Alkaako tästä robottien aikakausi? Teknavi tutustui "tulevaisuuden legoon"

Teknavin syyskauden ensimmäisessä jaksossa vieraillaan Berliinin massiivisilla IFA-kodintekniikkamessuilla. Pauli Reinikainen ottaa selvää, mitkä ovat elektroniikkamaailman kiinnostavimmat uutuudet.

Tänä vuonna älypuhelimet eivät olleet yhtä suuressa roolissa kuin aikaisemmin. Kiinnostavimmasta puhelinlanseerauksesta vastasi kiinalainen Huawei, jonka uusi Nova-malli tulee Suomessa myyntiin arviolta marraskuussa. Novaa myydään omalla tuotemerkillä suositun Honor-mallisarjan tapaan.

IFA on ollut aina televisionäyttöjen vahva pelikenttä, niin myös tänä vuonna. Kun full hd -televisiot alkavat olla mennyttä aikaa, 4K näkyy yhä vahvemmin uusissa tv-näytöissä. 4K-näytöissä yleistyy myös HDR-tekniikka, joka parantaa kuvan kirkkautta ja kontrastia. HDR-sisältöä on jo saatavilla esimerkiksi Netflix-suoratoistopalvelusta. 4K:n jälkeen nurkan takana ovat jo 8K-televisiot, mutta niiden yleistymistä saadaan odottaa vielä vuosia.

Älykelloista kohistiin vielä viime vuoden IFA-messuilla, mutta tänä vuonna uusia malleja lanseerattiin vähemmän. Kiinnostavin uutuuskello nähtiin Samsungin osastolla, missä esiteltiin Gear S3:sta. Samsung luottaa edelleen kehuja saaneeseen pyöritettävään kellotaulun kehykseen, joka esiteltiin viime vuonna myyntiin tulleessa Gear S2:ssa.

IFA on ennen kaikkea uuden teknologian messutapahtuma, jossa voi törmätä milloin tahansa kiinnostaviin ja jopa yllättäviin digitaalisiin vimpaimiin. Tänä vuonna pienimuotoista kohinaa messuyleisössä aiheuttivat erilaiset robotit. Kiinnostavin niistä nähtiin kiinalaisen Ubtechin osastolla, missä esiteltiin Jimu Robotia. Kyseessä on koottava robotti, joka kasataan mobiilisovelluksen ohjeiden avulla. Sovellus neuvoo ohjelmoinnin ja robotiikan perusteita kuten servojen toimintaa. Näin ollen Jimun kasaaminen on erinomainen tapa opettaa lapsille ja nuorille tulevaisuudessa tarvittavia insinööritaitoja.

Lisää IFA-messujen kuulumisia on luvassa 28. syyskuuta, kun Teknavin 12. tuotantokausi alkaa. Teknavin jaksojen ensiesitys keskiviikkoisin klo 22.40 ja pikauusinta lauantaisin klo 18.00 MTV3:lla.