Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kommentti: Pitkän ja tuskaisen taivalluksen päätös

Tämän päivän uutiset eivät tulleet yllätyksenä. Moni tavallinen tallaajakin tiesi, että Lumia-puhelinten taru on lopussa. Ammattilaiset olivat siitä varmoja.

Microsoftin ilmoitus tuli keskellä helteistä kesäpäivää. Bussin kyydissä Microsoftin toimipisteistä Espooseen kuljetetut työntekijät saattoivat aavistaa pahinta. Harvoin vastaavia kuljetuksia järjestetään, jos kyseessä on hyviä uutisia.

Keskiviikon tiedotustilaisuus sinetöi Lumia-puhelinten valmistuksen. Puhelinten, jotka olivat aikanaan suomalaisen Nokian vastaus Applen iPhonelle. Siitä vastauksesta ei kasvanut koskaan todellista haastajaa. Viime aikoina Windows Phone -käyttöjärjestelmällä toimivien puhelinten markkinaosuus laski yhden prosentin tuntumaan. Moni asiasta tietoinen kuluttaja ei enää ostanut Lumiaa. Pelastusta odotettiin viimeisimmältä Lumia 935:ltä, mutta toisin kävi. Puhelimesta ei innostuttu.

Tämän päivän uutinen vahvisti sen, että aikanaan Nokian tekemä päätös älypuhelinten valmistuksen myymisestä Microsoftille oli onnistunut veto. Se tehtiin viime hetkellä. Ilman myyntiä Nokia voisi olla tänään varsin erilainen yritys.

Windows-puhelinten ongelmana oli alusta lähtien ekosysteemin rajallisuus. Sovelluksia ei ollut tarjolla läheskään yhtä paljon kuin Androidille ja Applen iOS:lle. Itse käyttöjärjestelmä jakoi tunteita. Osa piti sitä piristävän erilaisena, toiset sekavana. Nokia-aikana Lumia-puhelinten vahvuus oli erinomainen viimeistely, vähintään yhtä erinomainen kamera ja kirkkaat värit. Viimeisimmissä Lumioissa kirkkaista väreistä luovuttiin, mikä oli typerä ratkaisu.

Windows-puhelimia valmistetaan jatkossakin, mutta alihankkijoiden toimesta. Microsoft lupaa, että Lumia-puhelinten tukemista jatketaan päivityksillä.

Windows Phone on käytännössä haudattu, joten pelikenttä älypuhelinmarkkinoiden käyttöjärjestelmäsodassa jää Androidille ja iOS:lle.