Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Black Week -alennukset vyöryivät kauppoihin: Näitä tuotteita suomalaiset etsivät juuri nyt

Black Friday on vuoden edullisin ostospäivä, mutta ostoksilla on syytä olla tarkkana. Osa kaupoista kikkailee alennusten kanssa, jolloin alennusprosentit saadaan näyttämään mahdollisimman suurilta.

Vuoden suosituinta ostospäivää Black Fridayta vietetään jälleen 26. marraskuuta. Useat verkkokaupat kuitenkin jo kilpailevat Black Week -alennuksillaan. 

Hintavertailupalvelu Hintaoppaan datasta selviää, että alkuviikon aikana suomalaiset ovat etsineet alennuksista pääasiassa elektroniikkaa ja etenkin pelikonsoleita. Hittituotteeksi on noussut odotetusti Sony PlayStation 5 (PS5) 825GB -pelikonsoli.

“Perinteisesti hyviä alennuksia on nähty elektroniikassa, peleissä ja pelikonsoleissa. Nyt tilannetta kuitenkin vaikeuttavat sekä kontti- että komponenttipula. Alennukset voivatkin rajoittua pienempään erään tai tarjouksessa on enemmän tuotteiden aikaisempia malleja”, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Black Weekin suosituimmat tuotteet tällä hetkellä

1. Sony PlayStation 5 (PS5) 825GB

2. Nintendo Switch (2019)

3. iRobot Roomba i7 7150

4. Sony PlayStation 5 (PS5) Digital Edition

5. Samsung C24RG50 24”

6. Apple AirPods Pro

7. Nintendo Switch OLED

8. Sony Playstation 4 (PS4) Slim 500GB

9. Apple iPhone 12 Mini 64GB

10. Microsoft Xbox Series X 1TB

Suosituimpien tuotteiden listalta hyvässä alennuksessa ovat etenkin iRobot Roomba i7 7150 -robottipölynimuri ja Samsung C24RG50 24” -pelinäyttö. Hintaoppaan hintahistoriasta selviää, että robottipölynimurin saa nyt 365 eurolla, mikä on kyseiselle tuotteelle paras hinta koko sen myyntiaikana. Vertailu eri kauppojen välillä kuitenkin kannattaa, sillä toisessa kaupassa tuotetta myydään 889,99 eurolla. Hintaero kauppojen välillä voikin olla jopa 524,99 euroa.

Samsung C24RG50 24”:n hinta on myös laskenut merkittävästi Black Weekin aikana. Pelinäytön saa tällä hetkellä vuoden edullisimpaan hintaan 89 eurolla. Sen sijaan esimerkiksi suosittujen Apple AirPods Pro -kuulokkeiden hinta ei ole juurikaan laskenut Black Weekin aikana. 

Vertailu useiden kauppojen välillä kannattaa, sillä osa alennuksista voi olla tekaistuja 

Hintaoppaan datasta selviää, että Black Friday on kokonaisuudessaan vuoden edullisin ostospäivä, mutta alennuksista huolimatta hinnat nousivat viime vuonna jopa 22 prosentilla tuotteista.

Suurelta kuulostavia alennusprosentteja luodaan myös keinotekoisesti. Kattava data osoittaa, että viime vuonna noin joka kymmenennen tuotteen hintaa ensin nostettiin ja laskettiin sitten Black Fridayksi. 

“Osa kaupoista voi kikkailla alennusten kanssa, joten kuluttajan tuleekin olla erittäin tarkkana ostoksilla. Suurelta vaikuttavan alennusprosentin sijaan kannattaa aina katsoa tuotteen euromääräistä hinnanlaskua sekä tarkistaa, miten hinta on liikkunut ylös ja alas”, Matinvesi-Bassett muistuttaa.

Tuotteen hinnan vaihtelut voi tarkistaa esimerkiksi Hintaoppaan hintahistoriasta. Hintahistoriasta saat selville, saako tuotteen juuri nyt hyvään hintaan vai onko sen saanut halvemmalla jonain muuna ajankohtana. Hintaopas kokoaa myös kätevästi yli 1 000 kaupan Black Friday -tarjoukset yhdelle sivulle.

Black Friday on kaikesta huolimatta muihin suosittuihin alepäiviin verrattuna vuoden halvin ostospäivä. Viime vuonna kolmanneksella tuotteista hinta laski Black Fridayna, ja 17 prosentilla tuotteista hinta laski yli 10 prosentilla. Näiden tuotteiden keskimääräinen alennus oli -23 prosenttia.

Elektroniikka kiinnostaa suomalaisia eniten – Yli puolet aikoo hankkia joululahjoja Black Fridayna

Suomalaisista 47 prosenttia suunnittelee tekevänsä Black Friday -ostoksia, selviää Hintaoppaan ja Bilendin teettämästä tuoreesta kuluttajatutkimuksesta. Ostoslistalla on erityisesti elektroniikkaa, muotia ja vaatteita sekä urheilu-, ulkoilu- ja retkeilytuotteita.

“Elektroniikka kiinnostaa perinteisesti aina eniten, mutta suunnitelmissa näkyvät myös korona-ajan vaikutukset. Vielä viime vuonna kolmanneksi suosituin tuotekategoria oli kauneus- ja terveystuotteet, mutta tänä vuonna halutaan sen sijaan löytää urheilu- ja ulkoilutuotteita. Yli puolet aikoo myös hankkia joululahjoja jo Black Friday -alennusmyynneistä”, Matinvesi-Bassett kertoo.

Hintaopas kerää yli 1000 verkkokaupan Black Week ja Black Friday -tarjoukset yhdelle sivulle. Alennukset jatkuvat vielä 29. marraskuuta, kun Cyber Monday valtaa verkkokaupat. Ilmainen Hintaopas-sovellus on saatavilla sekä Apple- että Android-puhelimille.

Neljä vinkkiä, joiden avulla löydät parhaat Black Friday -tarjoukset

1. Alennusprosenttien sijaan kiinnitä huomiota tuotteen hintaan ja sen laskuun.

2. Vertaile hintoja useammasta eri kaupasta. Hintaopasta käyttämällä näet hinnat nopeasti yli 1 000 eri verkkokaupasta.

3. Hintojen vaihtelut voit tarkistaa kätevästi Hintaoppaan hintahistoriasta. Hintahistoriasta saat selville, saako tuotteen juuri nyt hyvään hintaan vai onko sen saanut halvemmalla jonain muuna ajankohtana.

4. Muista tarkistaa myös toimituskulut ennen tilauksen hyväksymistä. Osa kaupoista tarjoaa Black Weekin aikana ilmaisen toimituksen.

Tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 11.10.–14.10.2021 Verkkokyselyyn vastasi 1 000 18-75-vuotiasta suomalaista ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.

Kuvat: Valmistajat ja Shutterstock

Lue myös:
Joulun suosikkituotteet voivat loppua kesken – pelikonsolit ja suosituimmat pelit kannattaa hankkia ajoissa

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät FacebookistaInstagramistaTwitteristä ja YouTubesta