Canon EOS R -kameroilla uusia ulottuvuuksia valokuvaamiseen

EOS R -tuoteperheen uutuusmalleja testatessa on helppoa ymmärtää, mikä valokuvaamisesta tekee hauskan ja inspiroivan harrastuksen.

Varsinkin näin älypuhelinten aikakautena voitaisiin sanoa, että miltei jokainen meistä harrastaa valokuvaamista jollakin tasolla. Älypuhelinten, ja sitä myötä kameroiden, ollessa mukanamme kaikkialla ja jatkuvasti, kuvia tulee melkeinpä väkisinkin räpsittyä milloin mistäkin enemmän tai vähemmän tärkeästä. Toki tätä ei välttämättä aina mielletä varsinaisesti valokuvaamisharrastukseksi, vaan arjen keskellä otettujen kuvien tarkoituksena voi olla vaikkapa toimia muistutuksena erilaisista asioista, kuten esimerkiksi siitä, mitä tänään tarvitsee ostaa ruokakaupasta.

Valokuvaaminen on kuitenkin harrastuksena sellainen, jossa harrastaja pääsee toteuttamaan itseään yllättävänkin monipuolisesti, ja kuten monen muunkin harrastuksen kohdalla, myös valokuvaamisen yhteydessä voidaan usein päästä nauttimaan onnistuneisuuden tunteesta. Myös esimerkiksi valokuvien varastoiminen pilvipalveluihin tai sosiaaliseen mediaan on helppo tapa päästä myöhemmin muistelemaan esimerkiksi lomamatkoja tai muita itselle tärkeitä hetkiä tarkemmin.

Canon EOS R

Varsinaisen valokuvausharrastuksen aloittamiseen puolestaan Canonin uudet EOS R -tuoteperheen kamerarunkomallit tarjoavat loistavia välineitä. Canonin kameroiden laadun puolesta puhuu kyseisen valmistajan 19 vuotta kestänyt johtoasema järjestelmäkameroiden markkinoilla. EOS R -tuoteperheen ytimenä on RF-objektiivien kiinnitysmahdollisuus, minkä ansiosta kameran runko ja objektiivi kykenevät kommunikoimaan keskenään salamannopeasti ja automaattitarkennus toimii entistä näppärämmin.

EOS RP – aloittelevan valokuvaajan EOS R

Aloitteleville valokuvaajille, jotka haluavat edullisemman EOS R -kamerarungon, Canon suosittelee EOS RP -mallia. EOS RP:n ominaisuudet mahdollistavat esimerkiksi yllättävänkin laadukkaiden muotokuvien nappaamisen ilman, että tämä vaatisi käyttäjältä syvällisempää tietämystä valokuvaamisesta. Kiitos tästä kuuluu EOS RP:n helposti valittaviin ja selkeisiin valokuvaustiloihin, joilla runko itse osaa säädellä tarvittavia ominaisuuksia automaattisesti siten, että ruoka-annoksista, maisemista ja ihmisistä saadaan näyttäviä kuvia.

Canon EOS RP

EOS RP:n objektiivi on tottakai syytä valita kuvattavien kohteiden mukaan. Esimerkiksi muotokuvia varten erinomainen valinta on Canonin kevyt ja kompakti RF 50MM F1.8 STM -objektiivi, joka mahdollistaa esimerkiksi todella voimakkaan sumennuksen kuvauksen kohteen taustalle. Laajempia kuvausmahdollisuuksia varten puolestaan kymmenkertaisella zoomilla varustettu RF 24-240 mm F4-6.3 IS USM mahdollistaa muotokuvien lisäksi esimerkiksi monipuolisemman luontokuvaamisen. Mikäli kuvaaminen tulisi kohdistumaan kaukaisempiin kohteisiin, esimerkiksi villieläimiin tai urheilusuorituksiin, erinomainen vaihtoehto on RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM tehokkaampine kuvanvakaimineen.

EOS R6 – monipuolisuutta niille, jotka sitä tarvitsevat

Niille, jotka haluavat hieman EOS RP:tä monipuolisemman kameran, joka kuitenkin soveltuu myös aloittelevalle valokuvaajalle, EOS R6 on oiva valinta. EOS RP -runkoon verrattuna esimerkiksi EOS R6:n automaattitarkennus toimii ketterämmin useamman tarkennusalueen ansiosta, ja EOS R6:lla voidaan ottaa jopa neljä kertaa enemmän kuvia sekunnissa EOS RP:hen verrattuna. Myös videokuvaamisesta EOS R6 suoriutuu hieman mallikkaammin, sillä EOS R6 kuvaa 4K-laatuista videota parhaimmillaan 60:n kuvan sekuntinopeudella. EOS RP puolestaan pystyy kuvaamaan vain 30 kuvaa sekunnissa 4K-videon kohdalla.

