Epson EcoTank – säästeliäs tulostin kotiin tai konttorille

Epsonin EcoTank-tulostinmallisto on ympäristöystävällinen ja rahaa säästävä vaihtoehto niille, jotka etsivät laadukasta tulostinta koti- tai työkäyttöön.

Epsonin EcoTank-tulostinmallisto on niittänyt mainetta maailmalla siitä lähtien, kun sen ensimmäinen tulostin aikanaan julkaistiin. Omien sanojensa mukaan Epson on myynyt jo noin 50 miljoonaa kappaletta uudehkon tuoteperheensä tulostimia maailmanlaajuisesti viiden vuoden aikana, mitä voidaan pitää jo suhteellisen vaikuttavana saavutuksena. Nykyään EcoTank-tulostimet ovat yksiä tunnetuimmista tulostinmalleista, ja ne ovat jopa inspiroineet Epsonin kilpailijoita suunnittelemaan ja valmistamaan omia versioitaan samankaltaisista tulostimista.

Minkälaisesta tulostimesta sitten on kyse? EcoTank-tulostimet toimivat mustesuihkuilla aivan kuten markkinoiden halvimmatkin perustason mustesuihkutulostimet. Erona EcoTankin ja perinteisten mustepatruunoja käyttävien tulostimien välillä on kuitenkin se, että mustepatruunojen sijasta EcoTank saa musteensa sisäänrakennetuista mustesäiliöistä, jotka täytetään pulloissa myytävillä musteilla. Näitä musteita voidaan useimmiten ostaa Epsonin jälleenmyyjiltä, kuten tulostustarvikeliikkeistä sekä elektroniikkamyymälöistä. Toimintaperiaate näiden tulostintyyppien välillä on siis pääpiirteittäin sama, mutta todellisuudessa EcoTank-mallistolla on vielä muutama ässä hihassaan.

Tuntuvaa säästöä pitkällä tähtäimellä

Tavallisimmilla mustepatruunatulostimilla voidaan keskimäärin tulostaa noin parisataa sivua per patruunasetti. Tämän jälkeen patruunat pitää vaihtaa uusiin. Tulostimesta riippuen kaikkien patruunoiden uusiminen voi maksaa parista kymmenestä eurosta noin sataan euroon. Pidemmän päälle tämä tulee käyttäjälle melko kalliiksi, varsinkin jos tulostaminen on edes miltei jokapäiväistä. EcoTank-tulostimien mustesäiliöt taas pitävät sisällään tarpeeksi mustetta jopa 14 000 sivun tulostamiseen per mustepullosetti. 

EcoTank-mustepullot
EcoTank -tulostimien musteet myydään mustepulloissa

Näiden lukemien perusteella voisi kuvitella, että kyseinen mustepullosetti maksaa myös moninkertaisesti enemmän, kuin yllä mainitut mustepatruunasetit. Näin ei kuitenkaan ole, sillä yksi mustepullo maksaa alle 20 euroa, ja pulloja tarvitaan vain neljä erilaista (syaani, magenta, keltainen sekä musta) mustesäiliöiden täyttämiseen. Lisäksi jokaisen EcoTank-tulostimen myyntipakkaukseen kuuluu myös täydet mustepullot, joten lisämusteiden hankkimisesta ei välttämättä tarvitse huolehtia EcoTankia ostettaessa. Nopeasti laskettuna EcoTank säästää siis yllättävän paljon rahaa mustepatruunatulostimiin verrattuna, ainakin pitkällä tähtäimellä.

Monipuolinen ja moderni

Aivan kuten monissa kalliimmissa mustepatruunatulostimissakin, myös EcoTank-tulostimista löytyy nykyaikaiset monitoimiominaisuudet, kuten skannaus, kopiointi sekä langaton tulostus. Dokumentteja voidaan siis tulostaa langattomasti tietokoneelta, älypuhelimelta tai tabletilta, ja jopa valokuvien tulostaminen valokuvapaperille on EcoTank-perusmalleissakin tasokasta ja silmää miellyttävää. Useimmista EcoTank-malleista löytyy myös käyttöä helpottava LCD-näyttö. EcoTank-mallistosta löytyy myös erikseen valokuvien tulostamiseen tarkoitettuja malleja.

