Nokia-älypuhelinten nimet menevät uusiksi - näin uudet C-, G- ja X-sarjat eroavat päivitysten, takuun ja varusteiden osalta

Nokia-puhelinyhtiö HMD Global julkisti tänään yhteensä kuusi uutta älypuhelinmallia.

Samalla uusiksi meni Nokia-älypuhelinten tuttu nimeämisjärjestelmä, kun uutuudet sijoittuvatkin C-, G- ja X-sarjoihin.

Päivän uutuudet ovat aivan edullisimmat ja valituille markkinoille suunnatut Android Go -älypuhelimet C-sarjassa, 75 euron Nokia C10 ja 89 euron Nokia C20, myöskin edulliset G-sarjan älypuhelimet 139 euron Nokia G10 ja 159 euron Nokia G20 sekä uudet X-sarjan 5G-älypuhelinmallit, 309 euron Nokia X10 ja 349 euron Nokia X20. Edellä mainitut hinnat ovat kansainvälisiä suositushintoja.

HMD Globalin uutuuksista Nokia X20 tulee myyntiin Pohjoismaissa 3. toukokuuta ja Nokia X10 4. kesäkuuta, ja paikalliset suositushinnat julkistetaan myöhemmin. Nokia G10 ja Nokia G20 ovat myös tulossa saataville myöhemmin Pohjoismaissa, mutta edullisimpia C-sarjan malleja ei Pohjoismaiden markkinoille tuoda.

Tänään selvisi myös syy, miksi HMD Global on jo ennakkoon huhutulla tavalla päättänyt muuttaa älypuhelintensa nimeämistapaa: uudet sarjat eroavat jo heti ensimmäisten mallien osalta toisistaan päivityslupaukseltaan, takuuajaltaan ja myyntipaketin varustukseltaan.

HMD Globalin uudet Nokia-älypuhelinsarjat

 • C-sarja
  • Ei lupausta käyttöjärjestelmäpäivityksistä, Android Go edition -käyttöjärjestelmäversio
  • Kaksi vuotta vuosineljänneksittäisiä tietoturvapäivityksiä
  • Hintaluokka 60-130 dollaria
 • G-sarja
  • Kaksi vuotta eli kaksi versiota Android-käyttöjärjestelmäpäivityksiä
  • Kolme vuotta kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä
  • Kahden vuoden takuu
  • Hintaluokka 110-300 dollaria
 • X-sarja
  • Kolme vuotta eli kolme versiota Android-käyttöjärjestelmäpäivityksiä
  • Kolme vuotta kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä
  • Kolmen vuoden takuu (ainakin Euroopassa)
  • Ei mukana laturia myyntipakkauksessa, sen sijaan 100-prosenttisesti kompostoitava biohajoava suojakuori
  • Yhteistyökumppanuuksia, kuten ZEISS optiikassa ja Pixelworks näyttöpiireissä
  • Hintaluokka 250 dollarista ylöspäin
Näin Suomessa myyntiin tulevat Nokia-älypuhelinten X- ja G-sarjat eroavat toisistaan.
Näin Suomessa myyntiin tulevat Nokia-älypuhelinten X- ja G-sarjat eroavat toisistaan.

“Teimme nimimuutoksen, koska pyrimme tarjoamaan selvän viestin siitä, mitä asiakkaat saavat kussakin eri sarjassa. C-sarja oli olemassa jo entuudestaan, X-sarja on enemmän premium ja G-sarja sopi hyvin näiden väliin. Tämä on erittäin yksinkertaista, erittäin selkeää”, kommentoi HMD Globalin tuotemarkkinoinnin johtaja Adam Ferguson uusien älypuhelinten ennakkoesittelyssä.

C-sarjan älypuhelimet ovat tulossa vain valituille markkinoille, ja näillä näkymin niitä ei tultane esimerkiksi Suomessa näkemään. C-sarjalaisissa on kyse edullisimmista, aivan perustason Android Go -käyttöjärjestelmäversiolla varustetuista älypuhelimista, jotka voivat kehittyvillä markkinoilla olla monille ihka ensimmäinen älypuhelin. HMD Global ei lupaa C-sarjan älypuhelimille lainkaan käyttöjärjestelmäversiopäivityksiä, mutta tietoturvapäivityksiä tarjotaan kahden vuoden ajan vuosineljänneksittäin.

Uusista sarjoista G-sarja vastaa lähtökohdiltaan aiempia HMD Globalin Nokia-älypuhelimia. Lupauksena G-sarjan Nokia-älypuhelimille on siis edelleen kaksi vuotta eli kaksi versiota Android-käyttöjärjestelmäpäivityksiä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä kuukausittain. Lisäksi G-sarjan älypuhelimilla on kahden vuoden takuu.

