Canon EOS R50 on monitoiminen kamera etenkin sisällöntuottajille

Teknavin toimittaja Anniina Pohjonen testasi Canonin uuden EOS R50 -kameran. Monipuoliset toiminnot nousevat esiin erityisesti sometuottajien näkökulmasta.

Canonin uusin EOS R -järjestelmän kameramalli R50 on suunniteltu ensisijaisesti sosiaalisen median sisällöntuottajien tarpeisiin. Laite on suunniteltu monipuoliseksi täyttämään kaikki käyttäjän kuvaustarpeet. Teknavin toimittaja Anniina Pohjonen otti kameran testiin yhdessä uuden, erityisesti EOS R -järjestelmille suunnitellun teleobjektiivin kanssa.

-Kamera on mahdollista kiinnittää suoraan tietokoneeseen USB:llä, jolloin se toimii webkameran roolissa. Tällä kameralla saadaankin parannettua kuvanlaatua esimerkiksi livestriimaamiseen huomattavasti verrattuna vanhoihin webkameroihin, Anniina korostaa.

Sisällöntuottajan helppo työkalu

Sisällöntuottajaa helpottaa huomattavasti kameran helppokäyttöisyys ja se että kuvat sekä videot ovat heti saatavissa puhelimen käyttöön. Kännykkä yhdistetään kameraan bluetoothin ja Camera connect appin avulla. Kuvien siirto onnistuu wifin kautta ja mahdollista on käyttää myös push-toimintoa, jossa kuvat siirtyvät suoraan kuvatessa kännykkään. Otosten paikkatiedot saadaan tarvittaessa tiedostojen mukaan.

-Varsinkin mua helpottaa se, että kamerasta saa siirrettyä tiedostot puhelimeen nopeasti, niin ne voi heti laittaa jakoon vaikka Instagramiin, Anniina kertoo.

Canonin tarjoama Creative Assist -tila auttaa kokemattomampaakin kuvaajaa, koska se tarjoaa valmiit asetukset automaattisesti eri tilanteisiin. Jos haluaa lisää apua sekä vinkkejä kuvaamisen, se onnistuu ilmaisen Canon Companion apin (valokuvausopas) avulla, joka neuvoo ja antaa vinkkejä kuvaajalle. Kameraan saatavien Canonin ohjelmistopäivitysten myötä kameran käyttöikä kasvaa ja tulevaisuuden tarpeet huomioidaan.

Nainen ottaa kameralla kuvan pupusta.

Valokuvaukseen on saatavilla valovoimaisista objektiiveista tuttu bokeh-efekti, joka sumentaa taustan ja erottelee kuvatun kohteen. Panoraamakuvat onnistuvat myös. Kuvaustoimintoina kamerassa on lisäksi puoliautomatiikka sekä käsisäädöt. Hybridauto-toiminta koostaa kuvienottotilanteista automaattisesti BTS-videon, jota voi myös käyttää erilaisena sisältönä päivän kuvaustilanteesta.

Pannausassistentti toimii moottoripyöriin, autoihin ja muihin liikkuviin asioihin sekä se tunnistaa automaattisesti kohteen nopeuden ja etäisyyden. Pystyvideo-ominaisuudet mahdollistavat sen, että vaakavideota kuvattaessa näytölle saa pystyvideon rajauskehyksen, eli kameralla on mahdollista kuvata samalla videota vaikka Youtubeen, ja rajata pystymuotoon Instagramiin reelsseihin tai Tiktokkiin. Videon laadun voi valita itse ja kamera pienentää sen nopeasti halutun kokoiseksi. On myös mahdollista kuvata videoita pitkään, yksittäisen otoksen pituus on maksimissaan yksi tunti. Videoita kuvatessa täysautomatiikka toimii hyvin ja valittavissa on erilaisia valmiita filttereitä.

