Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Facebook muuttaa algoritminsa toimintaa – jatkossa näet vähemmän kyseenalaista sisältöä

Facebook on muuttamassa algoritmiensa toimintaa merkittävällä tavalla, selviää yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin kirjeestä. Jatkossa käyttäjät näkevät nykyistä vähemmän kyseenalaista sisältöä.

Facebookia on vuosien saatossa kritisoitu esimerkiksi valeuutisten ja muun epätoivotun sisällön levittämisestä, ja sittemmin maailman suosituin sosiaalisen median palvelu on alkanut tietoisesti taistella ongelmaa vastaan. Seuraava keino on muuttaa algoritmeja siten, että niin sanottua kyseenalaista sisältöä, joka ei suoranaisesti riko palvelun säännöksiä, mutta jota voidaan silti pitää epäilyttävänä, näkyy esimerkiksi uutissyötteessä aiempaa vähemmän.

Zuckerberg kertoo kirjeessään, että Facebookin tutkimukset osoittavat kyseenalaisen sisällön kiehtovan ihmisiä ja sitouttavan lukemaan päivityksiä. Esimerkiksi ihmisten radikalisoimiseen tarkoitettu sisältö, joka ei suoraan kehota väkivaltaan, mutta epäsuorasti vihjaa sellaiseen, livahtaa helposti algoritmin seulan läpi, sillä se ei suoranaisesti riko Facebookin käyttöetikettiä. Jatkossa algoritmit nappaavat tällaisen sisällön haaviinsa ja estävät ihmisiä näkemästä sitä.

Facebook on päivittämässä algoritmejaan hiljalleen, ja Zuckerberg toteaa yhtiön vasta kehittävän kyseenalaisen sisällön tunnistamiseen vaadittavaa tekoälyä. Tarkempi sisällönseulonta koskee niin uutissyötettä kuin esimerkiksi ryhmäjulkaisuja ja -ehdotuksia, mutta haluttaessa kyseenalaisen sisällön suodattamisen voi myös kytkeä kokonaan pois päältä.

Suunnitelman etenemisestä tiedotettaneen tulevaisuudessa tarkemmin lisää.