Ensituntumat Suomen edullisimmasta uudesta avoautosta

Avoautoilijoita suosineet kelit ovat innoittaneet myös Teknavin toimituksen autoilemaan ilman kattoa. Otimme koeajoon myös sympaattisen smart fortwo cabrion, joka on Suomen edullisin uusi avoauto.

Hinta alkaen 19 835 €

Avoautoilussa on suurelta osin kyse tunnelmasta. Ilman kattoa ajaessa maailmasta pystyy nauttimaan äänien ja tuoksujen avulla aivan eri tavalla kuin suljetussa kopissa. Siitä nauttimiseen ei tarvi välttämättä hurjia muskeleita ja isoa koria, vaan asian voi toteuttaa myös hyvin kevyellä ratkaisulla.

smart tarjoaa avoautoa kaksipaikkaisesta fortwo-mallista. Auton kattoa voi ”poistaa” portaittain. Ensimmäisessä vaiheessa kangaskatto laskostuu takaikkunaan saakka. Tätä seuraavassa vaiheessa laskostusta jatketaan takaseinän osalta. Ja kun haluaa oikein nauttia avoautoilusta, niin kattopalkit voi helposti poistaa ja sijoittaa takaluukun kannasta löytyvään lokerikkoon. Kätevää ja tunnelmaa nostattavaa.

Kattopalkeille löytyy hyvä paikka takaluukun sisäkannesta

Ominaisuuksiltaan avo-smart on yhtä kätevä kuin kovakattoiset sisarensa. Katto avattuna tavaratilaa on aavistuksen vähemmän, mutta hurjaa kuljetuskapasiteettia auto ei tarjoa missään vaiheessa.

Perusmoottorina toimiva litrainen ja kolmisylinterinen voimanpesä on parhaimmillaan taajama-ajossa. Siellä erittäin ketterän smartin ominaisuudet pääsevät muutenkin parhaiten esiin. Lisäksi nykyaikainen kaksoiskytkinvaihteisto hoitaa tehtävänsä erinomaisesti aikaisempaan robottivaihteistoon verrattuna. Ärsyttävin piirre on hidas start-stop-järjestelmä.

Kuvat: Mikko Autio
Video: Jussi Ojala