Apple julkisti iPhone 12:n, iPhone 12 minin, iPhone 12 Pron ja iPhone 12 Pro Maxin

Apple on julkistanut uudet iPhone 12 -puhelimensa, jotka ovat ensimmäiset 5G-mobiiliverkkoyhteyttä tukevat Apple-laitteet.

Uusia iPhone 12 -malleja on kaikkiaan neljä: iPhone 12 -perusmalli, sen pienempi sisarmalli iPhone 12 mini sekä huippumallit iPhone 12 Pro ja iPhone 12 Pro Max.

iPhone 12 -mallien muotoilu on pitkälti edeltäjiensä kaltainen edestä ja takaa, mutta kyljet ovat nyt uusissa malleissa suorat eivätkä enää pyöristetyt, kuten tähän asti edeltävissä iPhone-malleissa iPhone 6:sta alkaen.

Uudistuksina kaikki uudet iPhone 12 -mallit tukevat 5G:tä, sisältävät A14 Bionic -järjestelmäpiirin sekä MagSafe-latauksen. Entuudestaan tuttuja ominaisuuksia ovat puolestaan esimerkiksi Face ID -kasvojentunnistus ja stereokaiuttimet.

iPhone 12 ja iPhone 12 Pro tulevat ennakkotilattavaksi perjantaina 16. lokakuuta ja saataville 23. lokakuuta alkaen. Pienempi iPhone 12 mini ja suurempi iPhone 12 Pro Max tulevat ennakkotilattavaksi 6. marraskuuta ja saataville 13. marraskuuta alkaen.

iPhone 12

iPhone 12 on varustettu 6,1 tuuman OLED-näytöllä. Näyttöteknologian vaihtuminen iPhone 11:n ja sen edeltäjien IPS LCD -paneeleista on yksi merkittävä uudistus iPhone 12:ssa. OLED-näyttöjä pidetään yleisesti parempina niiden vahvuuksien, kuten paremman kontrastin, väritoiston ja todellisen mustan esittämisen sekä yleisesti myös suuremman enimmäiskirkkautensa ansiosta.

Näyttö on myös iPhone 11 -mallia tarkempi, sillä se tarjoaa nyt 460 pikseliä tuumaa kohti 2532×1170 pikselin tarkkuudella. Näytön kirkkaus yltää 1 200 nitiin, ja se tukee HDR-toistoa (HDR10, Dolby Vision, HLG).

Näyttölasi on myös aiempaa kestävämpi. Applen mukaan uuden Ceramic Shield -lasin pudotuskestävyys on jopa nelinkertaisesti aiempaa parempi.

Takana iPhone 12 sisältää edelleen kaksi kameraa – pääkameran lisäksi ultralaajakulmakameran, molemmat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. iPhone 12:n pääkamerassa on nyt suurempi f/1,6-aukko 7-elementtisellä linssillä. Applen mukaan kameran valon tallennuskyky on parantunut 26 prosentilla. Ultralaajakulmakameran aukon koko on yhä f/2,4.

Yötila laajenee iPhone 12:ssa käyttöön kaikilla kameroilla, myös etukameralla. Lisäksi yötilaa voi käyttää myös timelapse-videokuvauksessa.

Värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen, punainen, vihreä ja sininen. iPhone 12 on 11 prosenttia ohuempi, 15 prosenttia pienempi volyymiltaan ja 16 prosenttia kevyempi kuin iPhone 11. Runko on kyljiltään yhä alumiinia ja takapinta lasia.

iPhone 12 -hinnat Suomessa:

 • iPhone 12, 64 Gt: 929 €
 • iPhone 12, 128 Gt: 979 €
 • iPhone 12, 256 Gt: 1 099 €

iPhone 12 mini

Apple esitteli iPhone 12:n rinnalla myös pienemmän iPhone 12 mini -mallin, joka tarjoaa samat ominaisuudet iPhone 12:n kanssa, sisältäen muun muassa 5G:n, Super Retina XDR OLED -näytön Ceramic Shield -lasilla, A14 Bionic -järjestelmäpiirin ja kaksi takakameraa.

