Uusi verkkokauppa Teknavi.com

5 huomiota mobiilimaailman superviikosta Barcelonassa – Nokia-mania iski odotettuakin kovemmin!

Mobiilialan vuotuinen jättitapahtuma, yli 100 000 osallistujan Mobile World Congress päättyy tänään Barcelonassa. Tämän vuoden messut tullaan muistamaan lähinnä Nokia-puhelinten paluusta.

Uusi Nokia 3310.
Uusi Nokia 3310.

Maaninen kiinnostus Nokia 3310:tä kohtaan

MWC:n suurinta ja eniten huomiota sekä puhetta herättänyttä julkistusta ei tarvitse miettiä pitkään. Nokia 3310:n lanseeraus onnistui aivan kympin arvoisesti. Käytännössä 3310:ssä kyse on taidokkaasta – ja jopa yli odotusten – onnistuneesta markkinointitempusta.

Nokia-puhelinten esittelyosasto oli tukossa koko messujen ajan ja puhelin oli tähti myös kansainvälisessä mediassa. Ja kaikki tämä vain nimeämällä uutuus 3310:ksi – ominaisuuksissa uudessa 3310:ssä ei ole käytännössä mitään uutta ja ulkonäkökin seuraa esikuvaansa varsin löyhästi.

Huawein, Samsungin, Motorolan ja muiden tylsät julkistukset

Nokia-uutuuksia lukuun ottamatta monien muiden MWC-julkistukset aiheuttivat lähinnä haukotuksia. Huawei keskittyi uusien P10-puhelinten kanssa lähinnä uusien värivaihtoehtojen esittelyyn. Samsungin uusi huippupuhelin Galaxy S8 julkistetaan odotetusti vasta myöhemmin vajaan neljän viikon päästä, ja MWC-tilaisuudessaan Samsung kertoi vain tableteista. Myös viime sunnuntaina tismalleen samaan aikaan Nokia-puhelinten kanssa tilaisuutensa pitänyt Motorola jäi pimentoon. Muista kuin Nokia-älypuhelimista LG:n uudessa G6:ssakaan ei loppujen lopuksi ole mitään ihmeellistä. Sony julkisti tyypilliseen tapaansa useamman älypuhelimen, mutta myyntiintuloa saadaan parhaimman osalta odottaa touko-kesäkuun taitteeseen.

Jos Nokia-puhelimia ei olisi MWC:ssä nähty, olisi kiinnostava anti jäänyt todella köykäiseksi.

Huawei P10:ssä uutta ovat lähinnä värit.
Huawei P10:ssä uutta ovat lähinnä värit.
LG G6 tulee 18:9-kuvasuhteen näytöllä.
LG G6 tulee 18:9-kuvasuhteen näytöllä.
Sony Xperia XZ Premium.
Sony Xperia XZ Premium.

Nokia-puhelinten laatu

Kaikkien huulille nousseen 3310:n lisäksi Nokia-puhelimista vastaava HMD Global julkisti myös Nokia 3, Nokia 5 ja Nokia 6 -älypuhelimet, jotka saapuvat kansainvälisesti myyntiin huhti-kesäkuun aikana. Uutuuksien spekseistä oli muodostunut varsin hyvä käsitys jo ennakkoon huhujen perusteella. HMD yllätti kuitenkin puhtaalla Androidilla ja tietoturvapäivitysten julkaisulupauksellaan, mutta ennen kaikkea uusien 139 euron Nokia 3 ja 189 euron Nokia 5 -älypuhelimen laadukkuudella. Puhelimet tuntuvat erinomaiselta kädessä ja tulevat tarjoamaan muille valmistajille aidon vastuksen markkinoilla.

Nokia 3:n takapinta on polykarbonaattia, mutta runko ja sivut alumiinia. Myös edullisimman Nokia-älypuhelimen laatutuntuma on hyvä.
Nokia 3:n takapinta on polykarbonaattia, mutta runko ja sivut alumiinia. Myös edullisimman Nokia-älypuhelimen laatutuntuma on hyvä.

5G, VR ja muut odottavat aikaansa

Suurista teemoista MWC:stä ei voi tänä vuonna nostaa esiin muuta kuin 5G:n – ja senkin osalta odottavan aika käy vielä pitkäksi. Viime vuonna virtuaalitodellisuuslaitteita nähtiin lähes joka osastolla, tänä vuonna vähemmän eikä silmiin osunut mitään varsinaisesti uutta ja ihmeellistä tällä saralla. 5G:n tavoin myös VR odottaa vielä aikaansa.

5G-verkot tulevat pikku hiljaa. Samassa verkkoteknologia muuttuu laitteista yhä enemmän virtualisoiduiksi pilvipalveluiksi.
5G-verkot tulevat pikku hiljaa. Samassa verkkoteknologia muuttuu laitteista yhä enemmän virtualisoiduiksi pilvipalveluiksi.

Sunnuntain kaaos

Syystä tai toisesta tänä vuonna käytännössä järjestäen kaikki sunnuntain valmistajien omat julkistustilaisuudet ympäri Barcelonaa osoittautuivat ylibuukatuiksi. Ennakkoon ilmoittautuneita ja vahvistettuja osallistujia jäi ulos useammasta tilaisuudesta – ja Samsungillakin suuret massat joutuivat turvautumaan varsinaisen tapahtumasalin sijaan live-lähetyksiin läheisissä huoneissa.

Mobile World Congress saattaa olla paisumassa hallitsemattoman suureksi spektaakkeliksi.