Raportti: Apple laski autoprojektinsa kunnianhimoa - aikataulu lykkääntynyt jo vuoteen 2028

Applen autoprojektista, jonka yhtiön sisällä on tiedetty kulkevan Project Titan -nimellä, kuultiin ensimmäiset kunnon huhut jo vuonna 2014.

Sittemmin aikataulu on venynyt ja paukkunut, ja samalla projektin ympärillä on nähty monenlaisia käänteitä.

Nyt Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman on todennut Applen jälleen viivästyttäneen autonsa julkaisusuunnitelmia.

Samalla Gurman raportoi Applen laskeneen autoprojektinsa kunnianhimoa. Alun perin Apple tähtäsi tason neljä itseajavuuteen ja suunnitelmissa olisi uudenlainen itseava Apple-auto ilman ohjauspyörää.

Nyt suunnitelmia on yksinkertaistettu huomattavasti, ja vuonna 2028 Applen kerrotaan tähtäävän niin sanotulle tasolle 2+ yltävän itseajavan auton markkinoille tuomiseen. Nämä vastaavat käytännössä jo nykyisin markkinoilla esimerkiksi Teslalta olevaa tasoa, eli auto voi ajaa rajatusti itsenäisesti, mutta kuljettajan tulee koko ajan pitää huomio liikenteessä ja olla jatkuvasti valmiina ottamaan auto hallintaansa.

Bloombergin mukaan Applen hallitus olisi asettanut viime vuonna painetta toimitusjohtaja Tim Cookille saada autoprojektista aikaan kohtuuajassa valmis tuote, tai muuten projekti olisi lopetettava. Toistaiseksi mittavista panostuksista huolimatta Applen Project Titan -nimellä kulkeva projekti ei ole vielä luonut edes minkäänlaista kunnollista prototyyppiä.

Lopulta nyt kunnianhimon laskettua esiin nousevat toisaalta toki epäilyt siitä, mitä uutta Apple voi automarkkinoille tuoda niillä menestymiseksi.

Applen autoprojektissa johto on vaihtunut laajasti ja tiheällä tahdilla. Nyt vuodesta 2021 projektin ylin johto on kuitenkin ollut melko vakaa. Kesällä 2021 Applen jätti sitä ennen viime vuodet Applen autoprojektin käytännön päivittäisestä johtamisesta vastannut Doug Field, joka siirtyi Applelta Fordille. Hänen jälkeensä Applen autoprojektin johtoon nousi Apple Watchin watchOS-ohjelmiston kehitystä aiemmin vetänyt Kevin Lynch.

Aiemmin Applen kerrotaan suunnitelleen ”limusiinimaista” sisustusta, jossa matkustajat istuisivat vastakkain, mutta siirtyneen tältäkin osin perinteisempään malliin, jossa kaikki istumapaikat sijaitsevat katse samansuuntaisesti katse eteenpäin.

Vuosien saatossa on huhuttu Applen neuvotteluista kumppanin löytämiseksi sen autoprojektille. Mittavaa yhteistyötä ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi syntynyt.