Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Huhut kiihtyvät: Tällaisia uudistuksia luvassa Samsungin kevään Galaxy S11 -huippupuhelimiin – muun muassa 108 megapikselin kamera ja nopeampi näyttö?

Huhut Samsungin kevään aikana odotettavista Galaxy S11 -huippupuhelinmalleista käyvät jo kuumana.

Reilu viikko sitten erityisesti Samsung-paljastuksistaan tunnettu vuotaja Ice universe twiittasi, että Samsung on nyt viimeistellyt suunnitelmansa Galaxy S11 -puhelinten designista ja ominaisuuksista.

Nyt Ice universe on puolestaan jatkanut twiittailua toteamalla, että Galaxy S11:een on suurella todennäköisyydellä tulossa uutuutena 108 megapikselin kamera. Huhuja tästä oli kuultu jo aiemminkin.

Aiempien huhujen mukaan Galaxy S11 -julkistustilaisuutta suunnitellaan tällä hetkellä järjestettäväksi San Franciscossa, Yhdysvalloissa helmikuun kolmannella viikolla. Yksittäisenä päivä SamMobile spekuloi julkistuksen voivan tapahtua 18. helmikuuta, joka on tiistai. Päivämäärän pitäessä paikkansa Samsung julkistaisi jälleen ensi vuonna uuden huippupuhelinmallistonsa jo muutamia päiviä ennen Barcelonassa järjestettäviä vuotuisia Mobile World Congress -messuja, jotka ovat mobiilialan suurin vuotuinen tapahtuma. Ensi vuonna Mobile World Congress on ohjelmassa 24.-27. helmikuuta.

Edeltäjiensä tavoin myös Galaxy S11 -sarjaan odotellaan useampia uusia malleja mutta yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa.

Aiempien Samsungin huippupuhelinhuhujen mukaan Samsung tulisi ottamaan käyttöön jo aiemmin tänä vuonna julkistamansa 5x optiselle zoomille suunnitellun kameramoduulin käyttöön Galaxy S11 -puhelimissa. Kamerassa hyödynnetään periskooppirakennetta, mikä mahdollistaa kamerajärjestelmän paksuuden pitämisen kurissa, samoin kuten jo esimerkiksi myös 5x zoomin tarjoavassa Huawei P30 Prossa.

Lisäksi korealaisjulkaisujen lähteet ovat kertonet Samsungin uuteen huippupuhelimeen olevan tulossa pääkameraksi sen uuden 108 megapikselin kamerakennon. Samsungin 108 megapikselin ISOCELL Bright HMX -kamerakenno on nähty ensimmäisenä jo osana Xiaomin julkistamaa Mi MIX Alphaa sekä tällä viikolla julkistettavia Mi CC9 Pro ja Mi Note 10 -älypuhelimia.

108 megapikselin pääkameran ja 5x optisen zoomin telekameran myötä Samsungin uusi huippupuhelin on ottamassa melkoisen loikan kamerakyvyissään. Mukana odotetaan säilyvän yhä myös 3D ToF -syvyyskameran sekä todennäköisesti ultralaajakulmakameran, sillä takakameroita odotetaan yhä olevan neljä kappaletta.

Vuotaja Evan Blass kertoi hiljattain kuulleensa myös huhuja Samsungin ensi vuoden huippupuhelimista. Voi olla, että Galaxy S ja Galaxy Note -huippupuhelinmallistot yhdistyvät ensi vuonna ja jo keväällä nähdään uusi huippupuhelin varustettuna myös S Pen -kynällä. Varsinaista varmistusta tästä ei kuitenkaan vielä ole.

Yksi paljastus on jo vihjannut Galaxy S11 -puhelinten näyttöjen kuvasuhteeksi olevan tulossa 20:9. Galaxy S10 ja Galaxy Note10 -malleissa Samsung on käyttänyt 19:9-kuvasuhteen näyttöjä. Kuvasuhteen muutoksen ohella Samsungin on huhuttu tarjoavan Galaxy S11:ssä uutuutena myös korkeamman virkistystaajuuden, mahdollisesti 120 hertsiä. Suurempi näytön päivitysnopeus tekee näytön selaamisesta ja liikkeestä näytöllä sulavampaa. Yleensä oman näyttöpaneelituotantonsa voimin suunnannäyttäjänä älypuhelinten näytöissä toimiva Samsung on tänä vuonna päivitysnopeudessa alakynteen pitäydyttyään vielä tavanomaisissa 60 hertsin näytöissä.

Lisäksi Galaxy S11 -puhelimiin odotetaan Samsungin uutta, lokakuun loppupuolella julkistamaa uutta Exynos 990 -järjestelmäpiiriä.

Exynos 990 valmistetaan 7 nanometrin tuotantoprosessilla, jossa hyödynnetään EUV-teknologiaa eli aallonpituudeltaan tavallista ultraviolettisäteilyä pienempää aallonpituutta. Exynos 990:ssä on kahdeksan suoritinydintä, joista kaksi tehokkainta ovat Samsungin omia, itse kustomoimia ytimiä, kaksi ARM Cortex-A76-pohjaisia suorituskykyisiä ytimiä ja neljä virtapihimpiä ARM Cortex-A55 -ytimiä. Lisäksi piirillä on myös kaksiytiminen NPU-neuroverkkolaskentayksikkö ja myös uusi suorituskykyisempi digitaalisignaaliprosessori.

Grafiikkasuorituskyvystä vastaa ARMin Mali-G77 MP11 -grafiikkasuoritin, joka perustuu sen uusimpaan Valhall-arkkitehtuuriin ja tarjoaa 20 prosenttia lisää suorituskykyä verrattuna esimerkkiksi Galaxy S10 -puhelimissa käytetyn Exynos 9820 -piirin sisältämään Mali-G76 MP12 -grafiikkasuorittimeen.

Exynos 990:ssä on valmiina tuki myös 108 megapikselin kameralle ja 120 hertsin näytön virkistystaajuudelle.

Galaxy S11 -puhelimet tullaan todennäköisesti julkistamaan yhä 4G- ja 5G-versioina. 5G-malleissa käyttöön lienee tulossa Exynos 990:n rinnalla esitelty Exynos Modem 5123 -modeemipiiri.