Kodin äänentoistojärjestelmän 5 vinkkiä

Kodin äänentoistojärjestelmissä riittää valinnanvaraa. Hyvä kokonaisuus tarjoaa paitsi vaikuttavan äänielämyksen se myös taipuu eri musiikkipalveluihin, tottelee mobiililaitteita ja on mahdollisimman langaton ja tyylikäs.

Äänentoistolaitteet ovat muuttuneet viime vuosina huomattavasti. Suurin muutoksen vauhdittaja on ollut suoratoistopalveluiden ja mobiililaitteiden yleistyminen musiikin kuuntelussa. Myös äänentoistojärjestelmän estetiikkaan ja langattomuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Kaiuttiminen äänenlaadun ja tyylikkyyden välillä ei haluta tehdä kompromissejä. Lisäksi kaiuttimilta odotetaan hyvää hinta-laatusuhdetta.

Testasimme Denonin Heos-tuoteperheeseen kuuluvia kaiuttimia, joilla kodin äänentoiston saa uusittua tai paranneltua. Muutamia asioita kannattaa ottaa huomioon, jotta valitsee oman käyttötarkoitukseensa ja kotiinsa sopivan järjestelmän.

1. Somista koko koti äänillä
Monihuonekaiutinjärjestelmällä on helpointa valjastaa kaikki kodin huoneet tasaisen äänentoiston piiriin. Järjestelmä voidaan toteuttaa joko useammalla pienellä kaiuttimella tai erilaisilla yhdistelmillä. Myös kodin vanhat tornikaiuttimet voidaan hyödyntää ja rakentaa äänimaailmaa niiden ympärille pikkuhiljaa. Liikuteltavien kaiuttimien hyvä puoli on, että niiden paikkaa voi muuttaa tarpeen mukaan ja ne on helppo ottaa mukaan muutossa. Denonin Heos 1 kaiuttimen voi laittaa myös märkätiloihin, kuten suihkuun, saunan alalauteille tai ulkotiloihin. Android ja iPhone -käyttäliittymiin yhteensopivilla ohjausmahdollisuuksilla kaikkia kaiuttimia voidaan ohjata yhdessä tai erikseen.

2. Vaatimustaso äänenlaadun suhteen vaihtelee
Laadukkaan äänenlaadun rakentamiseksi on erilaisia mahdollisuuksia. Monella pienellä kaiuttimella saadaan aikaiseksi hyvä, tasainen ja elävä äänimaailma. Yhdellä tehokkaammalla kaiuttimella saa suurenkin tilan soimaan vaikuttavasti. Heos 7 soveltuu hyvin suureenkin avonaiseen tilaan. Se on melko suuri, pöydälle asetettava harjakattoinen kaiutin, joka on saatavilla mustana tai valkoisena. Se on helppo liittää kodin wifi-verkkoon joko johdolla tai langattomasti. Kaiuttimen hallinta ei tarvitse välttämättä ilmaisen Heos-sovelluksen lataamista, koska esimerkiksi Spotify tunnistaa kaiuttimen, jos puhelin on samassa verkossa. Viikon teskitäyttö todisti sen, että musiikin kuuntelun määrä kasvoi huomattavasti kaiuttimen helppokäyttöisyyden vuoksi. Kaiutin käynnistetään mobiililaitteella esimerkiksi valitsemalla Spotifysta haluttu laite.

Denon Heos 7 on saatavilla mustana tai valkoisena.

3. Reissukaiuttimen voi ottaa mukaan vaikka taloyhtiön saunaan
Yksittäisen, akulla toimivan Heos 1 -aktiivikaiuttimen voi ottaa mukaan vaikka omalle saunavuorolle, kun siihen liittää mukaan Go Pack -akun. Tarpeeksi tehokas, mutta pienikokoinen kaiutin on kustannustehokas, koska sen voi liittää myös osaksi kodin muuta äänentoistojärjestelmää. Näin kaiutinta voi säilyttää vaikka keittiössä ja urheilumatsin aikana voi huoletta käväistä jääkaapilla. Laadukkaassa pienessä kaiuttimessa riittää potkua huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi kännykän tai kannettavan tietokoneen kaiuttimissa.

