Qualcomm julkisti uuden huippuluokan Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirinsä - tuleviin Android-huippupuhelimiin merkittävä suorituskykyparannus

Snapdragon 8 Gen 2:n myötä pian on odotettavissa runsaasti uusia Android-huippupuhelimia.

Qualcomm on julkistanut Snapdragon Summit -tapahtumansa yhteydessä uuden sukupolven huippuluokan järjestelmäpiirinsä Snapdragon 8 Gen 2:n, joka on seuraaja monista vuoden 2022 Android-huippupuhelimista tutuille Snapdragon 8 Gen 1:lle sekä Snapdragon 8+ Gen 1:lle.

Ensimmäiset Snapdragon 8 Gen 2 -puhelimet saapuvat Qualcommin mukaan markkinoille vielä loppuvuoden 2022 aikana. Aivan ensimmäiseksi julkistuksia nähtäneen Kiinan markkinoille, ja laajemmin Euroopan, mukaan lukien Suomen, markkinoille Snapdragon 8 Gen 2 -puhelimia voidaan odottaa alkuvuoden 2023 aikana.

Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Gen 2 -puhelima on tulossa laajalta joukolta brändejä: Asus ROG, Honor, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, RedMagic, Redmi, Sharp, Sony, Vivo, Xiaomi, Xingji/Meizu ja ZTE. Brändeistä Samsung puuttuu tyypilliseen tapaan Qualcommin tässä yhteydessä julkaisemalta kumppaneiden listalta, vaikka käytännössä Snapdragon 8 Gen 2:n tiedetäänkin tulevan maailmanlaajuisesti käyttöön myös tulevissa Samsung Galaxy S23 -puhelimissa.

Snapdragon 8 Gen 2 -puhelimia on tulossa monilta brändeiltä.
Snapdragon 8 Gen 2 -puhelimia on tulossa monilta brändeiltä.

Qualcomm vaihtoi valmistajakumppaniaan Snapdragon 8 Gen 1:n ja Snapdragon 8+ Gen 1:n välillä, ja Snapdragon 8 Gen 2:n (mallikoodi SM8550-AB) valmistaa nyt Snapdragon 8+ Gen 1:n tavoin TSMC, 4 nanometrin prosessillaan.

Snapdragon 8 Gen 2 tuo kokonaisuutena merkittäviä suorituskykyparannuksia ja uusia ominaisuuksia.

Pääosin 64-bittiseen arkkitehtuuriin perustuva Snapdragon 8 Gen 2 sisältää yhden ARM Cortex-X3 -huipputehoytimen jopa 3,2 gigahertsin kellotaajuudella, neljä tehoydintä 2,8 gigahertsin kellotaajuudella (2x ARM Cortex-A715 ja 2x ARM Cortex-A710) sekä kolme ARM Cortex-A510 – säästöydintä 2,0 gigahertsin kellotaajuudella. Ydinkokoonpano poikkeaa aiemmasta, kun tehoytimiä on nyt neljä ja säästöytimiä kolme kappaletta – aiemmin määrät olivat toisinpäin. Muutos tuo parannusta moniydinsuorituskyvyssä. Lisäksi kellotaajuudet ovat aiempaa korkeammat. Yhteistä L3-välimuistia ytimille on tarjolla 8 megatavua.

Snapdragon 8 Gen 2:n keskussuorittimen ydinrakenne.
Snapdragon 8 Gen 2:n keskussuorittimen ydinrakenne.

Qualcommin mukaan peruslaskennan CPU-suorituskyvyssä Snapdragon 8 Gen 2 on jopa 35 prosenttia edellistä sukupolvea nopeampi ja energiatehokkuus on parantunut 40 prosentilla.

Luonnollisesti Snapdragon 8 Gen 2:n osana on uusi Adreno-grafiikkasuoritin, joka Qualcommin mukaan tarjoaa 25 prosenttia entistä paremman suorituskyvyn ja on 45 prosenttia energiatehokkaampi. Mukana on myös Vulkan 1.3 -tuki. Snapdragon Elite Gaming -toimintoja täydentää laitteistokiihdytetty reaaliaikainen kehittynyt säteenseuranta, jonka ansiosta mobiilipeleihin voidaan tuoda näyttävämpää grafiikkaa paremmalla valon ja varjojen hallinnalla.