Canon EOS R6

Koska EOS R6 on käyttötarkoitukseltaan hyvin samanlainen, kuin EOS RP, niiden kavereiksi voidaan myös suositella hyvin samantyyppisiä objektiiveja. EOS R6:n kuitenkin edustaessa edistyneempää kuvausteknologiaa, myös siihen liitettävien objektiivien tulisi mieluiten soveltua näihin ominaisuuksiin. Esimerkiksi muotokuvia varten sopiva ja painoltaan kevyempi objektiivi EOS R6:n nokkaan on RF 50 mm F1.2L USM. Mikäli kuvaamista varten tarvitaan kuitenkin tehokkaampaa zoomia tai yleispätevämpää objektiivia, esimerkiksi Canonin RF 70-200 mm F4L IS USM tai RF 24-70 mm F2.8L IS USM ovat kumpikin erinomaisia valintoja.

EOS R5C – paras järjestelmäkamera videokuvaamiseen

Lähemmäs ammattitasoista videokuvaamista käyttäjänsä vie EOS R5 C -runko. Tällä kameralla saadaan toki otettua todella laadukkaita still-kuvia, mutta sen hienoimmat erikoisuudet vaikuttavat kuitenkin nimenomaan videokuvaamisen osa-alueella. EOS R5 C:ssä on jopa erikseen rakennettu käyttöliittymä videokuvaamiseen, minkä ansiosta esimerkiksi sen automaattitarkennus ja valkotasapaino toimivat haluttaessa kovemman luokan videokameroiden tavoin. EOS R5 C:llä onnistuu jopa 8K-resoluution videomateriaalin tallentaminen, jopa 60:n kuvan sekuntinopeudella, ja videota voidaan tallentaa esimerkiksi huippulaatuisella Cinema RAW Light -tallennusmuodolla. Kaikki tämä yhdistettynä EOS R -tuoteperheen RF-objektiivien kiinnitysmahdollisuuteen avaa videokuvaajille ällistyttävän laajat mahdollisuudet sisällön tuottamiselle todella pienen, kevyen sekä näppärän kameran muodossa.

Canon EOS R5 C

R5 C ei kuitenkaan ole tarkoitettu vain ja ainoastaan videokuvaukseen, sillä sen valokuvausominaisuudet haastavat myös kovan luokan järjestelmäkamerat erilaisilla ominaisuuksillaan. 45:n megapikselin tarkkuutensa ansiosta EOS R5 C:llä otetut kuvat eivät jätä juurikaan yksityiskohtia puuttumaan sillä otetuista kuvista, ja sarjakuvauksensa 20:n kuvan sekuntinopeuden ansiosta myös nopeammin ohi kiitävien kuvaustilaisuuksien tallentaminen onnistuu näppärästi. EOS R5 C:hen liitettäväksi objektiiviksi voidaan suositella esimerkiksi Canonin RF 15-35 mm F2.8L IS USM -mallia, joka mahdollistaa ammattilaistenkin mittapuulla loisteliaat kuvat muun muassa kuvanvakaimellaan sekä ultralaajakulmaominaisuudellaan.

EOS R3 – rautaisen ammattilaisen paras vaihtoehto

EOS R -tuoteperheen kruunaa ammattilaisten käsiin suunniteltu EOS R3 -kamerarunko. Tämä kamera edustaa Canonin innovatiivisimpia ja kehittyneimpiä teknologioita järjestelmäkameroiden osa-alueella, ja sillä voidaan kuvata melkeinpä mitä tahansa, missä tahansa ja milloin tahansa. Esimerkiksi sen sarjakuvaus kykenee ottamaan kuvauskohteesta jopa 30 kuvaa sekunnin aikana, ja sen katseella ohjattava automaattitarkennus tekee kuvan tarkentamisesta oikeaan pisteeseen erittäin intuitiivista. Tällä kameralla on mahdollista vangita kuviin pienimmätkin yksityiskohdat vaikka ne kulkisivatkin linssin ohi kovaakin vauhtia. EOS R3 kykenee kuvaamaan myös videota sellaisella laadulla, joka soveltuu ammattikuvaajien materiaaliksi. Esimerkiksi 6K RAW -laadun videota EOS R3 kykenee kuvaamaan 60:lla kuvalla sekunnissa, ja 4K-kuvaa jopa 120:llä kuvalla sekunnissa. Kaiken tämän lisäksi EOS R3:n runko on tehty kestämään ammattikäyttöä myös fyysisen kestävyytensä puolesta, joten esimerkiksi pöly tai iskut eivät saa EOS R3:a helposti rikottua.

