Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Grilli-innostus iski nyt suomalaisiin: katso suosituimpien mallien kärki ja parvekegrillauksen pelisäännöt

Suomalaiset etsivät nyt uusia grillejä jopa 80 prosenttia viime vuotta ahkerammin. Tämän kevään suosituimpia malleja ovat perinteiset kaasu-Weberit, parvekegrillaukseen taipuvat pöytägrillit ja ulkokäyttöön suunnitellut pizzauunit. Laissa ei kielletä parvekkeella grillaamista, mutta taloyhtiön säännöt voivat olla asiasta toista mieltä.

Upean aurinkoiset kevätkelit ovat saaneet suomalaisten grillausinnon heräämään toden teolla. Hintavertailupalvelu Hintaoppaassa grillihakuja on kuluneen 30 päivän aikana tehty 80 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän.

”Vilkkain päivä grillihauissa oli sunnuntai 18. huhtikuuta, jolloin lämmin ja aurinkoinen viikonloppu sai monet haaveilemaan uudesta grillistä. Grillejä etsittiin tuolloin 120 prosenttia viime kevään vastaavaa päivää ahkerammin. Myös pian koittava vappu ja koronakevään ruoanlaitto oman kodin suojissa vauhdittavat grillihankintoja”, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Hintavertailupalvelun suosituin grillimalli on perinteinen Weber Genesis II E-310 GBS -kaasugrilli. Grilleissä on huomattavia kauppakohtaisia hintaeroja, esimerkiksi Weber Genesiksen saa edullisimmillaan 799 euron hintaan ja kalleimmillaan siitä saa maksaa 1048,95 euroa. Weber on noussut myös koko palvelun suosituimmaksi grillibrändiksi. Toiseksi suosituin grillimerkki Hintaoppaassa on Mustang Grill ja kolmanneksi eniten haetaan Muurikan grillejä ja kesäkeittiöitä. Erilaisista ominaisuuksista suomalaiset arvostavat lämpömittaria, sivupöytää ja sivupoltinta, jotka ovat suosittujen mallien yleisiä ominaisuuksia.

”Perinteisten mallien lisäksi todella suosittuja ovat nyt pienet, sähkökäyttöiset pöytägrillit, jotka mahtuvat pieneen tilaan vaikka parvekkeelle. Pöytägrilleistä suosituin on nyt Weber Q 1400”, Matinvesi-Bassett kertoo.

Hintaoppaan suosituimmat grillit ja niiden halvimmat hinnat

1.Weber Genesis II E-310 GBS, 799,00€

2.Weber Spirit II E-310 GBS, 569,00€

3.Mustang Grill Gourmet 4+1, 335,00€

4.Weber Spirit II E-210 GBS, 469,00€

5.Weber Genesis II E-410 GBS, 1199,00€

6.Weber Q 1400, 259,00€

7.Weber Genesis II S-310 GBS, 999,00€

8.Muurikka Sähkögrilli 2200W, 175,00€

9.Weber Genesis II-330 GBS, 999,00€

10.OBH Nordica OptiGrill GO702D, 99,00€

Koronakevään hitiksi ovat nousseet myös pizzauunit, joista suosituimpia ovat Oonin eri mallit. Osa suosituimmista malleista on jopa loppunut kaupoista. Ulkokäyttöön suunnitellut pizzauunit kuumenevat jopa 500 asteeseen ja rapean pizzan valmistus onnistuu nopeasti. Myös pizzauunien hinnoissa voi säästää parhaimmillaan 50 euron verran vertailemalla hintoja useamman kaupan välillä.

Hintaoppaan suosituimmat pizzauunit ja niiden halvimmat hinnat

  1. Ooni Koda, 319,00€
  2. Ooni Koda 16, 489,00€
  3. Ooni Fyra, 249,00€
  4. Ooni Karu, 329,00€
  5. Ariete Da Gennaro 909, 85,00€

Saako parvekkeella grillata? 

Grillaaminen kerrostalojen parvekkeilla herättää keskustelua ja jopa erimielisyyttä joka kesä. Laki ei estä parvekegrillaamista, mutta taloyhtiön järjestyssäännöissä se voidaan kieltää. Suorassa kiellossa on kuitenkin usein ongelmana sen valvominen, sekä se, minkälaisia seurauksia kiellon rikkomisella voi olla. 

Kiinteistöliitto on koonnut sivustolleen kattavat ohjeet parvekegrillaukseen liittyen. Liitto korostaa, että parvekegrillaamisen suoran kieltämisen sijaan tulisi kiinnittää huomiota siihen, ettei paloturvallisuus vaarannu eikä ruuanlaitosta aiheudu selkeää haittaa tai häiriötä muille asukkaille tai ympäristölle. Jos grillaaminen on kuitenkin kielletty taloyhtiön järjestyssäännöissä, kieltoa on syytä noudattaa. 

Tärkein parvekegrillaamiseen liittyvä seikka on paloturvallisuus. Parvekkeilla on usein palavaa materiaalia, ja parvekkeen muoto tai lasitus saattaa aiheuttaa sen, ettei parvekkeella ole tarvittavaa ilmanvaihtoa grillaukseen. Tämän vuoksi taloyhtiön grillauskielto voi joskus olla hyvin perusteltu.

Jos grillaa parvekkeellaan, tärkeintä on muistaa seuraavat kohdat: 

  • Käytä parvekkeella vain sähkö- tai kaasugrilliä, ei hiiligrilliä.
  • Älä jätä kuumaa grilliä valvomatta.
  • Noudata turvallisuusetäisyyksiä ja muista, että erityisesti puiset materiaalit ovat tulenarkoja.
  • Pidä sammutusvälineistöä, kuten sammutuspeitettä, käden ulottuvilla. 

Lähde: Kiinteistoliitto.fi

Kuva: Hintaopas