Lisäksi erityisesti tekoälylaskennassa Snapdragon 8 Gen 2 on ottanut Qualcommin uuden sukupolven AI Engine -kokonaisuudella ja päivitetyllä Hexagon-suorittimella suuren hyppäyksen eteenpäin, sillä tekoälylaskennan suorituskyky on parhaimmillaan Qualcommin mukaan jopa 4,35-kertaistunut edellisestä sukupolvesta sisältäen tuplasti suuremman Tensor-kiihdyttimen. Ensimmäisenä Qualcommin järjestelmäpiirinä Snapdragon 8 Gen 2:ssa on myös tuki INT4-formaatille ja sen myötä jopa 60 prosenttia parantuneelle suorituskyvylle wattia kohden ennusteiden luomisessa tekoälymallin perusteella.

Snapdragon 8 Gen 2:n ominaisuuksia.
Snapdragon 8 Gen 2:n ominaisuuksia.

Käytännössä parantunut tekoälylaskennan suorituskyky voi näkyä esimerkiksi nopeammassa puheen käsittelyssä sekä kehittyneemmissä tekoälyä hyödyntävissä kameraominaisuuksissa.

Mukana on myös uudistunut Qualcomm Sensing Hub -kokonaisuus äänen ja anturien havainnoinnille sisältäen kaksoistekoälyprosessorit ja tuen esimerkiksi kustomoiduille herätyssanoille, joita laite kuuntelee. Tuettuna on myös jatkuvasti ympäristöä tarkkaileva Always-Sensing -kameratoiminnallisuus, esimerkiksi QR-koodien automaattiseen tunnistamiseen ilman kamerasovelluksen avaamista.

Snapdragon 8 Gen 2:n Spectra-kuvasignaaliprosessori koostuu edelleen kolmesta 18-bittisestä ytimestä. Kameroiden osalta tuettuna on edelleen jopa 200 megapikselin enimmäistarkkuus, ja erikseen on mainittu Samsungin uuden ISOCELL HP3 -kamerakennon olevan ensimmäinen Snapdragon 8 Gen 2:lle optimoitu 200 megapikselin kamerakenno.

Ilman laukaisuviivettä tuettuna on 108 megapikselin tarkkuus yhdellä kameralla ja samanaikaisesti 64+36 megapikselin tarkkuudet kahdella kameralla ja 36 megapikselin tarkkuudet kolmella kameralla. Videokuvauksessa tuettuna ovat puolestaan 8K HDR 30 fps -kuvaus ja 10-bittinen HDR-kuvaus (HDR10 / HDR10+ / HLG / Dolby Vision). 4K-videokuvausta tuetaan jopa 120 fps -nopeudella.

Uutta on, että kameran kuvaa käsitellessä neuroverkkoalgoritmi tunnistaa kuvista reaaliajassa kasvot, kasvojen piirteet, hiukset, vaatteet, taivaan ja muuta optimoi kunkin osa-alueen erikseen, jolloin yksityiskohdista kukin tulee käsiteltyä lopputuloksen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Tämän myötä Qualcomm kutsuukin kuvasignaaliprosessoriratkaisuaan nyt Cognitive ISP:ksi. Kuvan segmentoimiseen perustuvaa käsittelyä on hyödynnetty jo aiemminkin, mutta nyt se toimii tehokkaammin kuvasignaaliprosessoriin integroituna.

Videotoiston osalta Snapdragon 8 Gen 2 tukee ensi kerran AV1-koodekin purkua, 8K HDR 60 fps –tarkkuudella ja -nopeudella.

Snapdragon 8 Gen 2:n osana on myös viimeisimmän sukupolven Snapdragon X70 -5G-modeemi, jonka Qualcomm julkisti ensi kerran jo helmikuussa 2022.