Yksi mainitsemisen arvoinen ominaisuus EcoTankeissa on myös ns. kylmämustesuihkutekniikka. Toisin kuin monet muut mustepatruunatulostimet, EcoTankit eivät lämmitä mustetta tulostamista varten. Tämä hyödyttää käyttäjää nopeuttamalla tulostamista ja säästämällä energiaa. Lisäksi tämä luonnollisesti vähentää huollon tarpeen todennäköisyyttä, sillä EcoTankeissa ei ole erillistä lämmitysyksikköä musteelle.

Näiden ominaisuuksien perusteella EcoTank vaikuttaa siis todella hyvältä vaihtoehdolta perinteisiin mustepatruunatulostimiin sekä lasertulostimiin verrattuna. Entä onko EcoTank-tulostimissa huonoja puolia? Ainakin yhden semmoisen näkee heti melkeinpä mitä tahansa kyseistä tulostinta ostaessa, nimittäin hinta. Tällä hetkellä halvimmat EcoTank-mallit maksavat lähemmäs kahtasataa euroa, mikä on kertasijoituksena kotikäyttöiseen tulostimeen melko suuri. Varsinkin jos käyttäjän tulostaminen on satunnaista ja vähäistä, voi hintalappu viedä EcoTankeista mielenkiinnon hyvinkin nopeasti. Muistettakoon kuitenkin, kuten aikaisemminkin on mainittu, että EcoTankeissa rahansäästö tapahtuu vasta pitkällä tähtäimellä. EcoTank-tulostimet eivät myöskään ole välttämättä helppokäyttöisimmästä päästä, mutta valikot ovat kuitenkin loogisia ja selkeitä, ja kuten paljolti muussakin kodinelektroniikassa, käyttö on helposti opittavissa tutkimalla itse laitetta sekä käyttöohjeita. Lisäksi EcoTank-tulostimien käyttöjärjestelmä on kaikissa malleissa suunnilleen samanlainen, joten kotikäyttöön tarkoitetun EcoTankin käyttäminen on melkeinpä tismalleen samanlaista, kuin toimistokäyttöönkin tarkoitetun.

Ns. kertakäyttötulostimiksi EcoTankeista ei siis ole, mutta muissa tapauksissa niiden ominaisuudet ovat houkuttelevia. Mikäli uutta tulostinta ollaan hankkimassa, ei EcoTankia kannata ainakaan jättää huomiotta.

Mikäli EcoTank-mallisto kiinnostaa, alla on muutamia vaihtoehtoja erilaisiin käyttötarkoituksiin, joita kannattaa ehdottomasti harkita.

Ecotank ET-15000

Epson EcoTank ET-15000
ET-15000

ET-15000 on kotitoimisto- ja yrityskäyttöön suunnattu monitoimitulostin, jolla voidaan tulostaa jopa A3-paperikoon tulosteita. Tulostamisen lisäksi ET-15000:lla voi myös skannata, kopioida ja jopa faksata A4-koon arkkeja. 250 arkin paperilokero sekä 35 arkin automaattinen arkinsyöttölaite helpottavat suuria tulostusmääriä vaativia tehtäviä, ja uuden sukupolven musteentäyttöjärjestelmä puolestaan helpottaa mustesäiliöiden täyttämistä mustepullojen avulla. Kaiken lisäksi tulostaminen käy suhteellisen vikkelästi, sillä ET-15000 tulostaa jopa 17 sivua minuutissa.

