Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kommentti: Galaxy Foldin odotettu julkistus nousi Samsung-päivän kohokohdaksi – onko taittuvanäyttöisessä älypuhelimessa ainesta uudeksi hitiksi?

Samsung paljasti vihdoin nyt kunnolla sen ensimmäisen taittuvanäyttöisen älypuhelimensa. Odotetun uutuuden nimi on Galaxy Fold.

Ensi kerran Samsung vilautti jo vuosia odotettua taittuvanäyttöistä laitettaan marraskuussa, jolloin sitä kuitenkin esiteltiin vasta hyvin nopeasti osana lavaesitystä ja silloinkin tiukasti suojakuorten sisään piilotettuna. Vasta nyt paljastuivat Samsung Galaxy Foldin salaisuudet, ainakin suurimmaksi osaksi.

Vielä nytkään Samsungin julkistustilaisuuden demoalueella Lontoossa media ei päässyt kokeilemaan eikä edes näkemään lähietäisyydeltä Samsung-uutuutta. Markkinoille laite on kuitenkin tulossa melko pian, Euroopassa 3. toukokuuta. Myös hinnan Samsung jo kertoi. Se on 2 000 euroa.

Samsung pyrkii Galaxy Foldissa yhdistämään parhaat puolet sekä perinteisistä älypuhelimista että tableteista: sen sisältä aukeaa suurikokoinen näyttö ja kiinni taitettuna Galaxy Fold on taskuun mahtuvaa kokoa. Kannesta löytyy toinen pienempi kosketusnäyttö.

Kannen näytön kuvasuhde on 21:9, koko 4,58 tuumaa ja tarkkuus 840×1960 pikseliä. Kansinäyttö on tarkoitettu pääasiassa nopeisiin toimintoihin, kuten ilmoitusten tarkastamiseen, puhelujen soittamiseen ja vastaamiseen sekä viestittelyyn – joskin myös sen kautta käytettävissä ovat eri toiminnot haluttaessa laajemminkin kuten millä tahansa älypuhelimella.

Samsung Galaxy Fold.
Samsung Galaxy Fold.

Avaamalla Samsungin uutuuden kirjan tavoin taittuu sisältä auki laitteen varsinainen erikoisuus, 7,3 tuuman kokoinen Infinity Flex Dynamic AMOLED -näyttö. Sen kuvasuhde on 4,2:3 ja tarkkuus 1536×2152 pikseliä. Sisänäytön oikeassa yläkulmassa on leveä lovi kameroille. Kun laite avataan, sammuu kannen näyttö automaattisesti ja sillä auki ollut sisältö tai sovellus avautuu saumattomasti samantien sisäpuolen suuremmalle näytölle.

Yhtäaikaisesti suurella näytöllä saa käyttöön kaksi tai jopa kolme aktiivista sovellusta, yhden suurikokoisempana ja ja toisen tai kaksi pienempänä. Suurimpana auki olevan sovelluksen voi vaihtaa vetämällä sen tilalle pienemmän. Tämä tapahtui Samsungin lavaesittelyssä suhteelllisen vaivattoman näköisesti.

Kolmen sovelluksen näkymä.
Kolmen sovelluksen näkymä.
Sovellus vaihtaa näyttöä saumattomasti, kun Galaxy Fold avataan/suljetaan.
Sovellus vaihtaa näyttöä saumattomasti, kun Galaxy Fold avataan/suljetaan.

Kameroita Galaxy Foldissa on yhteensä kuusi: kolme takana, kaksi sisällä ja yksi etupuolella kannessa, joten kamera on kaikissa tilanteissa käytettävissä. Tallennusmuisti on ensi kertaa missään älypuhelimessa aiempaa nopeampaa UFS 3.0 -versiota ja sitä on 512 gigatavua. RAM-muistin määrä on 12 gigatavua. Akun kapasiteetti on 4 380 milliampeerituntia. Sormenjälkilukija löytyy kylkipainikkeesta.

Liikkuvissa osissa ja erityisesti täysin uudessa teknologiassa, kuten taittuvissa näytöissä, kiinnostaa erityisesti kestävyys. Samsungin mukaan laitteen taittumismekanismin ja taittuvan näytön on testattu kestävän satojatuhansia avaamis- ja sulkemiskertoja. Taittuvan näytön pinnalla ei ole lasia, vaan Samsungin kehittämä uusi taipuva ja kestävä, käytännössä muovipohjainen materiaali. Muovimateriaalin naarmuuntumisherkkyys selviää paremmin vasta pidemmässä käytössä. Lisäksi toistaiseksi vielä hieman epäselväksi, kuinka tasaiseksi taitoskohta näytössä avattuna muodostuu.

