoilussa. Puhelimen näyttö on kasvanut ja reunat sekä kulmat on pyöristetty. Virtanäppäin on saanut uuden paikan puhelimen oikeasta reunasta. Takakannessa erottuu ulkoneva kameran optiikka. Kamerassa on edelleen kahdeksan megapikseliä, mutta automaattitarkennus on selvästi aikaisempaa nopeampi. Tämä nopeuttaa halutun valokuvan ottamista. Panoraamakuvan saa napattua 5S-mallia paremmalla kuvanlaadulla. Videokuvausmoodissa käytössä on hidastettu kuvaustoiminto. Mobiilikuvaajalle iPhone on hyvä valinta, jos ei huomioi kuvausasetusten puuttumista. Käyttäjä ei voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa kuten Samsungin puhelimissa tai Lumia 930:ssa. Miinusta on erityisesti se, että kovassa käytössä iPhonen akku kestää vain noin 8 tuntia.

KENELLE IPhone 6 ei ole mullistava puhelin, mutta edellistä 5S-mallia käyttäneelle se aiheuttanee jonkinlaisen ostokuumeen. Jos arvostat kaunista muotoilua ja helppokäyttöisyyttä eikä puhelimen hinta ole ongelma, iPhone 6 on oikea valinta.

​

LG G3
Hinta alkaen noin 450 € (16 Gt)

Tykkäsimme

Quad HD -näytöstä

nopeasta kamerasta tähän)

Emme tykänneet

painikkeiden sijainnista laitteen takana

vesitiiviyden puutteesta

Jos G3 olisi kokonaan metallirunkoinen puhelin, se kisaisi koko joukon kauneimman puhelimen tittelistä. Muovinen takakuori pilaa osaltaan vaikutelmaa, mutta siitä huolimatta laite on kaunis katsella ja kosketella. Muovisesta, irrotettavasta takakuoresta on myös hyötyä: akku on mahdollista vaihtaa itse.
G3:n näyttö herätti julkistuksensa aikaan ihmetystä, sillä siinä on peräti 3,6 miljoonaa pikseliä. Näin tarkasta näytöstä ei kuitenkaan normaalikäytössä ole juurikaan hyötyä, enemmänkin haittaa. Se verottaa akun kestoa ja vaatii paljon prosessoritehoa.
LG on rakentanut oman käyttöliittymän Androidin päälle. Kuvakkeet on uusittu ja vaikutelma on levollisen kaunis.
Takakameran tarkennus perustuu laseriin. Tarkennus on erittäin nopea ja kuvan ottamiseen tarvitaan vain yksi ruudun painallus. Kameran pieni miinus on se, ettei se mahdollista tarkennusta haluttua ruudun kohtaa painamalla. Etukamerassa on mahdollisuus käyttää salamaa.
Erikoisuutena ovat G2:n tapaan takakuoresta löytyvät äänenvoimakkuuden säätimet ja virtanäppäin. Tottuminen näppäinten puuttumiseen etupaneelista voi haitata. Näytön voi onneksi herättää kätevästi myös tuplanapautuksella.
LG:n uusin lippulaivapuhelin G4 esiteltiin vastikään. Puhelimen myyntiintulon ajankohtaa tai hintaa ei kuitenkaan ole vielä paljastettu.

KENELLE LG G3 on teknisesti edistyksellinen laite. Se soveltuu käyttäjälle, joka haluaa Samsungin laitteita yksinkertaistetumman Android-käyttöliittymän.

​

Tuomio: Uusi kaareva valtias

Samsung onnistui ensimmäisen kerran ohittamaan Applen iPhonen. Rohkea muotoilu ja kauttaaltaan parannettu käyttökokemus riitti tällä kertaa nostamaan Galaxy S6 Edgen ykköseksi.

1. Samsungin uusin lippulaivapuhelin nousee harppauksin älypuhelinvaltiaaksi. Edistyksellinen muotoilu erottaa puhelimen kilpailijoistaan. Samsung on valmistanut kokonaisvaltaisen paketin, jonka yksikään osa-alue ei aiheuta suurta kritiikkiä. Kamera on parasta, mitä Samsungin puhelimissa on nähty tähän mennessä. Parannettavaa jää kuitenkin akun kestossa, mutta toisaalta sama ongelma koskettaa lähes kaikkia älypuhelinmalleja.

2. Apple on parantanut tasaisesti jo entuudestaan hyvää puhelinta, tällä kertaa enemmän ulkoisesti kuin sisäisesti. Akun kesto on harmittavan huono, muuten puhelin saisi kiitettävän arvosanan. iPhone ei ole enää takavuosien mullistava puhelin, mutta se onnistuu siinä missä moni kilpailija edelleen takertelee: Tarjoamaan helppokäyttöisen ja intuitiivisen käyttökokemuksen. Puhelin on ulkoisesti kaunis ja kätkee sisuksiinsa erinomaisen kameran. Pienen särön iPhonen laatuvaikutelmaan ovat aiheuttaneet viime aikaiset ongelmat iOS 8 -käyttöjärjestelmän toimivuudessa.

2. Sony Xperia Z3 on erinomainen kompromissiratkaisu joka osa-alueella. Tuntuu siltä, että Xperia on järkevin valinta käyttäjälle, joka haluaa kauniin muotoilun ja pitkään tuoreen tuntuisena pysyvän puhelimen. Xperia Z3:n käyttöliittymä on miellyttävämpi kuin Samsungin puhelimissa, minkä lisäksi laatuvaikutelma on parempi. Sonyn lippulaivapuhelimen todellinen valtti on pitkä akun kesto. Kamera tyydyttää vaativampaakin käyttäjää, eikä puhelinta tarvitse varoa vauhdikkaissakaan harrastuksissa, koska se on vesitiivis.

3. LG:n edellinen lippulaivapuhelin tuli markkinoille viime vuoden keväänä ja on näin ollen vertailun ikänestori. Uusin G4 on jo julkaistu ja pian myynnissä. Erikoista puhelimessa on se, ettei sen etupuolella ei ole yhtäkään fyysistä näppäintä. G3 on melko paksu puhelin, mutta kädessä se ei haittaa. Markkinoille tullessaan G3 sai huomiota erittäin terävällä ja värikylläisellä näytöllään. Quad HD -näyttö on osoitus teknisestä osaamisesta, mutta käyttäjälle se tarkoittaa akun nopeampaa hupenemista. Onneksi LG on iso puhelin ja sen sisuksiin mahtuu iso akku. Virrankeston kanssa ei siis tule heti ongelmia. LG:n kameran valttina on tarkennuksen nopeus. Kamera käyttää laseriin perustuvaa tarkennusta, joka ajaa asiansa erinomaisesti.

5. Nokia Lumia 930:n ensituntuma on kaksijakoinen. Puhelin on iso, painava, mutta jollain tapaa kiinnostavan näköinen. Se erottuu taatusti joukosta kirkkailla väreillään. Puhelin tuntuu lisäksi laadukkaalta, koska sen viimeistely on huippuluokkaa. Polykarbonaattikuori istuu täydellisesti puhelimen rakenteeseen. Lumian parasta antia on erinomaisen kontrastin tarjoava näyttö sekä laadukas kamera. Kameran etuna ovat kuvaustuloksen lisäksi monipuoliset säätömahdollisuudet. Windows Phone -käyttöjärjestelmä voi olla joillekin kuluttajille ylivoimainen kynnys. On epävarmaa, tuetaanko 930-mallia jatkssa Windows 10 -päivityksellä.