Snapdragon X70 sisältää Qualcommin mukaan maailman ensimmäisen ”5G-tekoälysuorittimen”, joka suorittaa optimointeja parantaen yhteyksien tiedonsiirtonopeuksia, kattavuutta, viivettä, liikkuvuutta, luotettavuutta sekä vähentämällä virrankulutusta. Lisäksi Snapdragon X70 sisältää tuen kaikille kaupallisille 5G-taajuuksille 600 megahertsistä 41 gigahertsiin, tukee neljän operaattoritaajuuden yhdistämistä sekä TDD- ja FDD-taajuuksien että korkeiden millimetriaalto- ja alle 6 gigahertsin taajuuksien kesken sekä tomii tarvittaessa millimetriaaltotaajuusverkoissa ilman tarvetta alle 6 gigahertsin taajuuksille.

Tiedonsiirron nopeuden osalta Snapdragon X70:n tukema teoreettinen enimmäislatausnopeus on edelleen Snapdragon X65:n tavoin jopa 10 Gbit/s. Edellä käsiteltyjen parannusten pitäisi kuitenkin parantaa käytännössä eri olosuhteissa saavutettavissa olevia nopeuksia ja suorituskykyä laajemmin. Lähetysnopeus on jopa 3,5 Gbit/s.

Snapdragon X70 tukee myös multi-SIM-ominaisuuksia millimetriaaltotaajuuksien kanssa sekä sisältää Dual-SIM Dual-Active -tuen kahden SIM-kortin eli liittymän hyödyntämiselle samanaikaisesti.

Qualcomm FastConnect 7800 tuo Snapdragon 8 Gen 2:een tuen Wi-Fi 7:lle ja monipuolisille Bluetooth-ominaisuuksille.
Qualcomm FastConnect 7800 tuo Snapdragon 8 Gen 2:een tuen Wi-Fi 7:lle ja monipuolisille Bluetooth-ominaisuuksille.

Qualcomm FastConnect 7800 tuo mukaan valmiuden Wi-Fi 7 -verkkojen tuelle jopa 5,8 Gbit/s -nopeudella (802.11a/b/g/n/ac/ax/be) ja vain 2 millisekunnin viiveellä sekä edistyneet Bluetooth-ominaisuudet, sisältäen Bluetooth 5.3 -tuen, Bluetooth LE Audio -tuen, kahden Bluetooth-antennin valmiuden sekä Snapdragon Sound -teknologian osana tuen Qualcommin äänikoodekeille (aptX Voice, aptX Adaptive ja häviötön aptX Lossless). Bluetooth-yhteyksien viive on painettu entistä pienemmäksi jopa vain 48 millisekuntiin. Äänentoistossa uutuutena tuettuna on nyt myös tilaääni dynaamisella pään seurannalla, joka tarkoittaa järjestelmän huomioivan pään kääntämisen tilaääntä kuunneltaessa yhteensopivilla kuulokkeilla.

Snapdragon 8 Gen 2:ssa on valmius myös tukeen satelliittiyhteyksille.

Näytön osalta Snapdragon 8 Gen 2 tukee laitteessa 4K-tarkkuutta 60 hertsin virkistystaajuudella tai QHD+-tarkkuutta 144 hertsin virkistystaajuudella ja ulkoisessa näytössä 4K-tarkkuutta 60 hertsin virkistystaajuudella.

Snapdragon 8 Gen 2:sta löytyvät myös valmius Qualcomm Quick Charge 5 -pikalatausteknologialle ja Snapdragon Secure -kokonaisuuden sisältämät kattavat turvaominaisuudet.

Snapdragon 8 Gen 2:n rinnalla käyttöön laitteissa on tulossa myös uudentyyppiset ja entistä suorituskykyisemmät muistit, sillä tuettuna ovat nyt uudet jopa 4 200 megahertsin LPDDR5X-tyypin RAM-käyttömuisti ja UFS 4.0 -tyypin tallennusmuisti.