Löydä Black Fridayn todelliset tarjoukset – Suuretkaan alennusprosentit eivät välttämättä tarkoita aidosti edullista hintaa

Vuoden edullisin ostospäivä Black Friday on perjantaina 24.11. Loppuvuoden alennusmyyntisesongin, kuten Black Fridayn ja joulualennusten, joukosta on mahdollista löytää hyviä tarjouksia, kun osaa varoa keinotekoisia alennuksia. Todellisia säästöjä etsivän kuluttajan kannattaa tarkastella tuotteen hintavaihtelua pidemmällä aikavälillä.

Useiden viikkojen mittaiseksi alennusmyyntijaksoksi laajentunut Black Friday on jo alkanut useissa kaupoissa. Loppuvuoden Black Fridayn ja joulun alennusmyynnit ovat monelle houkutteleva tilaisuus tehdä hankintoja edulliseen hintaan. Tarjouksia katsellessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä alennusprosentit eivät automaattisesti tarkoita edullista hintaa. Hintaopas-vertailupalvelun tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan kuluttajat odottavat tulevan Black Fridayn keskimääräisen alennusprosentin olevan 24,7 %. Viime vuonna todellinen keskimääräinen alennusprosentti oli kuitenkin vain 4,7 %. 

Viime vuoden Black Fridayn perjantaina vain 13 % tuotteista oli halvimmillaan koko vuoden tasoon nähden

Vaikka Black Friday on kokonaisuudessaan vuoden halvin ostospäivä, todellisuus ei täysin vastaa houkuttelevia mainosviestejä ja suuria alennusprosentteja. Viime vuonna jopa 87 % tuotteista oli mahdollista saada aiemmin saman vuoden aikana halvemmalla tai samaan hintaan kuin Black Fridayna.

”Useiden vuosien aikana keräämämme data osoittaa Black Fridayn olevan vuoden ylivoimaisesti halvin ostospäivä keskimääräisen alennusprosentin perusteella. Kaikki tarjoukset eivät kuitenkaan ole niin hyviä kuin miltä ne näyttävät, sillä oikeiden tarjousten seassa on myös paljon keinotekoisia alennuksia. Ilman omaa tutkiskelua on lähes mahdotonta tietää onko alennus oikeasti hyvä vai ei”, hintavertailupalvelu Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kertoo.

”Ostopäätöstä tehdessä kannattaisikin aina muistaa tehdä nopea hintavertailu, jotta näkee mikä jälleenmyyjä myy tuotetta halvimmalla hinnalla sekä tarkistaa tuotteen hintahistoria myös pidemmältä aikaväliltä. Jos hintahistoriasta näkyy, että tuotetta on aiemmin myyty edulliseen hintaan, on todennäköistä, että tuotteen tulee saamaan edullisemmin myös tulevaisuudessa”, Matinvesi-Bassett jatkaa.

Hintahistoria Black Friday

Helly Hansen Hp Racing Lifaloft Jacket -takin hintahistoria loppuvuodesta 2022. Tuotteen hintaa nostettiin ennen Black Fridayta ja laskettiin takaisin alkuperäiselle tasolle Black Fridayksi. Hintahistorian mukaan tuotteen sai edullisimmalla hinnalla helmikuussa loppuvuoden alennusmyyntisesongin jälkeen.

Vertaa kauppojen Black Friday -tarjoukset Hintaoppaan avulla.

Lakimuutos auttaa kuluttajia ja hillitsee feikkialennuksia

Alkuvuodesta 2023 voimaan tullut lakimuutos vaatii kauppoja ilmoittamaan alimman hinnan, jolla tuotetta on markkinoitu hinnanalennusta edeltäneiden 30 päivän aikana. Ennen lakimuutosta tuotteiden hintoja saatettiin nostaa vain päiviä ennen alennusmyyntejä, jotta tuotteelle saatiin suurelta vaikuttava alennusprosentti. Lakimuutos ei kuitenkaan täysin estä hintojen pumppaamista, sillä hinnanmuutoksia voidaan tehdä ennen 30 päivän tarkastelujaksoa, jolloin mahdolliset hinnanmuutokset eivät näy kuluttajille suoraan.

Hintaoppaan datan mukaan 20 suosituimman tuotekategorian kohdalla jopa 15 tuotekategorian keskimääräinen hinta oli lokakuussa vuoden keskiarvoa korkeammalla. Tämä voi viitata siihen, että tuotteiden hintoja on nostettu jo lokakuussa ennen 30 päivän tarkastelujakson alkua, jotta tuotteille saadaan suurelta vaikuttava alennusprosentti Black Fridayna.

