Älä anna talven yllättää – laita auto ajoissa talvikuntoon

Yöpakkaset ovat saavuttaneet jo eteläisimmänkin Suomen ja lähipäivien aikana lämpötilat pysyvät alhaisina. Etenkin aamu- ja ilta-aikoihin autoilevien on hyvä tiedostaa asia, sillä tien pinnan liukkaus saattaa yllättää kokeneenkin autoilijan. Riittävän ajoissa talvirenkaisiin siirtyminen on luonnollisesti äärimmäisen tärkeää turvallisuuden kannalta, mutta myös ajotyyli ja auton siisteys kannattaa muistaa.

Talvirenkaat alle tarvittaessa

Tieliikennelain mukaan nastarenkaat saa laittaa auton alle 1.11., mutta tarvittaessa myös aikaisemmin. Jos ajaminen sisältää säännöllisesti esimerkiksi ajamista yöllä, on talvirenkaiden vaihtaminen perusteltua. Kitkarenkailla ei ole käyttörajoitteita, joten ne voi vaihtaa huoletta alle jo huomattavasti aikaisemmin. Talvirenkaiden käyttöpakko alkaa 1.12., jolloin kesärenkailla ei saa enää ajaa liikenteessä.

Ajotyyli olosuhteiden mukaan

Hyväkään rengas ei pelasta liian suurelta tilannenopeudelta. Kesän jälkeen on siis tärkeä muistaa, että liukkaalla pinnalla auto ei reagoin kuljettajan käskyihin yhtä tarkasti kuin kuivalla asfaltilla. Pidon määrä vaihtelee syksyllä hyvinkin paljon lämpötiloista ja kelistä riippuen, minkä vuoksi on äärimmäisen tärkeää sopeuttaa oma ajotyyli vallitseviin olosuhteisiin. Talvirengas eroaa rakenteeltaan kesärenkaista, minkä vuoksi se ei kuivalla asfaltilla pärjää ominaisuuksiltaan kesärenkaille.

Talvirengas kannattaa myös niin sanotusti ajaa sisään. Käytännössä kuljettajan tulisi välttää rajuja kiihdytyksiä, jarrutuksia ja kaarroksia muutamien ensimmäisten satojen kilometrien ajan, jotta nastat pääsevät asettumaan kunnolla paikalleen.

Puhtaus on puoli voittoa

Auton puhtauden merkitystä ei kannata väheksyä. Likaiset lasipinnat huurtuvat puhtaita pintoja helpommin, jolla on luonnollisesti merkitystä näkyvyyteen. Tilanne korostuu etenkin kirkkaissa olosuhteissa ja vastavaloon ajettaessa. Lasit kannattaa puhdistaa esimerkiksi ikkunan pesuun tarkoitetulla pesuaineella ja mikrokuituliinalla.

Talven ja lumen tullen myös ulkopinta tulee puhdistaa. Kaikkien valojen tulee näkyä selvästi, minkä lisäksi kaikki lasipinnat tulee puhdistaa kunnolla kuljettajan näkyvyyden takaamiseksi. Etenkin lumisateen jälkeisenä aamuna auton puhdistamiseen kannattaa varata muutama minuutti ylimääräistä aikaa, ettei liikenteeseen tarvitse lähteä kiireessä huonosti puhdistetulla autolla.

Autosta kannattaa poistaa myös turhat tavarat. Mahdollisessa onnettomuustilanteessa pienetkin irtoesineet voivat aiheuttaa pahaa tuhoa lentäessään vapaana auton sisätiloissa. Kaikki tavarat tulisi sijoittaa parhaiten niille sopiviin tiloihin, joissa ne pääsevät liikkumaan mahdollisimman vähän.

Kuva: Mikko Autio