Sony julkisti keskihintaluokan Xperia 10 VI -puhelimen - sisältää 21:9-näytön ja muita tuttuja ominaisuuksia

Sony on julkistanut uuden Xperia 1 VI -huippupuhelimensa rinnalla myös uuden keskihintaluokan Xperia 10 VI:n.

Xperia 10 VI tulee saataville Pohjoismaissa kesäkuussa kolmena värivaihtoehtona, jotka ovat sininen, musta ja valkoinen. Suositushinta on 399 euroa. Ennakkomyynti alkaa heti julkistuksen jälkeen, ja 16. kesäkuuta asti Xperia 10 VI:n ostajat saavat kaupan päälle Sonyn WH-CH520-kuulokkeet.

Xperia 10 VI on maltillinen uudistus edeltävään Xperia 10 V -malliin verrattuna.

Siinä missä Xperia 1 VI:ssä Sony siirtyi nyt 21:9-kuvasuhteesta tavanomaisempaan 19,5:9-kuvasuhteeseen, jatkaa Xperia 10 VI edelleen tutulla linjalla.

Xperia 10 VI:n 21:9-kuvasuhteen ansiosta puhelin on edelleen varsin kapea 68 millimetriä leveänä.
Xperia 10 VI:n 21:9-kuvasuhteen ansiosta puhelin on edelleen varsin kapea 68 millimetriä leveänä.

Xperia 10 VI:ssä on edelleen 6,1 tuuman, 21:9-kuvasuhteen, 2520×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuuden sekä edelleen 60 hertsin virkistystaajuuden AMOLED-näyttö, jonka ylä- ja alapuolella on selvät reunukset. Reunuksissa sijaitsevat stereokaiuttimet, joita Sony kertoo parannetun äänekkäämmiksi ja selkeämmiksi paremmalla dynamiikalla.

Xperia 10 VI sisältää Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 -järjestelmäpiirin, joten parin sukupolven jälkeen Sony on nyt päivittänyt piiriä paremmin ajantasaiseksi. Snapdragon 6 Gen 1 tarjoaa kohtuullisen, mutta kuitenkin alemmalle keskitasolle sijoittuvan suorituskyvyn.

RAM-käyttömuistia on 8 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 128 gigatavua. Tallennustilaa voi laajentaa microSD-muistikortilla.

Kameroiden määrästä Sony on nyt karsinut. Xperia 10 V:ssä oli vielä erillinen 2x optisen zoomin telekamera, kun Xperia 10 VI sisältää pääkameran ja ultralaajakulmakameran.

Xperia 10 VI:n värivaihtoehdot.
Xperia 10 VI:n värivaihtoehdot.

Optisesti vakautetussa 48 megapikselin pääkamerassa on 1/2″ Sony Exmor RS -kenno, 26 millimetrin polttoväli sekä rajattuna 2x-tasolla 52 millimetrin polttovälil. Aukon koko on f/1,8. 8 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera tarjoaa 16 millimetrin polttovälin ja f/2,2-aukon.

Edessä on 8 megapikselin kamera f/2,0-aukolla.

Xperia 10 VI:ssä on myös Sonyn uusi kamerasovellus, joka korvaa aiemmin erilliset kuvaussovellukset, sekä Video creator -sovellus, jolla voi koostaa valokuvista ja videopätkistä näyttäviä kokonaisuuksia.

Xperia 10 VI:ssä on myös edelleen perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Ominaisuuksiin kuuluvat myös Sonyn DSEE Ultimate, joka parantaa toistettavan musiikin äänenlaatua ylösskaalaamalla sekä 360 Reality Audio -tilaäänituki. Langattomalla Bluetooth-yhteydellä tuettuna on myös LDAC-äänikoodekki.

Xperia 10 VI:n 5 000 milliampeeritunnin akusta Sony lupaa riittävän virtaa jopa kahden päivän käyttöön. Akun eliniän puolestaan kerrotaan yltävän kolmeen vuoteen.

Xperia 10 VI:ssä on yhä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Xperia 10 VI:ssä on yhä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Tuttuun Sony-tapaan myös Xperia 10 VI on IP65/IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis. Painoa Xperia 10 VI:llä on 164 grammaa, joka on 5 grammaa edeltäjää enemmän. Näytön pintana on Corning Gorilla Glass Victus -lasi, mutta muuten Xperia 10 VI on ulkopuolelta muovia. Takapinnassa on mattapintainen, puoliksi läpinäkyvä viimeistely.

Käyttöjärjestelmäversiona Xperia 10 VI:ssä on aluksi Android 14. Sony lupaa puhelimelle kolme käyttöjärjestelmäversiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä.

Xperia 10 VI -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisälokero on valmistettu Sonyn Original Blended Material -materiaalista, joka koostuu bambusta, sokeriruo’on kuiduista ja kierrätyspaperista, minkä ansiosta yksittäispakkaukset ovat täysin muovittomia. Lisäksi kuljetuskartonkien sulkemiseen käytetty muoviteippi on korvattu paperilla, jotta pakkauksista ovat ympäristöystävällisempiä.

Xperia 10 VI:ssä lisäksi noin 50 prosenttia joidenkin rungon sisällä ja ulkopuolella käytettävien osien raaka-aineista on ympäristöystävällisiä (kierrätys- tai kasvipohjaisia) hartseja, mukaan lukien Sonyn kehittämä paloa hidastava Sorplas-kierrätysmuovi.

Lisävarusteena Xperia 10 VI:lle tulee saataville kolme väriltään yhteensopivaa valinnaista suojakuorta sisäänrakennetulla jalustalla. Mukana on myös uusi rengashihna. Suojakuorissa on käytetty raaka-aineena osittain myös Sonyn kierrätettyä Sorplas-muovia.