Canon EOS R7 ja EOS R10 - kuluttajalle tarkoitetut järjestelmäkamerat

Canon on julkaissut ensimmäiset peilittömät järjestelmäkameransa, jotka on varustettu APS-C-kennokoolla. EOS R7 ja EOS R10 hyödyntävät Canonin EOS-sarjan ominaisuuksia, mutta fyysisesti pienemmällä kennolla laitteet on saatu pienemmiksi ja kevyemmiksi.

R7 tuntuu järjestelmäkameroiden kuluttajaversiolta. Siitä löytyvät kaikki välisäätömahdollisuudet täyteen manuaalikuvaukseen asti. Aloittelijalle ja laiskemmalle kuvauspäivälle tarjolla on myös täysiautomaattikuvaus. Säätimiä on kameran rungossa sijoiteltu jokaiselle sormelle, joka tekee hallinnasta (oikeakätiselle) helppoa; lähes kaikkea pystyy säätämään irroittamatta sormeakaan kamerasta.

R10 on selvästi hillitympi malli. Kamera tuntuu kädessä lähes pokkarikameralta; pienemmältä ja vähemmän säätimiä. R10 onkin suunnattu sisällöntuottajille.

Peilittömyyden myötä, kameroissa on kääntyvät kosketusnäytöt. Ehkä eniten kosketusnäytöistä hyötyy juuri kameroiden automaattitarkennuksessa. Kohde on helppo valita kosketusnäytöltä ja automaattitarkennus pitää kohteen tarkennettuna.

Kosketusnäyttö helpottaa myös järjestelmän käyttöä. Vaikka laitteet ovat kehittyneet, käyttöjärjestelmä ei niinkään. Canonin valikot ovat edelleen puumalleja, jolloin liikkuminen perinteisesti painikkeilla on turhauttavaa. Kosketusnäyttö tuo mahdollisuuden siirtyä helposti välilehdeltä toiselle ja suoraan haluttuun kohtaan.

EOS R7 ja EOS R10 mallien yhteydessä Canon julkaisi myös uudet RF-sarjan optiikat.

R7 on ensimmäinen EOS R -sarjan järjestelmäkamera, joka on varustettu monitoimiohjaimella. Ohjain on sopivasti oikean käden peukalon ulottuvissa ja sillä on helppo hallinnoida muun muassa automaattitarkennusta. Testivaiheessa pärjäsi vielä ilman lapasia, mutta ohjain on varmasti talvella kuvattaessa hyvä lisä. Tarkennuksen voi määrittää ilman, että riisuu lapaset tai tökkii kosketusnäyttöä nenällään. Monitoimiohjain on kätevä lisä myös valikoiden käytössä sekä kuvia selattaessa.

Molemmat mallit on varustettu EOS R -sarjan kameroille ominaisella älykkäällä automaattitarkennustekniikalla. Tekniikan luvataan helpottavan liikkuvien kohteiden kuvaamista, kun kamera pitää tarkennuksen valitussa kohteessa automaattisesti. Hankalasti nimetty Dual Pixel CMOS AF II -automaattitarkennus yllätti alkuepäilyt positiivisesti. Kamera sai pidettyä tarkennuksen yllättävän hyvin oksien välissä hyppivässä oravassa. Vasta zoomattaessa lähelle, lehdet ja oksat sotkeutuivat oravaan ja automaattitarkennus hukkasi oravan.

Kenties mielenkiintoisinta jälkeä molemmat mallit tekevät A+-kuvaustilassa; automaattikuvaustila, joka parantaa kuvaa samalla. R7 ja syväoppimisteknologia pystyivät nostamaan näkyviin lähes täydestä pimeydestäkin asioita, joita ihmissilmä ei enää nähnyt. Myös videokuvassa kuvasta tulee keinotekoisesti valoisampaa, mutta käsittelyn jälki on selvemmin nähtävissä, kuin valokuvassa. R10 ei pysty aivan samaan kuin isosiskonsa, mutta hyvää yritystä silläkin on. A+ on kuin kännykkäkuvaus; miksi säätää manuaalisesti, kun kamera ottaa paremman kuvan automaattisesti.

Canon Camera Connect -sovelluksen avulla kameroita voidaan hallita puhelimen tai tabletin avulla. Sovelluksella on monia käyttötarkoituksia. Kännykän näytöltä voi esimerkiksi seurata itseään reaaliaikaisesti some-tuotantoa kuvattaessa. Toiminto oli kätevä myös luontokuvauksessa; kameran voi jättää rauhassa odottamaan ja laukaista etänä kännykällä, kun haluttu kohde tulee kuvaan. Canon Camera Connectin pieni, mutta merkittävä hyöty on tiedostojen siirtäminen. Kuviin pääsee suoraan käsiksi puhelimella tai tabletilla ja kuvat saa suoraan siirrettyä laitteelle ja jaettua sieltä eteenpäin. Muistikortin siirtämistä laitteesta toiseen ei enää tarvita.

Canonin R7 on kuluttajalle tarkoitettu järjestelmäkamera. Se sisältää kaikki tarvittavat toiminnot, joilla pääsee kokeilemaan järjestelmäkameralla kuvaamista. Kamera tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden opetella eri säätömahdollisuuksia, mutta pelottavan houkuttelevaa on siirtyä A+-kuvaustilaan. R 10 on yksinkertaistettu versio, jonka tekniikka riittää sisällöntuottajille. Arkikäytössä molemmat mallit tarjoavat kaiken oleellisen ja vielä hieman plussaa päälle.

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:
Canon EOS R -kameroilla uusia ulottuvuuksia valokuvaamiseen