Ensituntuma: Puhdas kaupunkiauto BMW:n tyyliin

BMW:n ensimmäinen sähköauto on viimein rantautunut Suomeen. Tarjolla on pelkän sähköauton lisäksi lisävarusteisella polttomoottorilla varustettu versio.

Hinta alkaen 39 068 €

BMW i3 lukeutuu siihen autojoukkoon, joka erottautuu jo ulkonäöllään. Sama koskee monia muitakin vaihtoehtoisilla voimanlähteillä varustettuja autoja, kuten maailman myydyimmän sähköauton titteliä pitävää Nissan Leafia ja esimerkiksi hiljattain Teknavissakin esillä ollutta Toyotan vetyauto Miraita. Ainakin nämä autot kääntävät päitä kadulla.

BMW:n persoonallinen tyyli jatkuu sisätiloihin astuttaessa. Sisätilojen pinnoissa on käytetty hyvin ympäristöystävällisiä tuotteita ja muotoilu on persoonallista. Joissakin kohdissa käytännöllisyys on jäänyt muotoilun jalkoihin, ja esimerkiksi ratin takaa löytyvä vaihteenvalitsin tuntuu väkisin erilaiseksi tehdyltä.

Erikoisuudet jatkuvat takapenkille siirryttäessä. Takapenkille kulku on toteutettu kaappariovilla, eikä autossa ole lainkaan perinteistä B-pilaria. Takapenkillä on jopa yllättävän hyvin tilaa, joskin matala istuma-asento ei tarjoa juurikaan reisitukea. Neljä aikuista kuitenkin matkustaa Bemarin pienessä kaupunkisukkulassa varsin mukavasti.

Pienelle kaupunkiautolle voimanlähteenä toimiva 125 kW (170 hv) tuottava sähkömoottori tarjoaa ripeät kyydit. Teholukemaa olennaisempaa on heti liikkeellelähdöstä alkaen käytettävissä oleva 250 newtonmetrin vääntö. i3 poistuu liikennevaloista vaivattomasti ja katkeamaton veto tekee pysähtelevästä ajosta miellyttävää. Sähköautojen tapaan moottorijarrutus on voimakasta ja varsinaista jarrupoljinta ei matalissa nopeuksissa tarvitse juuri muuhun kuin auton pitämiseksi paikoillaan.

Kaupunkiliikennettä ajatellen korkea ajoasento ja pienet mitat ovat eduksi. Autosta näkee hyvin joka suuntaan, ja näppäryyttä parantaa myös erittäin pieni kääntöympyrä.

i3 tulee tarjolle kahden kokoisella akustolla (22 ja 33 kWh), joiden lisäksi auto on mahdollista varustaa pienellä kaksisylinterisellä polttomoottorilla, joka tuo lisää toimintamatkaa ja joustavuutta auton käyttöön. Maailmanlaajuisesti BMW:n i-malliston myynti on ollut nousujohteinen, ja uuden mallin myötä Suomen maahantuoja odottaa myynnin alkua positiivisin mielin.

Palaamme i3:n pariin kattavamman koeajon merkeissä.

Kuvat: Mikko Autio