Onko tässä tulevaisuuden rengas? Vain yksi 3D-printattu kokonaisuus

Autot kehittyvät vauhdilla, mutta niin kehittyvät myös renkaat ja vanteet. Pelkän mustan ja pyöreän renkaan sijaan tulevaisuudessa auton alla saattaa pyöriä yksi 3D-printtauksen tulos.

Teknavin vauhtikaksikko on kuluttanut autojen renkaita kiitettävän määrän menneen kahdeksan vuoden aikana. Siispä kutsua tutustumaan renkaiden kehitykseen ja testaamiseen ei voinut jättää välistä. Teknavin 16. tv-kauden 3. jaksossa kaksikko vierailee Michelinin päätestikeskuksessa Ladouxissa.

Kutsu kyseiseen paikkaa ei ole jokapäiväinen asia. Isot testikeskukset ovat tarkoin suojeltuja paikkoja, joissa kehitetään ja testataan tulevia tuotteita. Renkaiden kehityksessä pidon ja suorituskyvyn lisäksi tärkeässä roolissa ovat esimerkiksi kulutuskestävyys eli käyttöikä, mukavuus, melutaso ja kulutukseen vaikuttava vierintävastus. Sopivan ja aina paremman kompromissin löytäminen vaatii pitkälle menevää tutkimusta.

Vanhan sanonnan mukaan pyörää ei kannata keksiä uudelleen, mutta kaikkea voi aina parantaa. Michelinin tulevaisuuden konseptissa perinteisen vanteet ja renkaan sijasta auton alla voisi pyöriä yksi kokonaisuus.

– Tämä ei ole rengas, tämä on mobilisointiratkaisu, jossa vanne ja rengas ovat yhtä, toteaa Teknavin kaksikolle testikeskusta esittelevä Florent Dugat.

Yksinkertaisesti nimellä Vision kulkeva pyörä yhdistää valmistajan mukaan nykypäivän osaamisen eri osa-alueilta. Se on valmistettu luonnon materiaaleista ja ympäristöystävällisyyden nimissä se on biohajoavaa. Kokonaisuus on valmistettu 3D-printtaamalla, eikä sitä nykyisten renkaiden tavoin täytetä ilmalla. Tämän etuna on luonnollisesti parantuva turvallisuus, kun rengas ei voi räjähtää tai tyhjentyä huomaamatta. Vision tarjoaa käyttäjälleen myös reaaliaikaista tietoa ajopinnasta, mikä parantaa vaihtelevissa olosuhteissa turvallisuutta merkittävästi.

Tätä ja paljon muuta tietoa rengasmaailman syövereistä on tarjolla Teknavin tv-kauden 3. jaksossa. Ensiesitys maanantaina 1.10. klo 22.35 MTV3-kanavalla.

Kuvat: Michelin ja Teknavi

Teknavin 16. tuotantokauden uudet jaksot esitetään maanantaisin klo 22.35 MTV3-kanavalla. Uusinnat perjantaisin ja sunnuntaisin MTV3:lla. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.