X-sarjassa puolestaan HMD Global kohentaa päivityslupaustaan: kolmen vuoden kuukausittaisten tietoturvapäivitysten lisäksi X-sarjan älypuhelimille on tulossa kolme vuotta eli kolme versiota myös Android-käyttöjärjestelmäpäivityksiä. Lisäksi valituilla markkinoilla, kuten Euroopassa, X-sarjalle tarjotaan pidempi kolmen vuoden takuu.

Uusien älypuhelinten yhteydessä HMD Global on päättänyt myös jättää laturin pois Nokia X10:n ja Nokia X20:n myyntipakkauksesta. Aiemmin saman liikkeen tehneiden Applen ja Samsungin (Galaxy S21 -puhelimet) tavoin HMD Global perustelee muutosta ympäristösyillä. Ajatuksena on laturin löytyminen jo monilta, joten turhaa tuotantoa voidaan välttää, kun laturia ei enää pakolla tule myyntipakkauksen mukana, vaan halukkaat voivat hankkia sen erikseen. Laturin poisjättämisen yhteydessä X-sarjalaisten myyntipakkaukseen on lisätty suojakuori, joka on 100-prosenttisesti kompostoitavaa biohajoavaa materiaalia. Myös kaapeli tulee yhä X-sarjalaistenkin mukana.

“Tämä on ensimmäinen askel ympäristöllisessä muutoksessa X-sarjassa, ja voi toimia jatkossa oppina G-sarjaan. Laturin tilalle tuomme kompostoitavan kotelon. Lisäksi tarjoamme kolme vuotta käyttöjärjestelmäpäivityksiä ja kolmen vuoden takuun”, HMD Globalin Euroopan johtaja Ruben Lehmann kommentoi muutoksia.

Aiemmin markkinoille tulleet, edellisen nimeämisjärjestelmän alaiset mallit jatkavat myynnissä HMD Globalin mukaan vielä normaalin elinkaarensa ajan, ja uudet tulevat mallit nimetään luonnollisesti uuden järjestelmän mukaisesti. Uudessa nimeämisjärjestelmässä on luvassa jatkossa lisää uusia malleja uusilla tasakymmenillä, minkä lisäksi jatkossa uusien sukupolvien myötä myös viimeinen numero alkaa kasvaa nollasta.

Päivän uutuudet C-, G- ja X-sarjoissa sijoittuvat edulliseen ja keskihintaluokkaan. Nokia-puhelinpomoilta kysyttiin uutuuksien ennakkoesittelyssä myös tulevista paremmin varustelluista, korkeamman hintaluokan uutuuksista.

“Tällä hetkellä katseemme on edullisessa ja keskihintaluokassa G- ja X-sarjoilla C-sarjan rinnalla. Esittelimme tänään kuusi uutta laitetta, joten tämä on erittäin merkittävä virstanpylväs meille”, kommentoi HMD Globalin Euroopan johtaja Ruben Lehmann.

Nokia-älypuhelinten markkinoinnin kulmakivenä on nyt “Love it. Trust it. Keep it.” -kokonaisuus. Love it merkitsee hyvän käyttökokemuksen tarjoamista ja vastinetta rahalle. Trust it toteutuu jopa kolmen vuoden ajantasaisissa tietoturvapäivityksissä sekä tietoturvan perustassa, esimerkiksi tietojen tallentamisessa Googlen datakeskukseen Suomessa. Keep it näkyy X-sarjassa kolmeen vuoteen pidennetyssä versiopäivitystuessa ja takuussa sekä myös kestävyystestauksessa, joka HMD Globalin mukaan on alan keskiarvoa vaativampi ja mahdollistaa näin paremman kestävyyden ja käyttöiän laitteelle.

Ohjelmiston osalta HMD Globalin Nokia-älypuhelimet jatkavat tutuilla linjoilla, eli puhtaalla vakio-Androidilla – eikä muutoksia ole tulossa.

“Meidän perustana on aina ollut puhdas Android-kokemus. Ajattelemme sen olevan paras tie, eikä meillä ole suunnitelmia muutoksista”, kommentoi tuotemarkkinoinnin johtaja Adam Ferguson kysyttäessä Nokia-älypuhelinten ohjelmiston kehittymisestä.

Älypuhelinten rinnalla HMD Global kuitenkin pyrkii strategiassaan kasvattamaan myös palveluja, joista aiemmin on esitelty HMD Connect -dataroaming-palvelu, joka nyt uusien älypuhelinten rinnalla sai jatkokseen HMD:n oman liittymätarjonnan Isossa-Britanniassa.