Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huawein tuleva Mate 30 Pro -huippupuhelin mallinnoskuvissa – esillä ”vesiputousnäyttö” ja muut erikoisuudet

Huawei vahvisti viime viikonloppuna aikovansa järjestää uusien Mate 30 -huippupuhelinten julkistustilaisuuden Münchenissä 19. syyskuuta.

Huawein Mate 30 -sarjan julkistukseen kohdistuu poikkeuksellista mielenkiintoa, sillä Google on vahvistanut, ettei se Yhdysvaltojen kieltolistapäätöksen ollessa voimassa voi myöntää uusille Mate 30 -puhelimille sertifiointia, joka vaadittaisiin Googlen palvelujen esiasentamiseen laitteisiin.

Toistaiseksi Huawei ei ole kommentoinut, miten se aikoo ratkaista Google-palvelujen puuttumisen aiheuttamat ongelmat sen uusissa puhelimissa. Vaihtoehtoja ovat käytännössä odottaminen kansainvälisen myyntiintulon kanssa kieltolistatilanteen ratkeamiseen tai myyntiintulo ilman Googlen palveluja. Huawein oma HarmonyOS-käyttöjärjestelmä ei ole kerrottujen tietojen mukaan vielä valmis käyttöön älypuhelimissa.

Mielenkiintoinen uusi huippupuhelin on nähty jo aiemmin vuotaneessa markkinointikuvassa. Nyt vuotaja OnLeaks on julkaissut yhdessä Pricebaba-sivuston kanssa Mate 30 Prosta mallinnoksia, jotka ovat yhteneviä aiemman markkinointikuvan kanssa.

Huawei Mate 30 Pron designia hallitsee sen vesiputousnäyttö, leveä lovi näytön yläreunassa sekä pyöreä takakamera-alue. Kyljellä ei nähdä äänenvoimakkuuspainikkeita. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.
Huawei Mate 30 Pron designia hallitsee sen vesiputousnäyttö, leveä lovi näytön yläreunassa sekä pyöreä takakamera-alue. Kyljellä ei nähdä äänenvoimakkuuspainikkeita. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.
Yläpäästä Mate 30 Prosta näyttää löytyvän mikrofoniaukon lisäksi infrapunalähetin. Pohjassa on aukot kaiuttimelle ja mikrofonille, korttikelkan luukku sekä USB-C-liitäntä. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.
Yläpäästä Mate 30 Prosta näyttää löytyvän mikrofoniaukon lisäksi infrapunalähetin. Pohjassa on aukot kaiuttimelle ja mikrofonille, korttikelkan luukku sekä USB-C-liitäntä. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.

Takaa lasipintainen Huawei Mate 30 Pro sisältää merkittävästi reunoille kaartuvan ”vesiputousnäytön”.  Näytön yläreunassa Mate 30 Prossa on edelleen edeltäjämalli Mate 20 Pron tavoin leveä lovi, jonka odotetaan sisältävän yhä infrapunalaseria ja pisteprojektoria hyödyntävän 3D-kasvojentunnistuksen. Lovessa nähdään mahdollisesti kolme kameraa.

Takana Mate 30 Prossa on pyöreän muotoisella alueella neljä kameraa. Lisäksi takaa näyttää löytyvän mahdollisesti xenon-salamavalo, joskaan tätä ei ole vielä vahvistettu. Xenon-salamavaloja ei ole nähty kamerapuhelimissa muutamaan vuoteen. Kokonaisuutena nähty Mate 30 Pron takamuotoilu luo perinteisiä kameroita muistuttavan kokonaisuuden tumman kamera-alueen ja salamavalon sijoittelullaan.

Kyljellä puhelimessa ei nähdä myöskään äänenvoimakkuuspainikkeita. Huhujen mukaan Mate 30 Prossa äänenvoimakkuuden säätö voikin olla toteutettu kosketuksen tunnistavalla kyljellä ilman enää erillisiä painikkeita.

OnLeaksin mukaan Mate 30 Pron mitat ovat noin 158,1 x 73,6 x 8,7 millimetriä. Paksuus kamera-alueen kohdalla on noin 9,7 millimetriä. Näytön koko on 6,6 tuumaa, joskin koon arviointia vaikeuttaa sen kaartuminen merkittävästi kyljille.

Huawei Mate 30 Pro. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.
Huawei Mate 30 Pro. Kuva: OnLeaks / Pricebaba.

Huhujen mukaan pääkameran lisäksi myös ultralaajakulmakameran tarkkuus voisi olla Mate 30 Prossa 40 megapikseliä. 40 megapikselin kameroiden kennojen koot olisivat aiemmin tuttu 1/1,7 tuumaa sekä entistä suurempi 1/1,55 tuumaa. Lisäksi kameranelikon täydentävät todennäköisesti telekamera ja 3D ToF -syvyyskamera.

Mate 30 Pron odotetaan sisältävän 4 500 milliampeeritunnin akun, joka tukee jopa 55 watin pikalatausta sekä 25 watin langatonta latausta.

Huawei on kertonut jo julkistavansa 6. syyskuuta uuden Kirin 990 -järjestelmäpiirin, joka on tulossa uusiin Mate 30 -huippupuhelimiin.

Aiemman Kirin 980:n tavoin uusi piiri valmistettaisiin yhä TSMC:n tehtailla 7 nanometrin tuotantoprosessilla, mutta käyttöön olisi tulossa kuitenkin piirivalmistustekniikassa merkittävä edistysaskel, Extreme Ultra Violet (EUV), eli käytännössä aallonpituudeltaan tavallista ultraviolettisäteilyä pienempi aallonpituus.

Uuden piirin pitäisi tarjota kehittyneemmän valmistusprosessin myötä korkeammat kellotaajuudet, jotka mahdollistavat paremman suorituskyvyn. Perussuoritinydinten ja grafiikkasuorittimen osalta piirin arkkitehtuurin kuitenkin odotetaan säilyvän pitkälti ennallaan.

Merkittävänä muutoksena uuden piirin odotetaan kuitenkin sisältävän ainakin yhtenä versionaan 5G-modeemipiirin integroituna osaksi järjestelmäpiiriä. Lisäksi piiri tulee tukemaan 4K-tarkkuuden videokuvausta 60 ruudun sekuntinopeudella.

Mate 30 Pron lisäksi Huaweilta odotetaan tasaisella näytöllä varustttua Mate 30 -sisarmallia.