Ratapäiväaktiivinen unelmavaruste – tämä rengas opastaa säätämään rengaspaineet

Jokainen radalla hieman enemmän autoja ajanut tietää, että rengaspaineet ovat tärkeä osa hyvän kierrosajan metsästyksessä. Michelin on esitellyt laitteiston, jonka avulla kuljettaja opastetaan säätämät paineet optimaaliseksi.

Rengaspaineiden säätäminen on monelle radalla kävijälle tuttu ongelma. Paineeseen vaikuttavat monet asiat kuten ulkolämpötila, radan lämpö sekä ajotyyli. Etenkin katuautoilla, joilla saavutaan radalle ajamalla on syytä säätää paineet rata-ajoon sopivaksi. Väärät rengaspaineet eivät tarjoa renkaan parasta mahdollista pitoa, minkä lisäksi liiallinen lämpeneminen kuluttaa rengasta nopeasti.

Samaiset ongelmat, rengaspaineiden ja lämpötilojen tarkkailu ja säätö, nousi esille, kun Michelin kysyi innokkailta urheiluautokerhoihin kuuluvilta autoharrastajilta kehitysideoita. Michelin lähti kehittämään ratkaisua haasteeseen yhdessä Ranskan Porsche-kerhon kanssa. Rengasvalmistaja asensi laitteiston 50 autoon, joita käytettiin ratapäivillä Ranskan isoimmilla radoilla, ja kävi aktiivisesti keskusteluja käyttäjien kanssa. Viimeisten kevätalvella 2018 tehtyjen testien jälkeen Michelin julkaisi keväällä Track Connect -laitteiston.

Kokonaisuus koostuu auton jokaisen renkaan sisälle asennettavasta anturista, ohjaamoon sijoitettavasti vastaanottimesta sekä älypuhelimeen ladattavasta sovelluksesta. Järjestelmä toimii kolmivaiheisesti. Ensimmäisessä vaiheessa kuljettaja saa suosituksen käytettävistä rengaspaineista pohjautuen tietoon autosta sekä rataolosuhteista. Ajon aikana sovellus kertoo reaaliaikaisesti jokaisen renkaan lämpötilan sekä rengaspaineen. Sovelluksen avulla kuljettaja voi seurata näiden kehittymistä, ja järjestelmä myös kertoo, ovatko arvot optimaalisella alueella. Kuljettaja näkee myös, mikäli auto on ali- tai yliohjautunut ajon aikana, minkä perusteella voi tehdä muutoksia ajotapaan. Ajon jälkeen Track Connect -sovellus kertoo tallentamiensa tietojen perusteella, mitä muutoksia rengaspaineisiin kannattaa tehdä ennen radalla palaamista. Jälkikäteen on myös mahdollista vertailla eri ajokertojen tietoja.

Toistaiseksi järjestelmä on tarjolla vain Michelin Pilot Sport Cup2 -renkaiden kanssa, ja laitteisto on myynnissä 399 euron hintaan Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä. Järjestelmän tarjonnan kuitenkin voi odottaa laajentuvan lähitulevaisuudessa ammattilaistarjonnan lisäksi myös muihin maihin ja muihin renkaisiin.

Kuvat: Valmistaja

Teknavin 16. tuotantokauden uudet jaksot esitetään maanantaisin klo 22.35 MTV3-kanavalla. Uusinnat perjantaisin ja sunnuntaisin MTV3:lla. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.