Nämä ovat ensimmäisiä uuden sukupolven Android-huippupuhelimia Snapdragon 8 Elite -piirillä - julkistukset alkavat tuota pikaa

Qualcommin saatua myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa julkistettua uuden sukupolven huippuluokan Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiirinsä, on pian luvassa uusien Android-huippupuhelinten vyöry.

Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Elite -laitteita ovat markkinoille tulevina kuukausina tuomassa muun muassa Asus, Honor, iQOO, OnePlus, Oppo, Realme, Samsung, Vivo ja Xiaomi.

Ensimmäisenä oman puhelimensa uudella Snapdragon 8 -sarjan huippupiirillä on Qualcommin tilaisuudessa kerrotun mukaan ehtimässä julkistamaan Xiaomi.

Qualcommin uusi Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri  tuo merkittävästi lisää suorituskykyä Qualcommin oman suunnittelun Oryon-keskussuorittimella, uudella Adreno-grafiikkasuorittimella sekä Hexagon NPU -neuroverkkolaskentayksiköllä.

Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Elite on jopa 45 prosenttia nopeampi CPU-keskussuorittimen, jopa 40 prosenttia nopeampi GPU-grafiikkasuorittimen ja 45 prosenttia nopeampi NPU-neuroverkkolaskentayksikön osalta kuin Snapdragon 8 Gen 3. Samanaikaisesti Snapdragon 8 Elite on selvästi energiatehokkaampi. Virrankulutus on pienentynyt koko järjestelmäpiirin osalta jopa 27 prosentilla, CPU-keskussuorittimen osalta 44 prosentilla ja GPU-grafiikkasuorittimen osalta 40 prosentilla. Tekoälysuorituskyky wattia kohden on parantunut 45 prosentilla.

Xiaomin mukaan se tulee esittelemään Xiaomi 15 -sarjan huippupuhelimet ensimmäisenä Snapdragon 8 Elitellä varustettuna lokakuun lopulla. Tarkkaa julkistuspäivää Xiaomi ei ole vielä vahvistanut.

Useampien muiden valmistajien osalta tarkka julkistuspäivä on jo selvillä.

Honor tulee julkistamaan Magic7-sarjan puhelimensa 30. lokakuuta ja OnePlus 13-huippupuhelimensa 31. lokakuuta Kiinassa.

OnePlus 13:sta on jo julkaistu viralliset tuotekuvat kolmena eri värivaihtoehtona ja myös Honor on jo vilauttanut Magic7-sarjan huippupuhelintaan.

Tuttuun tapaan ensimmäiset uuden sukupolven huippupuhelinjulkistukset tapahtuvat aluksi Kiinan markkinoille suunnattuina. Niin Xiaomin, Honorin kuin OnePlussankin osalta esittelyä kansainvälisille, mukaan lukien Euroopan, markkinoille voidaan odottaa myöhemmin. Tarkkaa laajemman lanseerauksen aikataulua ei ole vielä tiedossa.

Honor esitteli jo Magic7-sarjan huippupuhelintaan Snapdragon Summit -esityksessä.
Honor esitteli jo Magic7-sarjan huippupuhelintaan Snapdragon Summit -esityksessä.
Tuleva OnePlus 13 eri väreissä ennakkoon julkaistussa kuvassa.
Tuleva OnePlus 13 eri väreissä ennakkoon julkaistussa kuvassa.

Tavallisesti uusia huippupuhelimia on Suomen markkinoilla nähty vasta alkuvuodesta. Nyt kuitenkin ainakin ensimmäinen Snapdragon 8 Elite -puhelin nähtäneen myynnissä Suomessakin jo loppuvuodesta: Asus on kertonut julkistavansa ROG Phone 9 -pelipuhelimensa 19. marraskuuta, ja kyse on globaalista lanseerauksesta.

Asus ROG Phone 9 -sarjan puhelin ennakkoon julkaistussa kuvassa.
Asus ROG Phone 9 -sarjan puhelin ennakkoon julkaistussa kuvassa.
Realme GT7 Pro esitellään marraskuussa. Realmen mukaan se tulee olemaan ensimmäinen Snapdragon 8 Elite -puhelin Intiassa.
Realme GT7 Pro esitellään marraskuussa. Realmen mukaan se tulee olemaan ensimmäinen Snapdragon 8 Elite -puhelin Intiassa.

OnePlussan sisarbrändi Realme tulee myös julkistamaan GT7 Pro -huippupuhelimensa marraskuussa kansainvälisesti, mutta Realmen puhelimia ei ole viime aikoina nähty laajemmin myynnissä Suomessa.

Muista valmistajista Vivo tulee julkistamaan alabrändinsä iQOO 13:n 30. lokakuuta, minkä lisäksi tulossa pitäisi olla myös Vivo X200 Ultra myöhemmin tänä vuonna.

Nubia Z70 Ultra ja RedMagic 10 Pro ovat tulossa pian.
Nubia Z70 Ultra ja RedMagic 10 Pro ovat tulossa pian.

Marraskuussa julkistuksia odotetaan myös ZTE:n suunnasta. Sen Nubia-brändin Z70 Ultra sekä pelaajille suunnatun RedMagic-brändin RedMagic 10 Pro varustettuna Snapdragon 8 Elitellä pitäisi olla tulossa marraskuussa.

Samsungilta sen seuraavan sukupolven Galaxy S25 -sarjan huippupuhelimet ovat tulossa vasta alkuvuoden 2025 aikana. Tarkemmasta aikataulusta ei ole vielä tietoa.