Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Päivitykset tekevät iPhonesta ja Apple Watchista pian myös auton avaimen – näin Applen CarKey toimii ja nämä autot sitä ensimmäisenä tukevat

Apple esitteli pari viikkoa sitten WWDC-kehittäjäkonferenssin avausesityksessään uutena ominaisuutena myös CarKeyn, jonka myötä iPhone tai Apple Watch voi toimia jatkossa myös auton avaimena.

Ominaisuus on perustaltaan varsin yksinkertainen: käyttöönoton jälkeen auton ovet saa avattua viemällä iPhonen tai Apple Watchin lähelle auton NFC-lähiyhteyspistettä, joka voi sijaita esimerkiksi ovenkahvan yhteydessä. Autoon sisälle pääsemisen jälkeen moottorin käynnistäminen onnistuu, kun puhelin on asetettuna sen säilytyspaikalle.

Oletuksena CarKey toimii ilman Touch ID tai Face ID -tunnistusta mutta halutessaan sormenjäljen tai kasvojen tunnistamisvaatimuksen voi kytkeä päälle. Auton avaimeen liittyvät tunnistetiedot tallennetaan laitteen järjestelmäpiirin turvaosioon.

Applen ensimmäinen CarKey-kumppani on BMW. Apple itse kertoi esityksessään ensimmäisenä CarKeyta autoista tukevan uuden vuosimallin 2021 BMW 5-sarjan mutta BMW on sittemmin kertonut tuen olevan heti laajempaa.

BMW:n mukaan CarKey-tuki löytyy useista automalleista (1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, X5, X6, X7, X5M, X6M ja Z4), jotka on valmistettu 1. heinäkuuta 2020 tai myöhemmin. Aiemmin valmistetut autot ovat jäämässä tuen ulkopuolelle mutta jatkossa BMW-mallisto tukee siis uutta digitaalista avainta hyvin laajasti. Lisäksi BMW:n mukaan tuki ulottuu 45 eri maahan.

iPhone-malllien osalta CarKey on tuettu iPhone XR:ssä, iPhone XS ja XS Maxissa, kaikissa iPhone 11 -malleissa sekä 2. sukupolven iPhone SE:ssä. Apple Watcheista sitä tukee ainoastaan toistaiseksi uusin Apple Watch Series 5.

CarKey esiteltiin syksyllä odotettavan iOS 14 -päivityksen osana mutta se on tulossa saataville jo aiemmin, osana pian julkaistavia iOS 13.6 -päivitystä iPhonelle ja watchOS 6.2.8 -päivitystä Apple Watchille.

CarKey-avain tulee löytymään korttina Applen Wallet-lompakkosovelluksesta.
CarKey-avain tulee löytymään korttina Applen Wallet-lompakkosovelluksesta.

CarKey-avaimen käyttöönotto tulee tapahtumaan BMW:n tai jatkossa muiden autonvalmistajien oman sovelluksen kautta.

Digitaalisena avaimena CarKey mahdollistaa myös avainten helpon jakamisen: auton omistaja voi jakaa CarKey-avaimen korkeintaan viidelle muulle käyttäjälle Apple Walletin ja Applen iMessage-viestien kautta. Täysien ominaisuuksien lisäksi tietyn jaetun avaimen käyttömahdollisuuksia voi rajoittaa myös huippunopeuden, hevosvoimien tai esimerkiksi äänentoistojärjestelmän äänenvoimakkuuden maksimin osalta.

Omistajan on myös helppo poistaa jaetut avaimet käytöstä niin halutessaan.

CarKey-toiminto toimii lisäksi iPhoneissa myös akun niistä muuten loputtua vielä viiden tunnin ajan varateho-ominaisuuden voimalla.

Apple on kertonut myös, että ensi vuonna CarKey-toiminnallisuus kehittyy tuella UWB-yhteydelle vaihtoehtona NFC:lle. iPhone 11 -puhelimista löytyvän U1-piirin tukema ultra wideband -teknologia mahdollistaa lähialueella laitteiden välisen sijainnin tarkan paikantamisen etäisyyden ja suunnan osalta. Tämän parannuksen myötä jatkossa CarKey tulee toimimaan ilman tarvetta ottaa puhelinta taskusta ja viedä sitä auton lähiyhteyspisteen viereen.

Apple ja BMW ovat kertoneet työskennelleensä Car Connectivity Consortium -yhteenliittymän kanssa digitaalisten avainten standardoinnin parissa. Sekä NFC- että UWB-perustainen ratkaisu tulevat olemaan osa standardeja.

CarKey mahdollistaa avainten jakamisen.
CarKey mahdollistaa avainten jakamisen.