Apple vahvisti lanseeraustilaisuuden 7. syyskuuta - odotuksissa neljä uutta iPhonea ja kolme uutta Apple Watchia

Apple on vahvistanut järjestävänsä 7. syyskuuta lanseeraustilaisuuden, Suomen aikaa kello 20 alkaen.

Applen odotetaan julkistavan ainakin uudet iPhonensa sekä todennäköisesti myös Apple Watch -kellonsa.

Applen kutsukuva ja Far Out -otsikko eivät paljasta paljoa, mutta ne saattavat viitata esimerkiksi mahdolliseen uuteen tähtitaivaan kuvaamista helpottavaan kuvaustilaan uusissa iPhoneissa tai huhuttuihin satelliittiyhteyksiin iPhoneissa ja Apple Watcheissa.

Apple on kutsunut valittuja medioita ja muita vieraita tilaisuuteen Apple Park -pääkonttorin yhteydessä sijaitsevassa Steve Jobs Theaterissa, mutta mahdollisesti lanseeraustilaisuuden lähetyksessä pääosin kyse on edelleen ennakkoon kuvatusta materiaalista Applen viimeisimmän vajaan kolmen vuoden tilaisuuksien tapaan.

Applen tilaisuutta pääsee katselemaan muun muassa sen verkkosivuilla sekä Apple TV -sovelluksen kautta.

Applen syyskuun lanseeraustilaisuuden päivämäärästä kuultiin oikeaan osunut paljastus luotettavalta taholta, Bloombergin Apple-reportterilta Mark Gurmanilta, jo aiemmin elokuussa.

Tavanomaisesti uudet iPhonet tulevat saataville julkistusta seuraavan viikon perjantaina, joka tässä tapauksessa olisi perjantai 16. syyskuutta. Ennakkotilattavaksi uudet iPhonet saattavat tulla perjantaista 9. syyskuuta alkaen, jos tuttu kaava tältäkin osin toistuu.

Tavallisesti iPhone-julkistukset ovat yleensä tapahtuneet tiistaisin, kun tämän vuoden tilaisuus on keskiviikkona. Maanantai 5. syyskuuta on kuitenkin Yhdysvalloissa vapaapäivä (Labor Day), ja tilaisuus 7. syyskuuta jättää tiistain välistä matkustuspäiväksi ennen paikallista aikaa keskiviikkoaamuna vuorossa olevaa lanseeraustilaisuutta.

Uusia iPhone 14 -puhelimia on tulossa neljä kappaletta – ensi kertaa sekä perus- että Pro-huippumallit varustettuna 6,1 ja 6,7 tuuman näytöillä. Pienikokoinen mini-malli jää siis mallistosta pois ja sen sijaan iPhone 14 on saamassa rinnalleen suurikokoisemman iPhone 14 Plussan tai iPhone 14 Maxin. Suurempia uudistuksia tänä vuonna iPhoneista odotetaan iPhone 14 Pron ja iPhone 14 Pro Maxiin.

iPhone 14 Pron mallinnos. Kuva: Jon Prosser / Ian Zelbo.
iPhone 14 Pron mallinnos. Kuva: Jon Prosser / Ian Zelbo.

Vain iPhone 14 Pron ja iPhone 14 Pro Maxin odotetaan sisältävän loven korvaavan kahden näyttöreiän designin, takana uuden 48 megapikselin pääkameran, sisuksissa uuden A16-järjestelmäpiirin sekä tukevan ensi kertaa iPhoneihin tulevaa aina päällä -näyttötilaa.

iPhone 14 -perusmallissa uudistukset iPhone 13:sta ovat jäämässä vähäisemmiksi ulkonäön ja pitkälti myös ominaisuuksien säilyessä ennallaan. iPhone 14 sisältää huhujen mukaan esimerkiksi yhä jo iPhone 13 -puhelimista tutun A15-järjestelmäpiirin. Joitakin uudistuksia myös iPhone 14 on saamassa, sillä kaikkiiin uusiin iPhone 14 -puhelimiin on huhuttu uutta etukameraa automaattitarkennuksella ja suuremmalla aukolla.

Uusien iPhone-puhelinten ohella Applelta odotetaan syksyn aikana monia muitakin uutuuksia. Raportoidusti iPad- ja Mac-uutuuksia voidaan odottaa kuitenkin vasta toisessa tilaisuudessa lokakuussa.

Uudet Apple Watch -älykellot Apple kuitenkin julkistanee 7. syyskuuta iPhone-puhelinten rinnalla.

Apple Watch -mallisto on myös kasvamassa laajimmalla lanseerauksella toistaiseksi, kun tulossa on kerralla peräti kolme uutta mallia. Lukuisten raporttien mukaan uuden sukupolven Apple Watch Series 8:n rinnalla tulossa on suurempi, kestävämpi ja pidemmän akunkeston versio, jonka odotetaan saavan nimekseen Apple Watch Pro. Lisäksi edullisempi Apple Watch SE uudistuu 2. sukupolven mallilla.

Uusien iPhone-puhelinten julkaisun edellä Applen odotetaan julkaisevan päivityksenä iPhone-puhelinten uuden iOS 16 -käyttöjärjestelmäversion, jonka se ensiesitteli kesäkuun alussa. Samoin watchOS 9:n julkaisua odotetaan syyskuussa.

Applella on kehitteillä myös uusi 10. sukupolven iPad-perusmalli sekä uudet M2:lla varustetut iPad Pro -huipputabletit julkaistavaksi myöhemmin tänä vuonna. Lisäksi tulossa on uusia Mac-tietokoneita, mukaan lukien uudet versiot Mac ministä sekä MacBook Prosta M2-sarjan järjestelmäpiireillä sekä Mac Pro ensi kertaa Applen piireillä.

iPhone-puhelinten, Apple Watch -kellojen, iPad-tablettien ja Mac-tietokoneiden lisäksi Applelta on odotettu täksi syksyksi myös 2. sukupolven AirPods Pro -kuulokkeita. Niiden osalta tarkemmasta lanseerausaikataulusta ei ole vielä kuultu paljastuksia.