Uusi verkkokauppa Teknavi.com

FBI:n ja Applen tietoturvataistelu käy kuumana

Apple on saanut Yhdysvaltain oikeudelta vaatimuksen avustaa FBI:tä San Bernardinon terrori-iskuun liittyvissä tutkimuksissa. Yhtiöltä kaivattiin apua ampuja Syed Farookin iPhonen murtamiseen. Apple ei kuitenkaan aio taipua suosiolla.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook julkaisi verkossa avoimen kirjeen otsikolla ”Viesti käyttäjillemme”. Tekstissä Cook selittää, mitä Applelta on vaadittu ja miksi asian pitäisi kiinnostaa kaikkia iPhone-käyttäjiä.

– He ovat pyytäneet meitä luomaan takaoven iPhoneen, Cook selittää. Tarkemmin Applea on pyydetty tekemään iOS-käyttöjärjestelmästä uusi versio, joka kiertää monia järjestelmän turvatoimia, ja asentamaan se tutkimukseen liittyvään iPhoneen.

FBI:n näkemys on, että menetelmää käytettäisiin vain tässä tapauksessa, mutta Cook ei usko moisen hallinnan olevan mahdollista:

– Väärissä käsissä tämä ohjelmisto – joka ei siis vielä ole olemassa – voisi mahdollisesti avata minkä iPhonen tahansa.

Cook muistuttaa, ettei Apple tunne sympatiaa terroristeja kohtaan ja että yhtiö on tehnyt kaikkensa lain puitteissa auttaakseen tutkimuksissa. Uusin pyyntö loisi kuitenkin Applen mukaan vaarallisen esitapauksen ja riskeeraisi lukemattomien käyttäjien tietoturvan tulevaisuudessa. Kirjeellään Cook toivookin herättävänsä keskustelua ja tuovansa lisää ymmärrystä tilanteen vakavuuteen.