Samsungin ratkaisua kestävyydessä avittaa taittuvan näytön sijoittaminen laitteen sisäpuolelle. Markkinoille on tulossa myös niin sanotusti ulospäin taittuvia näyttöjä, joissa taittuva näyttö ja taitoskohta ovat osa laitteen ulkopintaa. Ainakin ennakkoon arvioituna ne ovat muovipohjaisen pinnan kulumisen osalta huomattavasti heikommissa lähtöasemissa.

Toistaiseksi ei vielä tiedetä, millaiset taittuvalla näytöllä varustetut laitteet nousevat suosituiksi jos mitkään. Samsung on asettanut ainakin ensimmäisellä kierroksella panoksensa vanhoja simpukkapuhelimia muistuttavaan malliin, joka vaatii laitteeseen kahta näyttöä.

Avattuna Galaxy Fold näyttäisi istuvan hyvin kahdella kädellä pideltäväksi. Suljettuna laite näytti luonnollisesti melko paksulta nykyisiin solakoihin älypuhelimiin verrattuna.

Yksi avoin kysymys Galaxy Foldissa on akunkesto. Suhteessa laitteen sisältämään tekniikkaan nähden 4 380 milliampeeritunnin akkukapasiteetti ei ole mahdottoman paljoa. Laitteessa on kaksi akkua, yksi molemmissa puoliskoissa. Akkukapasiteetista Samsung on kuitenkin joutunut ehkä tinkimään tehdäkseen laitteesta mahdollisimman ohuen, sillä nykymuodossaankin se on yhä paksumpi kuin mikä olisi ideaalia.

Kaiken kaikkiaan Samsung Galaxy Fold on yksi mielenkiintoisimmista älypuhelinuutuuksista vuosikausiin. Tällä kertaa voi sanoa, että tarjolla on todellakin jotakin uutta. Samsung julkisti Galaxy Foldin tilaisuudessaan ensimmäisenä, jonka jälkeen esitellyt uudet perinteisemmät Galaxy S10 -älypuhelimet tuntuivat jo varsin tylsiltä uutuuksilta – vaikka nekin ovat ehdotonta älypuhelinten terävintä kärkeä.

Suuri kysymys nyt on, kuinka tarpeelliseksi uuden taittuvan rakenteen mahdollistama suurempi näyttö taskuun sujahtavassa laitteessa asiakaskunnan keskuudessa koetaan. Älypuhelinten näytöt ovat tähän asti kasvaneet vielä jatkuvasti viime vuosien aikana, joten toistaiseksi kysyntää suuremmille näytöille on riittänyt.

Näyttökoon kasvattaminen älypuhelimissa vielä suuremmaksi vaatii uusia ratkaisuja, joista Galaxy Foldissa nähdään yksi esimerkki.

Samsungin uutuudessa selvästi aiempia älypuhelimia suuremman näytön vastapainona on tarve laitteen avaamiselle eli käytön monimutkaistuminen. Muodostuuko taitto auki taakaksi vai nouseeko se tavoiteltavaksi erikoisuudeksi? Ollaanko suuremmasta näytöstä valmiita maksamaan vaadittu parin tonnin hinta?

Vuosituhannen alkuvuosina, kun matkapuhelimissa oli kosketusnäytön sijaan pienen näytön lisäksi vielä myös numeronäppäimistö, avattavalla kannella varustetut simpukkapuhelimet mahdollistivat suuremman näytön kompaktissa laitteessa. Simpukkapuhelimista tuli myös muotivillitys, joka kuoli myöhemmin kosketusnäytöllisten älypuhelinten yleistymiseen Applen iPhonen vanavedessä.

Taittuvanäyttöisiä uutuuksia, varsinkin Samsungin nyt esittämässä muodossa, voi ajatella uuden ajan simpukkapuhelimina. Täysin avoin kysymys vielä on, kasvaako taittuvanäyttöisistä laitteista vastaava hitti vai jäävätkö ne hutina vain teknologiseksi kuriositeetiksi ja pienen piirin jutuksi.

Galaxy Fold eri väreissä.
Galaxy Fold eri väreissä.