“Lakimuutoksen vaikutus keinotekoisiin alennuksiin nähdään kunnolla vasta Black Fridayn jälkeen. Keinotekoiset alennukset ovat kuitenkin vuosi vuodelta hiljalleen vähentyneet jo ennen lakimuutosta. Viime vuonna keinotekoisia alennuksia oli 7,9 prosenttia, kun vielä toissavuonna luku oli 12,3 prosenttia”, Matinvesi-Bassett kertoo.

Uusi iPhone
PS4 NHL 22

Black Fridayn edullisimmat tuotekategoriat ja suosituimmat tuotteet

Elektroniikkatuotteet ovat Black Fridayn kestosuosikkeja ja viime vuonna älykotilaitteiden suosio kasvoi noin 300 % vuoden takaiseen verrattuna. Viime vuoden Black Fridayna suurimmat toteutuneet keskimääräiset alennusprosentit olivat tuotekategorioilla:

PlayStation 5 -pelit -18,9 %

Hajuvedet & Partavedet -13,3 %

Urheilukellot -11,5 %

Kauneus & Hyvinvointi -10,9 %

Xbox One-pelit -10,2%

Kellot -10,0 %

Kannettavat kaiuttimet -8,8 %

Pelit -8,1 %

Robottipölynimurit -8,0 %

Juoksukengät -8,0 %

Kotiteatterijärjestelmät -7,5 %

Viime vuoden suosituimmat tuotekategoriat olivat matkapuhelimetkuulokkeet ja näytöt. Tuotteista suosituimmat olivat Sony PlayStation 5 (PS5) 825GBNHL 22 PS4 -konsolipeli ja Apple iPhone 13. Suosituimmista tuotteista harvoin nähdään suurimpia alennuksia, mutta tämän vuoden Black Fridayna on hyvä aika etsiä tarjouksia tuotteiden vanhemmista malleista kuten iPhone 12 ja iPhone 13.

Kuluttajatutkimuksen mukaan 47 % suomalaisista aikoo tehdä ostoksia tulevana Black Fridayna ja käytettäväksi rahasummaksi arvioidaan keskimäärin 276 euroa. Miehistä 66 % suunnittelee ostavansa elektroniikkaa, kun taas naiset keskittyvät muotiin, kauneuteen ja terveyteen sekä leluihin ja lastentarvikkeisiin. Naisista yli puolet aikoo hyödyntää Black Fridayn tarjouksia joululahjojen hankintaan.

Näin säästät alennusmyyntiostoksilla ja tunnistat aidosti edullisia tarjouksia

1. Tarkista tuotteen hintahistoria. Hintahistoria näyttää tuotteen hinnan vaihtelut pidemmältä aikaväliltä, jolloin voi varmistaa onko alennettu hinta oikeasti edullinen. Hintahistoriasta näkee mikäli tuotteen voisi saada halvemmalla alennussesongin ulkopuolella.

2. Kivijalkakaupassa tuotteen hintavertailun voi hoitaa Hintaoppaan mobiilisovelluksen hintaskannerilla, joka tarjoaa hintatiedot tuotteen viivakoodin perusteella. Hintaskannerin avulla näet nopeasti onko tuote halvemmalla myynnissä toisessa kaupassa. Mobiilisovelluksen voi ladata AppStoresta tai Google Play -kaupasta.

3. Suunnittele hankinnat etukäteen välttääksesi turhat ostokset. Muista, että alennusmyyntien markkinointi ja kiireen tuntu on suunniteltu houkuttelemaan ostoksille ja vaikuttamaan ostokäyttäytymiseen.

4. Aseta haluamallesi tuotteelle hintavahti, joka ilmoittaa tuotteen hinnan laskiessa. Hintavahdin avulla tuotteen saa aidosti edullisempaan hintaan – olipa alennuksen ajankohta Black Friday tai tavallinen arkipäivä helmikuussa. Esimerkiksi nämä suositut tuotteet ovat harvoin alennuksessa tai niiden hinta on noussut viime aikoina, ja tuotteelle asetettu hintavahti seuraa hintavaihtelua kätevästi puolestasi.

Hintaoppaasta löydät Black Friday -tarjoukset kootusti yhdeltä sivulta. Sivuston kautta kiinnostavan tuotteen hintahistorian pääsee näkemään napin painalluksella sekä vertailemaan tuotteen hintoja eri kaupoissa.

Lue myös
Koeajo: ”Tällä pitäis mennä Jyväskylään” -Vauhtikaksikko palaa Maseratin kyytiin lähes kymmenen vuoden jälkeen

Edullisista pikkuautoista viisimetriseen maasturiin – Kian ensimmäiset 20 vuotta Suomessa ovat olleet menestyksekkäitä

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta.