Toyota haluaa osansa nopeasti kasvavasta autoluokasta – esittelyvuorossa Yariksen katumaasturiversio

Tällä hetkellä nopeimmin kasvava autoluokka Euroopan automarkkinoilla on kompaktit katumaasturit, eli niin sanotut crossoverit. Toyota liittyy mukaan tähän luokkaan uudella Yaris Crossilla.

Toyotan oli tarkoitus esitellä Geneven autonäyttelyssä Euroopan markkinoita ajatellen tärkeä autouutuus. Pienten katumaasturien suosio on kovassa kasvussa ja toistaiseksi Toyota ei ole ollut mukana tässä luokassa. Lähimmäksi tätä luokkaa sijoittui Urban Cruiser, joka kuitenkin oli lähempänä kompaktin luokan tila-autoa.

Uusi Toyota Yaris ja nyt nähtävä katumaasturiversio Yaris Cross perustuvat valmistajan monissa malleissa hyödyntämällä TNGA-pohjalevylle. Yaris on ensimmäinen tämän rakenteen GA-B sovellus, eli ensimmäinen B-segmentin auto.

Nyt nähtävä uusi Yaris Cross jakaa saman rakenteen ja akseliväli on yhtenevä sisarmallin kanssa. Pituutta Cross-versiolla on kuitenkin yli 20 senttiä enemmän ja kokonaismitaksi autolle kirjataan 4,18 metriä. Yaris Cross on myös pari senttiä leveämpi ja yhdeksän senttiä korkeampi kuin perusmalli. Maavaraa on tarjolla kolme senttiä enemmän, joten myös mökkitiet sujuvat vaivattomammin. Uutuuden muodoissa on massiivisuutta ja piirteitä Toyotan isommista katumaastureista.

Cross-nimellä höystetty malli tarjoaa siis monia asiakkaita miellyttävää katumaasturimaista ulkonäköä, ja samalla kyseessä on lähes kokoluokkaa isommat tilat tarjoava koriversio. Valmistaja kertookin, että tilankäyttöön ja tilojen muunneltavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Takaluukku on sähkötoiminen, tavaratilan pohjan korkeus on säädettävissä, takaistuimen selkänojat kaatuvat suhteessa 40:20:40 ja tavaratilasta löytyy Toyotalle uusi sidontajärjestelmä tavaroiden pitämiseksi paikoillaan ajon aikana.

Uutuuden keulalta tulee löytymään uudessa Yariksessa nähtävä hybridivoimalinja, joka rakentuu 1,5-litraisen kolmisylinterisen vapaasti hengittävän ja Atkinson-työkiertoa käyttävän bensakoneen ympärille. Tehoa hybridivoimalinja tarjoaa 85 kW (116 hv). Tarjolle tulee myös nelivetoversio, jonka tunnistaa mallimerkinnästä AWD-i. Neliveto on toteutettu RAV4:n hybridiversion tavoin sähköisesti.

Uusi Toyota Yaris Cross valmistetaan Ranskassa Onnaingissa. Valmistusmääräksi Toyota ilmoittaa vuositasolla 150 000 kappaletta ja tällä yhtiö tähtää yli 8 prosentin markkinaosuuteen Euroopan B-SUV-segmentin markkinoilla. Yaris Cross tulee myyntiin Suomessa ja muualla Euroopassa kesällä 2021.

Kuvat: Toyota

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.