Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Microsoft julkaisi Windows 11:n - tästä alkavat päivitykset

Microsoft on julkaissut uuden Windows 11 -käyttöjärjestelmäversion.

Virallinen julkaisupäivä on 5. lokakuuta, mutta Windows 11 tuli ladattavaksi muun muassa The Verge -sivuston mukaan jo käytännössä päivän etuajassa.

Windows 11:n osaksi esitellyistä uudistuksista yksi odotetuimmista, tuki Android-sovelluksille, ei kuitenkaan ole mukana uuden käyttöjärjestelmäversion ensimmäisen julkaisun yhteydessä, vaan sitä odotetaan aiemman ilmoituksen perusteella vasta myöhemmin vuoden 2022 aikana.

Windows 11 tulee osana uusia tietokoneita 5. lokakuuta alkaen useilta eri laitevalmistajilta, mutta myös päivitykset Windows 10:stä käynnistyvät vaiheittain jo heti alusta alkaen sekä seuraavina viikkoina ja kuukausina. Päivitys Windows 10:stä Windows 11:een on ilmainen, ja Microsoftin mukaan se odottaa päivityksen tulevan saataville kaikille yhteensopiville Windows 10 -tietokoneille vuoden 2022 puoliväliin mennessä.

Muuten kuin Android-sovellustuen osalta Windows 11 muun muassa uudistaa käyttöliittymää erittäin merkittävästi – mukana on uusi tehtäväpalkki keskitetyillä kuvakkeilla, uusi aloitusvalikko ja hakunäkymä, uusi widget-sovellusten ja -sisältöjen näkymä sekä esimerkiksi ulkoasultaan uudistuva Windows Store -kauppa, johon Microsoft hyväksyy entistä vapaammin kaikki erilaiset Windows-sovellukset. Lisäksi mukana on muun muassa Teams-integraatio sekä parannuksia pelaamiseen, kuten Auto HDR, nopeammat latausajat Direct Storage -tuella ja Windows 11:n osaksi Xbox-sovellukseen integroidut Xbox Game Pass -pelipalvelu ja xCloud-pilvipelaaminen.

Oman tietokoneen yhteensopivuuden Windows 11:n kanssa voi tarkistaa Microsoftin tarjoamalla työkalulla. Lisäksi asetusten kautta löytyvä Windows Update ilmoittaa, kun päivitys on omalle tietokoneelle saatavilla. Nopeimmin päivityksen voi lisäksi saada asentamalla Microsoftin sivuilta Windows 11 -asennusaputoiminnon.

Windows 11:n laitevaatimukset on listattu alla.

Windows 11 -laitteita.
Windows 11 -laitteita.

Windows 11:n yleiset laitevaatimukset

  • Vähintään 9 tuuman näyttö vähintään 720p-tarkkuudella
  • 64-bittinen suoritin vähintään 1 gigahertsin kellotaajuudella ja kahdella ytimellä (tuetut suoritinmallit listattu erikseen Microsoftin toimesta)
  • Vähintään 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • Vähintään 64 gigatavua tallennustilaa
  • DirectX 12 -yhteensopiva näytönohjain WDDM 2.0 -ajurilla
  • UEFI-yhteensopiva emolevy, Secure Boot & TPM 2.0

Windows 11:n laitteistovaatimukset ovat huomattavasti edeltäviä Windows-versioita tiukemmat. Ylipäänsä Windows 11:n kovat vaatimukset ja Microsoftin outo viestintä niiden osalta ovat herättäneet paljon kysymyksiä viime kuukausien aikana. Ilmoitetut laitteistovaatimukset ovat matkan varrella hieman muuttuneet, ja lopulta Microsoft on myös kertonut, että käyttöjärjestelmä on asennustiedostojen avulla asennettavissa myös tietokoneisiin, joiden suorittimet eivät ole virallisesti tuettujen listalla, mutta tässä tapauksessa tietokoneet eivät välttämättä saa enää päivityksiä.