ET-15000 -mallissa on Ethernet-liitännän lisäksi myös Wi-Fi- ja Wi-Fi Direct -yhteydet, joten dokumenttien tulostaminen onnistuu myös esimerkiksi älypuhelimelta tai tablettitietokoneelta Epson iPrint -sovelluksella.s

EcoTank ET-16650

Epson EcoTank ET-16650
ET-16650

ET-16650 on edellä mainittua ET-15000-mallia raskaamman sarjan yrityskäyttöön suunnattu monitoimitulostin. Siinä on kaksi 250 arkin etulokeroa, jotka molemmat syövät A3-koon paperiarkkeja. Lisäksi ET-16650-mallin takaosassa on 50 arkin automaattinen arkinsyöttölaite, joka myös tukee jopa A3-paperikokoa.

ET-16650 tukee myös Ethernet-, Wi-Fi- sekä Wi-Fi Direct -yhteyksiä, ja älylaitteilla tulostaminen onnistuu Epson iPrint -sovelluksella. ET-15000-mallista poiketen tulostaminen käy ET-16650:lla vieläkin nopeammin, sillä sen tulostusnopeus on 25 sivua minuutissa.

Ecotank ET-7750

Epson EcoTank ET-7750
ET-7750

ET-7750 -malli on suunniteltu tulostamaan suuria määriä jopa A3-koon valokuvia edullisesti. Kyseisen tulostimen pakkauksessa mukana tulevat musteet riittävät enimmillään jopa 3400 valokuvan tulostamiseen. Tulostettujen valokuvien laadun takaa erillinen pigmenttimuste, joka toimii mustana värinä valokuvia tulostettaessa.

ET-7750-mallissa on kaksi paperilokeroa; yksi tavalliselle paperille ja yksi valokuvapaperille. Se tukee myös Wi-Fi- ja Wi-Fi Direct -yhteyksiä, joten tulostaminen onnistuu myös älylaitteilta edellä mainitun ET-16550-mallin mukaisesti. Tämän lisäksi ET-7750-malli tukee myös Creative Print -sovellusta, jolla voidaan Epsonin mukaan “tulostaa valokuvia suoraan tai luoda niistä vaikkapa onnittelukortteja tai värityskirjoja”. Valokuvia saa ET-7750-mallilla tulostettua myös reunuksettomasti.

EcoTank ET-4700

Epson EcoTank ET-4700
ET-4700

ET-4700 on pääasiassa kotitoimistokäyttöön suunniteltu monitoimilaite, joka on tulostimen lisäksi varustettu skannerilla, kopiointimahdollisuudella sekä faksilla. Sen paperilokeroon mahtuu jopa 100 arkkia (A4), ja automaattiseen paperinsyöttölaitteeseen 30 arkkia. ET-4700:n tulostusnopeus on jopa 10 sivua minuutissa.

Myös tästä mallista löytyy Ethernet-, Wi-Fi- ja Wi-Fi Direct -yhteydet, ja tuki Epson iPrint sovellukselle älylaitteilta tulostamista varten.

EcoTank ET-3700

Epson EcoTank ET-3700
ET-3700

ET-3700 on 150 arkin paperilokerolla varustettu kolmitoimitulostin, joka tulostaa jopa 15 sivua minuutissa. Edellä mainittuun ET-4700-malliin verrattuna se on siis hieman nopeampi sekä suuremmalla paperilokerolla varustettu tulostin, jossa on myös automaattisen kaksipuolisen tulostamisen mahdollisuus. Faksia ET-3700-mallissa ei kuitenkaan ole.

ET-3700-mallissa on myös Ethernet-, Wi-Fi- ja Wi-Fi Direct -yhteydet, sekä tuki Epson iPrint -sovellukselle. Lisäksi ET-3700 voi vastaanottaa tiedostoja sähköpostitse lähes mistä päin maailmaa tahansa Epson Email Print -ominaisuuden kautta.

Kaikki yllä olevat EcoTank-mallit ovat saatavilla Teknavin verkkokaupassa. Lisäksi ET-3700 on saatavilla alennettuun 299 euron hintaan perjantaihin 16.10. asti.

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.