Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Kommentti: Asus-uutuuspuhelimet lupaavia mutta hinnat huimaavat

Alkuvuodesta Suomen puhelinmarkkinoille palannut Asus julkisti eilen suurin elkein uudet ZenFone 4 -puhelimensa Euroopan markkinoille Roomassa järjestetyssä mahtipontisessa tilaisuudessa.

Suomessa Asus tuo myyntiin heti ZenFone 4:n lisäksi ZenFone 4 Selfie Pron sekä ZenFone 4 Maxin 5,5 tuuman näytöllä varustetun version. Huippuluokkaan lukeutuva uusi Asuksen lippulaivapuhelin ZenFone 4 Pro on tulossa hieman myöhemmin loka-marraskuussa, kuten myös ZenFone 4 Maxin toinen, 5,2 tuuman näytöllä varustettu versio.

Asuksen uutuudet vaikuttavat ensituntumaltaan melko hyviltä. Puhelimista löytyy järkeenkäypää tekniikkaa ja muotoilussa ollaan varsin yllätyksettömällä mutta elegantilla linjalla.

Uudet Asus-puhelimet itse ovat siis kunnossa, mutta hinnat ovat pielessä. Räikeimmin tämä käy ilmi uudessa huippupuhelimessa ZenFone 4 Prossa, jonka hinta on 899 euroa. Tällä hinnalla Asus-uutuus kipuaa Android-puhelinten aivan kalleimpaan joukkoon. Suomessa myynnissä on laajasti ainoastaan yksi kalliimpi Android-puhelin, Samsungin Galaxy Note8, jonka hinta on 1 029 euroa. Samsungin Galaxy S8+:n hinta on yleisesti laskenut Asuksen kanssa samaan 899 euroon.

Verrattuna Samsungeihin Asus ZenFone 4 Prosta puuttuu laajemmin etupuolen kattava näyttö eikä se toisaalta muuten tarjoaa mitään perustavalla tavalla parempaa.

ZenFone 4 Prota teknisesti pitkälti karkeasti vastaavan puhelimen – 5,5 tuuman AMOLED, Snapdragon 835, optisen zoomin kaksoiskamera – saa Suomessa jopa 400 euroa edullisemmin OnePlus 5:n muodossa 499 euron hintaan. OnePlus 5 onkin kova haastaja myös 499 euron hintaan myyntiin heti tulevalle Asuksen ZenFone 4:lle. ZenFone 4:ssä on poikkeavasti laajemman kuvakulman tarjoava kaksoiskamera, mutta puhelin on varustettu vain keskiluokkaa edustavalla, joskin varsin tuoreella Qualcommin Snapdragon 630 -järjestelmäpiirillä. Peruskäytössä ero ei välttämättä ole merkittävä, mutta samalla rahalla saa parempaakin. OnePlus 5:n lisäksi ZenFone 4:n kovia kilpailijoita ovat myös Honor 9 ja Samsungin Galaxy S7.

Laajemmat ensituntumat ZenFone 4:stä ovat luvassa Mobiili.fissä vielä myöhemmin tänään.

ZenFone 4, ZenFone 4 Pro, ZenFone 4 Selfie Pro ja ZenFone 4 Max.
ZenFone 4, ZenFone 4 Pro, ZenFone 4 Selfie Pro ja ZenFone 4 Max.

Muut, teknisesti vaatimattomammat Asus-uutuudet saattavat löytää paremmin paikkansa markkinoilta. ZenFone 4 Selfie Pro voi olla hyvä valinta henkilöille, joille erityisesti selfie-kuvaus on tärkeää. Se tarjoaa laadukkaan kaksoisetukameran muun muassa nopealla dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella ja 4K-videokuvauksella. Myös muuten ZenFone 4 Selfie Pron tekniikka on kohtuuhyvää – 5,5 tuuman AMOLED-näyttö ja Qualcommin Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri tärkeimpinä osina kokonaisuutta. 499 euron hinta puhelimesta on kuitenkin kaukana edullisesta.

Lisäksi alle 300 euron hintaluokkaan Asus tuo suurella akulla varustetut ZenFone 4 Maxit. ZenFone 4 Max tulee myyntiin myös Suomessa hieman sekavasti kahtena näyttökokona. 5,5 tuuman mallissa akun kapasiteetti on 5 000 milliampeerituntia, kun 5,2-tuumaisessa on tyytyminen 4 100 milliampeerituntinn joka tosin sekin on varsin paljon.

Asuksen mukaan ZenFone 4 Maxin valmiusaika 4G-verkossa yltää jopa 46 päivään, videota puhelimella voi katsoa 22 tuntia putkeen ja puheaika 3G-verkossa on 40 tuntia. Verkkosurffailussa Wi-Fi-verkossa virtaa riittää 26 tunniksi. Zenfone 4 Maxia voidaan käyttää myös latauslähteenä muille laitteille. Jos pitkä akunkesto on pääasiallinen valintaperuste älypuhelinta haettaessa eikä huippuluokan suorituskyvyllä ole vastaavaa merkitystä, voi uusi ZenFone 4 Max olla yksi oiva vaihtoehto.