Microsoft julkisti uuden käyttöjärjestelmäversionsa Windows 11:n kattavasti jo kesäkuun loppupuolella, ja sittemmin uusi käyttöjärjestelmäversio on ollut asennettavissa ja kokeiltavissa testiversiona Windows Insider -ohjelman kautta.

Microsoft jatkaa Windows 11:n rinnalla yhä myös Windows 10:n tukea. Microsoft on kertonut tukevansa ainakin yhtä Windows 10:n puolivuosittaista päivitysversiota 14. lokakuuta 2025 asti. Windows 11:n syksyllä tapahtuvan julkaisun rinnalla Windows 10 tulee myös saamaan oman seuraavan 21H2-ominaisuuspäivityksensä, joka tuo vain vähäisiä muutoksia.

Uudistunut käyttöliittymä Windows 11:n keskiössä

Microsoft tuo Windows 11 -versiossa käyttöjärjestelmäänsä muutamia merkittäviä käyttöliittymäuudistuksia. Näihin muutoksiin inspiraatiota on saatu aiemmin työn alla olleesta Windows 10X -versiosta, joka oli alun perin suunnattu kaksinäyttöisiin laitteisiin ennen kehitystyön laajenemista perinteisempiin läppäreihin ja lopulta projektin hautaamista.

Windows 11 tuo muun muassa uuden tehtäväpalkin, jossa sovelluskuvakkeet sijaitsevat oletuksena keskitettynä sekä uuden yksinkertaisemman aloitusvalikon ilman alun perin Windows 8:ssa esiteltyjä suurikokoisempia tiilikuvakkeita. Uusi aloitusvalikko avautuu uudesta Käynnistä-painikkeesta, jossa on uusi Windows-logo. Se on aiemmasta vinosta logosta poiketen tasainen neljän neliön Microsoft-logo, mutta sinisiin väreihin puettuna.

Aloitusvalikosta löytyvät kiinnitetyt sovellukset ja suositellut toimet esimerkiksi viimeksi käyttäjätilillä samalla tai eri laitteella käsitellyistä tiedostoista. Lisäksi tarjolla on uudistunut hakutoiminto.

Käyttöliittymän tyylissä uutta ovat myös muun muassa ikkunoiden pyöristetyt kulmat.

Ikkunoiden hallintaan Windows 11:ssä on puolestaan uudet pikavalinnat, jotka mahdollistavat helposti ikkunan koon muuttamisen ja sijoittamisen eri osiin ruutua. Lisäksi eri sovellusikkunoita voi yhdistää Snap-ryhmiksi, joihin voi helposti palata yhdellä painalluksella tehtäväpalkin kautta. Mahdollista on myös luoda useita virtuaalisia työpöytiä eri taustakuvilla niin, että käyttöjärjestelmä muistaa näiden asetukset ja teemat.

Mukana Windows 11:ssä on myös uusi widget-pienoissovellusten näkymä, jonka voi laajentaa myös koko ruudulle. Näkymä tulee esiin näytön vasemmalta laidalta vetämällä. Widgetit tarjoavat esimerkiksi kalenteri-, uutis-, sää, pörssi- ja urheilutietoja. Tavallaan jatkossa widgetit ovat korvaajia aiemmille tiilikuvakkeille, jotka sisälsivät myös erinäisiä päivittyviä tietoja.

Osa Windows 11:n käyttöliittymäuudistusta ovat vielä käyttöön otettavat uudet kuvakkeet sekä uudet animaatiot ja äänet.

Windows 11:n uusi asetusvalikko.
Windows 11:n uusi asetusvalikko.
Widget-näkymä Windows 11:llä tablettitilassa.
Widget-näkymä Windows 11:llä tablettitilassa.
Pystysuuntaiselle näytölle saa allekkain kaksi sovellusta.
Pystysuuntaiselle näytölle saa allekkain kaksi sovellusta.