Objektit lisäävät kameran käytettävyyttä

R50:n rungossa on kuvanvakain, joka löytyy erikseen myös objektiiveista. Kääntyvä kosketusnäyttö mahdollistaa kuvauksen mistä suunnasta tahansa. Kamerasta saadaan videolle hyvä äänenlaatu kameran kolmen mikrofonin ansiosta, joista yksi poistaa häiriöäänet videoista. Ulkoisen mikrofonin kiinnittäminen kameraan on mahdollista

-Kameraa on helppo pidellä, siinä ei ole paljon nappuloita ja kääntyvä kosketusnäyttö on kätevä. Kamera seuraa niin stillkuvaamisessa, kuin videossakin kohdetta, jota halutaan kuvata, Anniina kehuu.

Järjestelmäkameran erikokoisia linssejä rivissä.

Kameraan saatavat objektiivit tuovat monipuolisuutta kameran käyttöön. Objektiivin kuvanvakaimen ansiosta kuvat pysyvät terävinä myös ilman jalustaa ja STM-tarkennusmoottorin ansiosta, kamera tarkentaa kohteeseen hiljaa ja automaattisesti, joka on hyvä ominaisuus videokuvauksessa.

RF-S 55–210 mm / F5–7.1 IS STM -objektiivi on hyvä valinta matkakohteiden, urheilutapahtumien tai vaikka lemmikkieläinten kuvaamiseen. Se onkin suunniteltu taitojensa kartuttamisesta kiinnostuneiden käyttäjien tarpeita ajatellen. Se on hyvä lisä kuvaajalle, jolla on EOS R50 -kamera sekä RF-S 18–45 mm / F4.5–6.3 IS STM -objektiivi.

Valokuvakamera kuvaa.
Canon EOS R50 kääntyvä näyttö auttaa muun muassa sisällöntuotannossa kuvattaessa.

Jalustakahvassa on kätevästi mukana kulkeva kaukosäädin,joka yhdistetään kameraan kahta nappia painamalla. Tämän avulla kameran etäkäyttö on helppoa ja toimivaa. Kamerassa on suoraan automaattinen tunnistus, jos tuodaan jotain lähelle ei tarvitse tehdä asialle mitään. Täysautomatiikka tunnistaa ja säätää toimintoja sen mukaan, mihin on tarvetta.

-Tykkään siitä, että kamera on mahdollista saada valkoisena sekä se on todella kevyt ja omaan käyttöön erittäin monipuolinen. Yhdellä laitteella on mahdollista tehdä monia asioita, joka helpottaa huomattavasti sisällöntuottajan arkea. Kamera sopii niin vaativampaankin kuvaamiseen ja mahdollisuudet ovat laajat myös saatavilla olevien lisä objektiivien ansiosta, Anniina ynnää Canon EOS R 50 kokemuksiaan.

Canon EOS R50

 • Canon EOS R50
 • 24,2 megapikselin APS-C-Kenno
 • 6K-tarkkuudesta ylinäytteistetty 4K/30p UHD -video
 • RF-S 18-45MM F4.5-6.3 IS STM + RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM
 • 329g muistikortin ja akun kanssa
 • Canon EOS R50 + RF-S 18-45MM F4.5-6.3 IS STM + RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM = 1219€

Creator Kit -aloituspakkaus erityisesti vloggaajille ja striimaajille

Canon on luonut EOS R50 -kameran ympärille valmiin Creator Kitin. Paketti on hyvä vaihtoehto henkilölle, joka on siirtymässä puhelimella kuvaamisesta kameralla kuvaamiseen ja haluaa alkaa kehittää itseään. Creator Kit sisältää rungon lisäksi perusoptiikan, muistikortin, jalustan sekä ulkoisen mikrofonin.

Canon EOS R50 Creator Kit

 • Canon EOS R50
 • RF-S 18-45 mm F 4.5-6.3 IS STM
 • CARD INTEGRAL 32 GB CLASS 10 4K
 • Tripod Grip HG-100TBR
 • 5 Stereo Microphone DM-E100
 • 1069 €
 • Striimaajille ja vloggaajille tarkoitettu pakkaus

Lue myös
Canon EOS R7 ja EOS R10 -kuluttajalle tarkoitetut järjestelmäkamerat
Canon EOS R -kameroilla uusia ulottuvuuksia valokuvaamiseen

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät FacebookistaInstagramista ja YouTubesta.