Moottoripyörämessut pärähtivät käyntiin - laji kaipaa uusia harrastajia

Moottoripyörämessut pärähtivät käyntiin Helsingin messukeskuksessa ja intohimoinen prätkäkansa pääsi fiilistelemään kevään merkkejä. Vetonaulana tänä vuonna on 500-metrinen testirata, missä tyypitettävänä on kaikkiaan 44 erilaista pyörää. Lisäksi esillä ovat kuumimmat uutuudet ja kuumimmat prätkämimmit. Tapahtuma keräsi jälleen jo ensimmäisenä päivänä runsaasti kävijöitä ja todisti suomalaisten rakkautta lajiin.

Intohimoiset motoristit panostavat lajiin usein paljon. Heidän pyöränsä ovat lähes poikkeuksetta hyvin huollettuja, varusteet ovat kunnossa ja pyörämatkoihin sekä tapahtumiin panostetaan. Rengasratsioissakin on ollut pyörien osalta kovin hiljaista. Lisäksi usein uuden pyörän oston myötä tulee päivitettyä koko varustus. Puhutaan siis laajasta kaupallisesta toiminnasta, mikä lisää kilpailua ja työllisyyttä alan ympärillä.

Uuden ja kiistellyn moottoripyöräveron lakiesitys on eduskunnan käsittelylistalla kevään aikana. Kyseessä on 150 euron vuotuinen vero, minkä ulkopuolelle jäävät ainoastaan mopot ja kevytmoottoripyörät.

Verolta voi välttyä poistamalla pyöränsä liikennekäytöstä, mutta mikäli mielii ajelemaan päiväksikään, joutuu veron kokonaisuudessaan maksamaan. Myös pyöräliikkeet ovat esityksen mukaan verovelvollisia aivan kuten kuluttajat, jolloin useamman pyörän talli tulee nopeasti kalliiksi. Tämä on todella sääli, koska kauppa ja kilpailu ovat jo muutenkin hidastuneet vuosi vuodelta. Viime vuonna rekisteröitiin vain reilut 3 000 uutta moottoripyörää kun vielä kymmenen vuotta sitten myyntiluvut olivat yli 11 000 pyörää vuodessa. Kauppa kaipaisi siis uusia harrastajia lajin pariin.

150 euron vero tuskin on kynnyskysymys moottoripyöräilijän kokonaisinvestoinnissa, vaan kyse tuntuu olevan enemmän oikeudenmukaisuudesta ja siitä uskomuksesta, että uutta olemassa olevaa veroa saatetaan helposti korottaa tulevaisuudessa. Epäoikeudenmukaisuutta koetaan erityisesti siksi, että suhteutettuna autoilun verotukseen, on moottoripyörävero suhteellisen korkea lyhyeen ajokauteen nähden. Toivomuksena olisikin käyttöperusteinen verotus omistajuuteen perustuvan verotuksen sijaan.

MP17-moottoripyöränäyttely on avoinna Helsingin Messukeskuksessa lauantaina kello 9-18 ja sunnuntaina kello 10-17.

Harley-Davidson FLHRC Road King Classic BMW R 1200 GS Rally Kawasaki Z900 Ducati Supersport S Honda CBR1000RR Yamaha MT-09 KTM 1090 Adventure R Suzuki GSX-R1000 Zero SR 13.0 DRAC Supermoto 125cc Triumph Bobber Triumph Bobber

Kuvat: Mia Pelttari