Windows 11:ssä on uudistettu myös käyttöliittymän mukautumista tablettilaitekäyttöön. Kuvakkeet, käyttöliittymän välit esimerkiksi tehtäväpalkissa ja kosketusalueet kasvavat hieman kokoa, kun laitetta käytetään ilman näppäimistöä ja hiirtä. Mukana on myös uusia kosketuseleitä, ja lisäksi osa kosketuskäyttökokemusta on uusi kosketusnäppäimistö.

Windows 11 hyödyntää myös haptista värinäpalautetta, joka tekee kynän käytöstä entistä todentuntuisempaa, sekä tuo mukanaan parannuksia myös puheentunnistukseen ja äänikomentoihin.  

Microsoftin viestintä- ja yhteistyöpalvelu Teams on myös integroitu osaksi Windows 11 -käyttöjärjestelmää.

Teams-kuvake tehtäväpalkissa avaa täyden Teams-sovelluksen sijaan pienikokoisen Teams-keskustelunäkymän, josta on helppo aloittaa uusi tapaaminen tai keskustelu, jatkaa edellisiä tai avata koko Teams-sovellus.

Tämä uusi Chat-pienoissovellus korvaa myös aiemmin Windowsin mukana olleen Skypen.

Päivitetty kauppa toivottaa sovellukset laajemmin tervetulleiksi

Windows 11:ssä uudistuu myös Windowsin kauppa.

Microsoftin yleisenä tavoitteena on, että yhä useammat Windowsille kehitetyt sovellukset ovat saatavissa sen kaupan kautta. Jatkossa kaupan kautta tarjolla voikin olla monenlaisilla eri teknologioilla (Win32, UWP, Progressive Web App) toteutetut sovellukset. Lisäksi Microsoft sallii kaupan kautta tarjolle oleville omat maksutavat, joista se ei ota itselleen mitään osuutta. Esimerkiksi Adobe onkin tuomassa Creative Cloud -sovelluksensa tarjolle myös Microsoftin kaupan kautta tämän muutoksen myötä.

Microsoftin maksujärjestelmän kautta suoritetuista maksuista sen komissio on edelleen 15 prosenttia, jos sovelluskehittäjät haluavat tämän maksutavan sovelluksissaan tarjota.

Lisäksi viihdeosiossa kaupasta löytyvät jatkossa useiden eri suoratoistopalveluiden sisällöt. Näitä voi hakea, selata ja katselun aloittaa suoraan kaupan kautta.

Android-sovellukset mukaan Amazon-yhteistyön kautta

Windows 11 tukee jatkossa myös Android-sovelluksia. Android-sovellukset toimivat käyttöjärjestelmän osana liittyen osaksi esimerkiksi aloitusvalikkoa ja tehtäväpalkkia.

Android-sovellusten tuki ei ole mukana vielä Windows 11:n ensimmäisessä julkaisuversiossa.

Android-sovellusten osalta Microsoft tekee yhteistyötä Amazonin Appstoren kanssa, jonka valikoima on saatavilla jatkossa Windowsille sen kaupan kautta.

Parannuksia pelaamiseen

Microsoft on panostanut myös pelaamiseen Windows 11:ssä useilla uudistuksilla.

Windows 11 tuo tietokoneille aiemmin Xbox-konsoleilta tutun Auto HDR -toiminnon, joka muuntaa pelin värit laajasävyskaalaan ja parantaa näin väritoistoa. Microsoftin mukaan yli 1 000 peliä muunnetaan Windows 11:llä automaattisesti väreiltään HDR-muotoon näytön sitä tukiessa.

Uusi Direct Storage -rajapinta puolestaan lyhentää peleissä koettavia latausaikoja lataamalla tietoja suoraan grafiikkasuorittimelle keskussuorittimen ohi.

Lisäksi mukana on DirectX 12 Ultimate -tuki, joka sisältää viimeisimpien grafiikkateknikoiden tuen.

Xbox Game Pass -pelipalvelu ja xCloud-pilvipelaaminen on myös integroitu Windows 11:n osaksi Xbox-sovelluksen kautta.