Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huawei vahvisti: Nämä älypuhelimet saavat EMUI 12 -päivityksen - saataville ensi vuonna

EMUI 12 -päivitykset alkavat vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla.

Huawei esitteli jo elokuun lopulla hiljaisesti uuden EMUI 12 -ohjelmistonsa, jota se tulee käyttäämään globaaleilla markkinoilla.

Kiinassahan Huawei on alkanut jo päivittämään laitteitaan omaan HarmonyOS-käyttöjärjestelmäänsä, joka toki myös pohjautuu älypuhelimissa ja tablettilaitteissa edelleen vahvasti Androidin avoimen lähdekoodin pohjalle.

Versionumerostaaan huolimatta EMUI 12 ei perustu Googlen syksyllä 2021 julkaisemaan Android 12 -versioon, vaan pohjalla on käyttöjärjestelmäversiona Android 11.

Nyt Huawei on kertonut EMUI 12 -päivityksistä tarkempia tietoja. Huawein mukaan päivitysten jakelu alkaa vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla. Huawei on toistaiseksi vahvistanut EMUI 12:n saapuvan seuraaville laitteille:

 • Mate 40 Pro
 • P40 Pro+, P40 Pro, P40
 • Mate Xs
 • Mate 30 Pro, Mate 30
 • P30 Pro, P30
 • Mate 20 Pro, Mate 20 RS, Mate 20 X 5G, Mate 20 X, Mate 20
 • P20 Pro, P20
 • Mate 10 Porsche Design, Mate 10 Pro, Mate 10
 • nova 7, nova 7 SE, nova 7i
 • nova 5T
 • nova 4, nova 4e
 • Y9 Prime 2019, Y9s
 • Y8p

Kaikki nämä mallit eivät ole olleet saatavilla Suomessa – listaus on julkaistu Aasian lanseeraustilaisuuden yhteydessä, ja siitä voi tästä syystä myös puuttua Euroopan malleja.

Huawein julkaisema listaus EMUI 12 -päivityksen saavista laitteista.
Huawein julkaisema listaus EMUI 12 -päivityksen saavista laitteista.

Ennen varsinaista laajaa päivitysjulkaisua Huawein odotetaan vielä tarjoavan EMUI 12:n beetatestiversiona Mate- ja P-sarjojen puhelimille.

Uusi EMUI 12 muistuttaa ulkonäöltään ja valituilta toiminnallisilta uudistuksiltaan HarmonyOS:ssa nähtyä.

Huawein mukaan EMUI 12:n uudistettu ulkoasu on sekä minimalistinen että realistinen, kuin myös sekä hienostunut että puhdas. Värimaailma rakentuu mustalle, valkoiselle ja siniselle. Käyttöliittymän animaatioita on uudistettu realistisemman ja sulavamman tuntuiseksi.

EMUI 12:ssa on myös mahdollista säätää portaattomasti käyttöliittymän fontin kokoa ja painoa.

Näytön yläreunasta avautuva pika-asetusten hallintapaneeli EMUI 12:ssa muistuttaa HarmonyOS:ssä nähtyä: tarjolla on monipuoliset mahdollisuudet äänentoiston sekä esimerkiksi eri yhteyksien ja pika-asetusten hallintaan. Hallintapaneeli on nyt erillinen ilmoitusnäkymästä.

Osana hallintapaneelia on Device+ -osio, josta voi aktivoida yhteistoiminnan muiden Huawei-laitteiden kanssa. Siitä voi esimerkiksi helposti avata puhelimen näytön osaksi MatePad-tablettilaitteen tai MateBook-läppärin suurempaa näyttöä, mikä mahdollistaa esimerkiksi puhelujen ja viestien hoitamisen näillä laitteilla puhelimen kautta välittyen. Lisäksi Device+:n kautta on myös mahdollista siirtää puhelimessa katsottu videosisältö Huawei Vision -älytelevisioon, joita on saatavilla valituilla markkinoilla, sekä haluttaessa vielä ääni samalla Huawei FreeBuds -kuulokkeisiin.

EMUI 12:n uusi ”hajautettu tiedostojärjestelmä” -toiminto puolestaan mahdollistaa puhelimen sisältämien tiedostojen ja kuvien helpon tarkastelun tietokoneelta. Puhelin näkyy kuin erillisenä levyasemana tietokoneella langattoman yhteyden kautta.

Yhdessä Huawei Vision -älytelevisioiden kanssa EMUI 12 mahdollistaa myös Huawei MeeTime-videopuhelujen helpon vaihtamisen puhelimesta televisioon tai toisinpäin.

Vielä muina muutoksina EMUI 12 lupaa parempaa nopeutta ja sekä korkeampana pitkän ajan yli  pysyvää suorituskykyä. Huawein mukaan käyttöjärjestelmän toimii ja sovellukset käynnistyvät sulavasti myös pidemmän käytön jälkeen.

Myös yksityisyydensuojaan on tehty parannuksia. EMUI 12:ssa voi syöttää pääsykoodin tietokoneelta puhelimen avaamiseksi käytettäessä laitteen yhdistämistoimintoa. Lisäksi Huawei-älykellon voi asettaa luotetuksi laitteeksi tuomaan lisäturvaa kasvojentunnistuksen yhteydessä: lukituksen voi asettaa avautumaan kasvojentunnistuksella vain, kun kello on käytössä.

Lisätietoa EMUI 12:sta löytyy Huawein verkkosivuilta.