Applen mukaan kyseessä on markkinoiden pienin ja kevyin 5G-puhelinmalli. iPhone 12 minin näytön koko on 5,4 tuumaa ja tarkkuus 2340×1080 pikseliä (476 PPI).

iPhone 12 mini -hinnat Suomessa:

 • iPhone 12 mini, 64 Gt: 829 €
 • iPhone 12 mini, 128 Gt: 879 €
 • iPhone 12 mini, 256 Gt: 999 €

iPhone 12 Pro ja iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 Pro ja iPhone 12 Pro Max tarjoavat iPhone 12 -mallien uudistukset, mutta vielä hieman enemmän. iPhone 12 Pro on varustettu 6,1 tuuman ja iPhone 12 Pro Max 6,7 tuuman OLED-näytöllä. Näytöt ovat siis hieman suuremmat kuin edeltäjissä, 5,8 tuuman iPhone 11 Prossa ja 6,5 tuuman iPhone 11 Pro Maxissa.

Värivaihtoehtoja iPhone 12 Pro -malleista ovat harmaa grafiitti, hopea, kulta ja täysin uutena värinä mukaan tuleva sininen, joka korvaa viime vuoden iPhone 11 Pro -malleissa nähdyn keskiyönvihreän. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu kylki on kiillotettu.

Tallennusmuistivaihtoehdot iPhone 12 Pro -malleissa ovat 128, 256 ja 512 gigatavua. iPhone 12 Pro -mallien hinnat Suomessa:

 • iPhone 12 Pro, 128 Gt: 1 179 €
 • iPhone 12 Pro, 256 Gt: 1 299 €
 • iPhone 12 Pro, 512 Gt: 1 529 €
 • iPhone 12 Pro Max, 128 Gt: 1 279 €
 • iPhone 12 Pro Max, 256 Gt: 1 399 €
 • iPhone 12 Pro Max, 512 Gt: 1 629 €

iPhone 12 Prossa ja iPhone 12 Pro Maxissa on takana kolme kameraa: pää-, ultralaajakulma- ja telekamerat. Kaikkien tarkkuus on yhä 12 megapikseliä. Kameroissa on kuitenkin eroa mallien välillä.

Vain iPhone 12 Pro Maxissa on uusi pääkamera aiempaa 47 prosenttia suuremmalla 1,7 mikronin pikselikoolla ja telekamera 65 millimetrin polttovälillä ja näin ollen 2,5x optisella zoomilla pääkameraan verrattuna. Optinen kuvanvakain on myös toteutettu kennotasolla linssin sijaan.

iPhone 12 Prossa on tyytyminen samaan pääkameraan, jossa on kuitenkin myös aiempaa suurempi f/1,6-aukko, kuin iPhone 12:ssa, sekä telekameraan edelleen 2x optisella zoomilla ja f/2,0-aukolla.

120 asteen ultralaajakulmakameran aukon koko on yhä f/2,4 Pro-malleissakin.

Ohjelmistopuolella Apple tuo uusissa Pro-malleissa ensi kertaa tarjolle myös Apple ProRAW -kuvauksen, joka on Applen versio tutusta raakadataa tallentavasta RAW-kuvauksesta, joka mahdollistaa kuvien monipuolisen jälkikäteen muokkaamisen.

Videokuvauksessa uutuudet tukevat 4K HDR -tallennusta, mukaan lukien ensimmäisinä älypuhelimina Dolby Vision HDR -muodossa.

Täysin uusi lisäys iPhone 12 Pro -malleissa, ja samalla yksi ero iPhone 12:sta ja iPhone 12 ministä, on kolmen takakameran rinnalle LED-kuvausvalon lisäksi tullut LiDAR-skanneri, jonka Apple ensiesitteli aiemmin iPad Pro -laitteissa.

iPhone 12 Pro -malleissa on kolmen takakameran lisäksi LiDAR-skanneri.

iPhone 12 Pro -malleissa on kolmen takakameran lisäksi LiDAR-skanneri.

Infrapunavalon takaisin kimpoamiseen kuluvaa aikaa mittaamalla ympäristön muotoja muutaman metrin säteellä hahmottava LiDAR-skanneri mahdollistaa muun muassa tarkemmat lisätyn todellisuuden sovellukset yhdistettynä kameroiden ja liikeanturien keräämien tietojen kanssa.

Applen mukaan aiemmat ARKitillä kehitetyt lisätyn todellisuuden sovellukset hyötyvät heti parannuksista, kuten paremmasta liikkeen tallentamisesta, minkä lisäksi kehittäjät voivat hyödyntää uusia rajapintoja entistä kehittyneempien sovelluksien luomiseksi.

Lisäksi LiDAR-skannerin mahdollistaman kehittyneemmän ympäristön ymmärtämisen ansiosta lisätyn todellisuuden objektit voidaan sijoittaa samantien näkymään ilman tarvetta skannata ympäristöä.

