Kylmät tyypit: Volvon uusi lippulaiva esillä Venemessuilla

Volvo toi uuden S90-lippulaivamallin ensimmäistä kertaa näytille Suomeen. Auto on nähtävissä Venemessuilla Helsingin Messukeskuksessa 21.2. saakka. Teknavi kävi ottamassa kylmät tyypit Volvon uutukaisesta.

S90 on Volvon toinen täysin uuden sukupolven auto, joka perustuu ruotsalaisvalmistajan skaalautuvalle SPA-pohjalevylle. Ensimmäinen uutta tekniikkaa käyttänyt auto oli viime vuonna esitelty Volvo XC90. S90 tähtää isojen premium-sedanien markkinoille, ja vielä tämän vuoden aikana se saa rinnalleen V90-farmariversion. Kaikki SPA-pohjalevylle valmistettavat autot on varustettu Volvon uusilla nelisylinterisillä turbomoottoreilla, joten moottorivalikoima on tuttu XC90-mallista. Malliston huipulta tullaan löytämään T8-mallinimellä kulkeva hieman yli 400 hevosvoimaa tarjoava pistokehybridi.

XC90:n tapaan uusi S90 tulee olemaan täynnä uusinta avustintekniikkaa. Auton City Safety -järjestelmä on ensimmäinen, joka tunnistaa myös suuret eläimet ja osaa tehdä automaattisen hätäjarrutuksen. S90 on myös varustettu puoliautonomiseen ajamiseen pystyvällä Pilot Assist -järjestelmällä, joka perustuu aktiivisen vakionopeudensäätimen ja kaistavahdin yhteistyöhön. Järjestelmä on käytettävissä 130 km/h nopeuteen saakka.

Auto muistuttaa sisältä vahvasti XC90-mallia. Digitaalinen mittaristo ja keskeltä löytyvä iso näyttö ovat samanlaiset. Myös keskikonsolista tapahtuva auton käynnistys ja ajotilan valinta ovat suoraan XC90:n lainattuja. Kokonaisuus on moderni ja multimediajärjestelmän käyttöliittymän toimintalogiikan opettelun jälkeen käyttö on varsin sujuvaa. Istuimet ovat Volvolle perinteiseen tyyliin miellyttävät ja ajoasennon saa hyväksi.

Takana asiat eivät ole aivan yhtä hyvin. Talvikengillä on heikosti tilaa etupenkkien alla, eikä polvitilaakaan ole turhan paljoa. Eniten kuitenkin takana istuessa häiritsee lyhyt ja tasainen istuinosa, jolloin reisituki jää vajavaiseksi jo keskimittaisella matkustajalla. Tavaratila on syvä ja laajennettavissa kahdessa osassa.

Uuden Volvo S90:n ennakkomyynti on alkanut ja auton hinnat alkavat 44 349 eurosta. Auton tuotanto alkaa keväällä ja ensimmäiset autot saadaan Suomeen kesällä.

Kuvat: Mikko Autio