Denon Heos 1 -kaiutin ja ladattava Go Pack -akku

4. Kaiutin voi olla näkyvä elementti tai piilotettu rakenteisiin
Vaikka kaiuttimien muotoiluun ja kokoon vaikutetaan jatkuvasti on monelle kaiutinpatteriston raahaaminen kotiin kauhistus. Vaikka monet kaiuttimet tottelevat nykyään langattomasti, fakta on, että ne tarvitsevat edelleen virtapiuhan. Kaikista siistimmän ja virheettömimmän kokonaisuuden saa ottamalla äänentoiston huomioon jo rakennusvaiheessa, jolloin kaiuttimet voidaan upottaa seinärakenteisiin ja niiden johdot saadaan täysin piiloon.

Katto- tai seinärakenteisiin upotettavan kaiuttimen ritilän voi maalata halutun väriseksi.

5. Television äänentoisto
Televisioiden äänentoisto ei valitettavasti ole kehittynyt samaan tahtiin kuvanlaadun kanssa, ja siitä syystä useassa kodissa televisio-ohjelmat katsellaan jopa surkealla äänenlaadulla. Soundbar on seinälle tai tasolle sijoitettava television pariksi liitettävä kaiutinpalkki. Se on saatavilla ainoastaan mustana, mutta tyylikkäästi muotoiltu kaiutin sopii hyvin television alapuolelle olematta liian hallitseva. Se voidaan myös liittää osaksi monihuonejärjestelmää, jolloin se toimii sekä television että älylaitteen äänentoistona.

Denon Heos Soundbaria ohjaillaan television kaukosäätimellä.

Denon Heos 7 HS2
Toimii parhaiten:
suureissa huoneissa ja avoimissa tiloissa
Suoratoistopalvelut: Spotify, DEEZER, TIDAL, napster, Tunein, SOUNDCLOUD, MOOD:MIX
Sovellus: Ilmainen Heos-sovellus: iOS, Android
Kaiutinelementit: kaksi diskanttia, kaksi midbassoa ja yksi sub basso
Kotelon tyyppi: kaksi passiivisääteilijää
Vahvistinkanavat: 5
3.5mm äänitulo: Kyllä (1)
USB-portti: Kyllä (1)
Langallinen verkko: Ethernet-liitäntä (1)
Langaton verkko: 802.11a/b/g/n verkot 2.4GHz ja 5Ghz taajuuksilla
3.5mm kuulokelähtö: Kyllä (1)
Kierrekiinnitys seinä- tai kattotelinettä varten: Ei
Sijoitus: Vaakatasoon
Hinta: 630 €

Denon Heos 1 HS2
Toimii parhaiten:
pienissä ja keskikokoisissa huoneissa ja sisältää kosteussuojan
Suoratoistopalvelut: Spotify, DEEZER, TIDAL, napster, Tunein, SOUNDCLOUD, MOOD:MIX
Sovellus: Ilmainen Heos-sovellus: iOS, Android
Kaiutinelementit: kaksitie-kaiutin
Kotelon tyyppi: suljettu
Vahvistinkanavat: 2
3.5mm äänitulo: Kyllä (1)
USB-portti: Kyllä (1)
Langallinen verkko: Ethernet-liitäntä (1)
Langaton verkko: 802.11a/b/g/n verkot 2.4GHz ja 5Ghz taajuuksilla
3.5mm kuulokelähtö: Ei
Kierrekiinnitys seinä- tai kattotelinettä varten: Kyllä
Sijoitus: Pystyasentoon
Hinta: 249 €

Denon Heos 1 Go Pack HS2 –
Akku:
Ladattava Litiumioniakku kiinnittyy HEOS 1 kaiuttimen pohjaan.
Toiminta-aika: 6 tuntia yhdellä latauksella.
Bluetooth: Bluetooth USB -adapteri
Roiskesuoja: Silikoninen roiskesuoja, soveltuu märkätiloihin
Hinta: 100 €

Denon Heos Soundbar
Television äänentoistopalkki
Kaiutinjärjestelmä:
3.0-kaiutinjärjestelmä
Vahvistinkanavat: 6-kanavainen, D-luokan digitaalinen vahvistin
Sisääntulo/ulostulo: 4 HDMI -sisääntuloa ja 1 HDMI -ulostulo
Liittäminen televisioon: Tukee 4K UHD:tä ARC:n kautta, voidaan liittää yhdellä kaapelilla televisioon.
3.5mm äänitulo: Kyllä
Älykäs IR-ohjaus: Voidaan käyttää television kaukosäätimellä.
Suoratoistopalvelut: Spotify, Rhapsody, Pandora, TuneIn, iHeartRadio, SiriusXM, MOOD:MIX
Sijoitus: Television alapuolelle seinälle tai tasolle
Hinta: 1 050 €

Kuvat: Mia Pelttari