Apple hyödyntää LiDAR-skanneria myös automaattitarkennuksen nopeuttamiseen vähäisessä valossa. Applen mukaan automaattitarkennus toimii sen ansiosta jopa 6 kertaa nopeammin. Lisäksi valokuvauksessa LiDAR parantaa myös muotokuvatilan toiminnan tarkkuutta.

iPhone 12 Pro -mallien pöly- ja vesitiivis rakenne on IP68-luokiteltu kestämään upotus jopa 6 metrin syvyyteen.

MagSafe langattoman latauksen yhteydessä

Kaikki uudet iPhone 12 -mallit tukevat edelleen langatonta latausta, mutta nyt takapinnan alta löytyy myös magneetteja, joiden ansiosta laturit voivat kiinnittyä tarkasti iPhonen takapintaan. Apple kutsuu uutta ratkaisua Mac-tietokoneista tutulla MagSafe-brändillä.

Apple esittelee myös joukon erilaisia koteloita, jotka tukevat myös magneettien ohjaamaa latausta. Näitä ovat tavallisten koteloiden lisäksi esimerkiksi iPhoneen magneetilla kiinnittyvä korttikotelo.

Apple esittelee myös kaksi omaa magneettisesti iPhoneen kiinnittyvää laturia – MagSafe-laturin ja MagSafe Duo -laturin, joka sisältää paikan myös Apple Watchille.

Hinnat Suomessa:

 • MagSafe-laturi: 45 €
 • Silikonikuori MagSafella: 55 €
 • Kirkas silikonikuori MagSafella: 55 €
 • Nahkalompakko MagSafella: 65 €

Apple ei toimita enää uusien iPhone-mallien mukana myyntipakkauksessa laturia tai kuulokkeita, vaan vain pelkän USB-C-Lightning-kaapelin. Apple perustelee muutosta ympäristösyillä. Muutoksen myötä iPhone-myyntipakkaus on myös selvästi pienempi.

Sisuksissa A14 Bionic

Uusien iPhone 12 -mallien sisältämä A14 Bionic -järjestelmäpiiri ensiesiteltiin jo aiemmin iPad Air -julkistuksen yhteydessä.

A14 Bionic on ensimmäisiä viiden nanometrin teknologialla valmistettuja järjestelmäpiirejä. Se sisältää yhteensä 11,8 miljardia transistoria, lähes 40 prosenttia aiempaa enemmän kuin edeltävä A13 Bionic. A14 Bionicissa on edelleen kuusi CPU-keskussuoritinydintä (2 tehoydintä, 4 vähävirtaista ydintä) ja neliytiminen GPU-grafiikkasuoritin.

Applen mukaan graafisessa suorituskyvyssä A14 Bionic peittoaa edelleen kakki muut älypuhelimet, ja on tässä suhteessa jopa 50 prosenttia kilpailijoita nopeampi.

Applen A14 Bionicista kertomia faktoja.

Applen A14 Bionicista kertomia faktoja.

Apple on panostanut A14 Bionicissa erityisesti sen erilliseen neuroverkkolaskentayksikköön. Uudelleen suunnitellun Neural Enginen ydinmäärä on tuplattu kahdeksasta 16 ytimeen, ja se kykenee nyt jopa 11 biljoonaan laskutoimitukseen sekunnissa, mikä on suunnilleen tuplasti aiempaan verrattuna.

Yhdistettynä A14 Bionicin uusi Neural Engine, jopa 10-kertaisesti nopeammat uudistetut koneoppimiskiihdyttimet CPU-keskussuoritinytimissä sekä uusi GPU-grafiikkasuoritin tarjoavat huomattavasti paremman suorituskyvyn valituissa koneoppimislaskennan tehtävissä, kuten kuvantunnistus, luonnollisen kielen käsittely ja liikkeen analysointi.

5G-yhteyden osalta iPhone 12 -mallit tukevat maailmanlaajuisesti alle 6 gigahertsin taajuusalueita, ja korkeampia millimetriaaltotaajuuksia tukevat mallit tulevat saataville vain valituilla markkinoilla, kuten Yhdysvalloissa.

5G-mobiiliverkkoyhteydet tuovat käyttöön suuremmat, jopa moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet 4G-verkkoihin verrattuna ja jatkossa verkkojen kehittyessä myös entistä pienemmän viiveen. Lisäksi 5G-verkkoihin voi liittyä huomattavasti aiempaa suurempi määrä laitteita.

iOS-ohjelmistoonsa Apple on lisännyt Smart Data Mode -tilan, joka valitsee käytettävän verkon älykkäästi 4G- ja 5G-verkon välillä.