Canon EOS R3

Tämän kameran käyttäjillä lienee hyvä käsitys siitä, minkälaista objektiivia EOS R3:n kumppaniksi halutaan kunkin kuvaajan kohdalla käyttää, mutta eräs suositus erityisesti muotokuvaukseen on RF 85 mm F1.2L USM DS. Sen tehokas automaattitarkennus ja DS-pinnoite takaavat juurikin esimerkiksi muotokuville upean pehmennyksen. Toinen, hieman erilaiseen kuvaukseen soveltuva objektiivisuositus on RF 600 mm F4L IS USM, jonka avulla kaukanakin olevat kuvaamisen kohteet saadaan ikuistettua hämmästyttävän terävinä. Suuresta koostaan huolimatta tämä superteleobjektiivi on edeltäjiään myös huomattavasti kevyempi, mikä tekee siitä erinomaisen työkalun kauempana sijaitsevien kohteiden kuvaamiseen. Esimerkiksi villieläinten kuvaamisessa tästä on hyötyä siinä mielessä, että raskaamman kaluston raahaaminen syvälle metsän siimekseen on kova työ jo itsessään.

Apua ja monipuolisuutta valokuvaamiseen älypuhelinsovelluksilla

Kameroiden lisäksi Canon on kehittänyt myös älypuhelinsovelluksia, joiden tarkoitus on tavalla tai toisella helpottaa tai monipuolistaa valokuvaamista. Nämä sovellukset voivat toimia valokuvaajien työkaluina uudenlaisten valokuvien ottamiseen, tai vaikkapa uusien valokuvauskikkojen opettelemiseen.

Hyvä esimerkki valokuvaajille hyödyllisestä, työkaluna toimivasta älypuhelinsovelluksesta on Canon Camera Connect App. Tällä sovelluksella käyttäjä voi yhdistää älypuhelimensa järjestelmäkameraansa, mikä avaa kuvaamiselle täysin uudenlaisia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia. Käyttäjä voi tällöin esimerkiksi käyttää älypuhelintaan kameran etälaukaisimena, mikä jo itsessään mahdollistaa valokuvien ottamisessa monia uusia mahdollisuuksia. Lisäksi tämä sovellus mahdollistaa järjestelmäkameralla otettujen kuvien nopean jakamisen esimerkiksi sosiaaliseen mediaan.

Canon EOS R3 RF 600 mm

Etenkin aloitteleville kuvaajille todella hyödyllinen sovellus on Canon Companion App. Tämän sovelluksen avulla valokuvausharrastuksen aloittaminen helpottuu entisestään, sillä se antaa käyttäjälleen paljon vinkkejä niin kuvaamiseen kuin käyttäjän kameraankin liittyen. Sovelluksesta voidaan löytää kullekin kuvaajalle räätälöityjä haasteita, vinkkejä sekä inspiraatiota valokuvaamisen harjoitteluun, ja kaikki tämä sisältö määrittyy kuvaajan taitojen, mielenkiinnon kohteiden ja kameramallin mukaan. Companion App tekee siis valokuvaamisharrastuksen aloittamisesta helpompaa, mutta siitä voi yhtä lailla olla hyötyä myös kokeneille valokuvaajille.

Kuvat: Canon

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Segwayn sähköiset kulkupelit testissä Teknavilla
iRobot säästää kodin siivoamisesta aiheutuvaa vaivaa
Wiser tekee mistä tahansa kodista monella tapaa älykkään
Withings tarjoaa apua terveellisempään elämään
Testi: LG C1 – pätevä OLED etenkin pelikäyttöön
Koeajossa uusi Ford Fiesta X – Teknavin Anniina: ”Sport-modella auto on huomattavasti pirteämpi!”
Anssi myi A-Mersunsa Autovexin kautta – ”Odotukset ylittyivät”